Kaiser Bräu, Veldensteiner Kräusen Helles

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12670

    Kaiser Bräu, Veldensteiner Kräusen Helles

    Duży browar z bawarskiej Środkowej Frankonii.

    Kräusen powstaje gdy do już gotowego piwa dodajemy młode jeszcze fermentujące piwo do dalszego dojrzewania w zbiorniku.
    Jest niefiltrowane

    11,6% ekstr.
    5,1% alk.



    Aromat - drożdże, lekki słód
    Piana - zdecydowanie wysoka, trwalsza, z dłuższym drobnym kożuszkiem, zostaje na szkle
    Barwa - mocno zmętniona słomka jak w bardzo jasnych pszenicach
    Wysycenie - umiarkowane, początkowo żywiej musujące
    Smak - drożdże z leciutkim kwaskiem, delikatnym słodem (ziarno zbożowe), minimalnym chmielem, goryczką wręcz znikomą i owocowym muśnięciem na końcu. W posmaku zostaje nieco wyraźniejsza, wciąż łagodna goryczka
    Treściwość - dość łagodna pełnia

    Niewiele się dzieje w tym piwie, choć pije się dobrze. Takie bardziej na lato po wysiłku.


    Pity w tym roku Weiherer Kräusen Hell z innego frankońskiego, choć rzemieślniczego browaru rodziny Kundmüllerów, mimo że podobny profil, to różnica dużo większa niż można to opisać słowami w krótkiej recenzji:

    Znany browar z Górnej Frankonii. Ich Kräusen to niefiltrowany Zwickl, do którego dodano zgodnie z wymogami młode fermentujące jeszcze piwo z aktywnymi drożdżami. 11,3% ekstr. 4,9% alk. https://www.brauerei-kundmueller.de/weiherer-bier/klassiker/weiherer-krausen-hell Aromat - wyraźniejsze drożdże, łagodny słód, dość wyraźny
Przetwarzanie...
X