Gut Forsting [Tilmans Biere], Das Helle

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

Gut Forsting [Tilmans Biere], Das Helle

Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.

Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:

Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting. Jednak stylem nawiązuje do eksportowego Dortmundera. 5,6% alk. 12,9% ekstr. Chmiele: Tettnanger, Tango (Hallertau) Aromat - łagodny (ale dominujący) chmiel na czele (łąka, trawa cytrynowa),

Alk. 5,1%
    Chmiele: Tettnanger i Chinook

Aromat - stosunkowo wyraźna nuta chmielowa, dość oryginalna owocowa, trochę ziołowa i nieco korzenna, natomiast słód z delikatnym karmelem
    Piana - wysoka z umiarkowaną trwałością, dłuższą koronką i trochę zostając na szkle
    Barwa - tu zaskoczenie, bo choć nie za ciemny to jednak bursztyn
    Wysycenie - dość łagodne, lekko musuje
    Smak - łagodne, minimalnie słodkawe tony toffi/ciasteczek maślanych z bardzo minimalnym tostowym podpieczeniem, a od chmielu ciut egzotycznych owoców z lekką trawą cytrynową i łagodną goryczką
    Treściwość - umiarkowana pełnia

Choć jestem otwarty i ciekawy tego typu efektów eksperymentów, łagodnych w tym wypadku, to jednak całość nie zrobiła na mnie specjalnego wrażenia. Trochę taki misz-masz, ten profil słodowy mi nie podszedł, przy tym zasypie mogłoby być nieco bardziej treściwsze. Poprawne piwo.

Przetwarzanie...
X