Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo delikatny, słodowo-chmielowy. Smak zaskakujący. Delikatne, ziołowe nuty goryczkowe wraz z posmakiem chlebowym, wynikającym zapewne z mętności piwa. Cóż, w mojej ocenie mało tu cech gatunkowych. Moim zdaniem ani to Pils, ani tym bardziej czeski Pils. Piwo pojawiło się w miejscowym Rewe za cenę 1,99Euro. Lubię wspierać takie małe browary restauracyjne, więc samą dystrybucję uważam za plus, ale to na tyle. Na pewno jest warte spróbowania, gdyż jest inne od typowych Pilsów. Mi do gustu nie przypadło.