Herforder, Herforder Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Herforder, Herforder Pils

Piwo dobre dla smakoszy a przede wszystkim na Cieple dni.ze wzgledu na swoja goryczke doskonale gasi pragnienie-reszta to kwestia gustu
    zawartosc Alkoholu4,8%.
    produkcja:Brauerei Felsenkeller Herford.
    dla mnie bardzo ciekawe bo ze wzgledu na swa 125 rocznice Browar wypuscil cala serie Kapsli 32 St Kazdy inny i jak do tej pory najbardziej poszukiwanej Serii wsröd Kapsli Cala serie mozna podziwiac na mojej stronie.A tutaj tylko 1 kapsel dla orientacji
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Brakująca fotka:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9799

Wg strony www.herforder.de piwo nazywa się tylko "Pils", na mojej etykiecie też. Podają, że ma 11,6*.
      Piwo ma jasnozłoty kolor, jakby leciutko opalizujący w kierunku zieleni . Obfita piana, całkiem drobna, biała, ale mało trwała.
      W zapachu chmiel dominuje i zabija . Smakowo lekka goryczka podbudowana słodem, ale sprawiło to na mnie wrażenie braku smakowej harmonii...
      Nagazowanie sporawe. Opakowanie prawie takie, jak na focie, ale bez "premiuma" . Proste, ale dość eleganckie, mnie się trafił kapsel z jakimśiś bingiem .
      Klasyka niemieckich pilsów - pijalne, ale bez oszałamiających wrażeń...

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12730

Browar z Nadrenii Północnej-Westfalii należący do grupy Warsteiner.

Aromat - z lekkim chmielem
        Piana - umiarkowana, dość gęsta, raczej krótka, pozostaje koronka
        Barwa - słomkowa
        Wysycenie - raczej wysokie, trochę gryzie
        Smak - goryczka, ale u mnie wcale nie tak wysoka, jak z innych tego typu niemieckich browarów, nuty słodowe tym razem niewielkie. Goryczka dość przyjemnie zalega w ustach.
        Treściwość - niska

Do gaszenia pragnienia w ciepły dzień i to raczej wszystko. Drink-Hala W-w.

Comment

• Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2162

Miłe zaskoczenie, przyjemna słodowa baza doprawiona hojnie goryczką, skrajnie trawiastą. Piana średnia i długo trzymająca się. Wysycenie średnio wysokie.

Pierwsze skojarzenie jakie mi przyszło po spróbowaniu, to Żywiec sprzed 20 lat.

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6470

Piana - pierzasta, grube bąble. Mało na szkle pozostało.
            Barwa - bardzo jasne złoto, blade.
            Gaz - sporo gazu.
            Aromat - trochę gwoździ z chmielem i słodem.
            Smak - słodkawe z wyraźną goryczką.

Ogólnie nie najgorsze, dobrze się pije.
            Attached Files

Comment

• AaLeX
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛
              • 2011.07
              • 679

Piwo słodkawe, mało goryczkowe, zatem także obniżyło loty w stosunku do poprzedniej opinii sprzed 8lat. Butelka prawie że identyczna, delikatnie zmieniony napis "pils". Piana średnia, lacing też. Zapach metaliczno-chmielowy. Poprawny, niczym niewyróżniający się pils. Dużo takich w Niemczech. Nie pamiętam ceny, kupione w Cottbus na szybko i tak też spożyte. Niemieckie piwa niestety także obniżają loty (obniżają goryczkę), ale i tak, na tle polskich cudów jest to przepaść.

Comment

• AaLeX
                🥛🥛🥛
                • 2011.07
                • 679

Właśnie wypiłem w wersji puszkowej. Piwo ma większą goryczkę, niż te pite w lutym. Piana obfita. Nut słodowych żadnych. Kupione za 59ct. Tym razem moje wrażenia są pozytywne. Zastanawia mnie co innego. Mamy nazwę browaru Herforder Brauerei GmbH 32003 Herford, natomiast przy składzie jest napis, że wyprodukowano w Paderborn. Czyżby browar w Paderborn należał do nich?

Comment

• darekd
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12730

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AaLeX Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zastanawia mnie co innego. Mamy nazwę browaru Herforder Brauerei GmbH 32003 Herford, natomiast przy składzie jest napis, że wyprodukowano w Paderborn. Czyżby browar w Paderborn należał do nich?
                  Zarówno Herforder jak i Paderborn należą do Haus Cramer Holding (czyli Grupa Warsteiner), która ostatnio zainwestowała sporo w Herfordera. W zeszłym roku mieli wymieniać linię rozlewniczą na jedną z najnowocześniejszych w Niemczech i być może to było przyczyną przeniesienia produkcji w Paderborn.
                  Z tego co mi się wydaje niemieckie koncerny nie stosują znanej w Polsce praktyki warzenia tej samej marki piwa w różnych browarach w tym samym czasie, ale może się mylę. Jeśli ta sytuacja się nie zmieni trzeba będzie założyć nowy wątek

Comment

• AaLeX
                    🥛🥛🥛
                    • 2011.07
                    • 679

Dzięki wielkie za wytłumaczenie.

Comment

Przetwarzanie...
                    X