Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AaLeX
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2011.07
    • 689

Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils

Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo delikatny, słodowo-chmielowy. Smak zaskakujący. Delikatne, ziołowe nuty goryczkowe wraz z posmakiem chlebowym, wynikającym zapewne z mętności piwa. Cóż, w mojej ocenie mało tu cech gatunkowych. Moim zdaniem ani to Pils, ani tym bardziej czeski Pils. Piwo pojawiło się w miejscowym Rewe za cenę 1,99Euro. Lubię wspierać takie małe browary restauracyjne, więc samą dystrybucję uważam za plus, ale to na tyle. Na pewno jest warte spróbowania, gdyż jest inne od typowych Pilsów. Mi do gustu nie przypadło.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• darekd
    Alte Brauerei Richzenhain, Richzenhainer Pils
    darekd
    Browarek w Richzenhain (należącego do miasteczka Waldheim) w Saksonii mniej więcej między Dreznem a Lipskiem. Warzył w latach 1898-1995/6. Na mniejszą skalę produkcja wróciła niedawno, bo w 2018 r.
    Znajduje się w malowniczej okolicy, nieco na uboczu, w pobliżu niesamowitego zamku Kriebstein....
    2020-10-26, 16:50
  • AaLeX
    BG SA Zabrze, Łomża Pils
    AaLeX
    Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
    2024-08-08, 18:31
  • e-prezes
    Nowa Wytwórnia, Czeski pils
    e-prezes
    Zacznijmy od tego, że spodziewałem się okocimskiego lagera udającego czeskiego pilsa. Browar przecież z kasy Carlsberga wybudowany, ale miło się rozczarowałem, choć idealnie nie było.

Już po podaniu widać opalizację, więc może nie jest dobrze wyleżakowany. Lekki diacetyl...
    2021-11-07, 21:05
  • darekd
    Köstritzer, Spezial Pils
    darekd
    To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils

tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...
    2022-07-03, 23:35
  • darekd
    Browar Żuławski, Pils
    darekd
    Wspominałem o ich Keller Pilsie tutaj:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ki-keller-pils

Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.

Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry...
    2023-06-07, 21:54
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...