Kulmbacher, Mönchshof Bockbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 6964

Oj... Jaki stary wątek znalazłem.
    Owocowo-karmelowo-słodowy, niezła goryczka, czuć moc, ale raczej intuicyjnie - alkohol schowany. Zapach na początku miły - kwiecistej łąki ale uleciał, został lekki piernikowo-winny.
    Piękny kolor mocnej herbaty. Piana słabawa, ale coś tam pozostaje.
    Dobre piwo. Pite pod koniec terminu przydatności.
    Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• wrednyhawran
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1784

Bardzo smaczny koźlaczek. Świetna długoutrzymująca się piana, śliczny kolor, fajny intensywny, treściwy smaczek, nic dodać nic ująć.
      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
      Małe Piwko Blog
      Małe Piwko Blog na facebooku
      Domowy Browar Demon

Comment

• roofman
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.10
        • 34

Wypatrzony i kupiony w lokalnym sklepiku spożywczym, cena... bardzo atrakcyjna, okolice 4zł.
        Po przelaniu do szklanki widać kolor mocnej herbaty, piana nieduża, mało trwała ale oblepiająca szklankę i nie znikająca do zera na ściankach.
        Smak słodowy, w oddali bardzo słabe nuty cytrusowo-kwiatowo-mailnowe(?), goryczka pozostaje na języku dopiero po przełknięciu - fajne uczucie. Nie wyczuwałem wcale nuty alkoholowej - za to duży plus.
        Zapach... ach... dla mnie coś niesamowitego. Szczerze to więcej czasu zajęło mi wwąchiwanie się w szklankę niż w picie tego piwa Zapach orzeźwiający, przebijające się nuty cytrusowe, w oddali kwiatowe - ale nie mdłe a delikatne i... wciągające.
        Piwo ciekawe, patrząc na cenę za jakie zostało kupione napewno wyróżniające się i za jakiś czas do niego wrócę.

Comment

• Oskaliber
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.05
          • 727

Kolor: Ciemnobursztynowy wchodzący w miedź, klarowny.
          Piana: Biała, dosyć obfita, dosyć gęsta, trwała. Opada do solidnego kożucha oblepiając szkło.
          Zapach: Słodowy, melanoidynowy, skórka chleba, suszona morela, minimalne muśnięcie alkoholu.
          Smak: Treściwe. Mocna słodowość i melanoidyny: skórka chleba, tosty. Minimalna nutka suszonych owoców ze wskazaniem na morele. Alkohol wyczuwalny, ale jeszcze akceptowalny. Goryczka średnio niska o nieco alkoholowym zabarwieniu.
          Wysycenie: Średnio niskie.
          Ogółem: Trochę zbyt alkoholowe, ale poza tym praktycznie wzorowy koźlak. Treściwy, melanoidynowy, ale nie karmelowy.
          BeerFreak.pl

Comment

• leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

Barwa dość mocnej herbaty. Piana drobna, wysoka i długa, ładna szaro-biała z żółtawym dodatkiem.
            Aromat rodzynek, skórki chleba. Śladowo wyczuwalny alkohol.
            W smaku dość pełne; mieszanka suszonych owoców i kwaśnego, żytniego chleba.
            Wysycenie wysokie.

Jak na koncerniaka za 4,99 zł nieźle. Piana i kolor obłędne, aromat dobry, smak dostateczny (przeszkadzała mi nadmierna kwaśność)

Comment

• darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12557

Obecnie nieco niższy ekstrakt (16,3%) a wyższy alkohol (6,9%)

Aromat - słodowy (karmel, trochę ciastka)
              Piana - wysoka, średnia trwałość, dłuższa koronka
              Barwa - miedziany z ciemną herbatą
              Wysycenie - umiarkowane, łagodniej musujące
              Smak - słodowy, miękki, podpieczony karmel, odrobina ciemnego chleba, jest trochę słodyczy, a na finiszu też ciut podpalanej goryczki
              Treściwość - solidna

Dobre

Last edited by darekd; 2024-11-07, 23:46.

Comment

Przetwarzanie...
              X