Glückauf, Kräusenbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #1

    Glückauf, Kräusenbier

    Gluckauf Brauerei Gmbh 06355 Gersdorf. Krausenbier (unfiltriertes Pilsener) alk. 5.0 vol.

    NIefiltrowane piwo które udało mi się zdobyć na Giełdzie w Żywcu. Piana zwarta, śnieżnobiała. Kolor - piwo jako niefilrtowane jest mętne (przypomina pszeniczniaki) co powoduje, że ma się poczucie picia prawdziwego piwa. Smak -oooo to mnie cudowwnie zaskoczyło. W dobie piw bezsmakowych bądź delikatnych ewentualnie o posmakach bardziej owocowych tutaj ostro atakująca (co uwielbiam) najbardziej klasyczna z klasycznych GORYCZKA. To jest prawdziwe piwo z takich jakich dawniej także w Polsce bywało sporo (piszę o tej goryczce) i co powodowało, żźe do piwa trzeba się było przyzwyczaić ale za to po przyzwyczajeniu to było COŚ a nie tylko napój dla małolatów. Dla mnie to jest po prostu WIELKIE PIWO.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #2
    Jakoś się dziesiaj wszystkich czepiam, ale mętny nie jest kolorem. Piwa pszeniczne nie zawsze sa mętne. Czy wszystkie piwa dojrzewające w butelkach są pszeniczne ?

    Proponuję opis piwa przenieść do działu Twórczość.

    Comment

    • zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

      #3
      No dobra masz rację. Przecież są piwa pszeniczne klarowane. Opis brzmiałby: piwo niefiltrowane, mętne. Tak czy tak jeżeli tylko gdzieś zobaczycie to piwo kupujcie w ciemno.
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

      Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12761

        #4
        Obecnie zamiast "unfiltriertes Pilsener" jest też Kellerbier i dalej: "specjalność naszego mistrza piwowarskiego"

        Aromat - przyjemny słodowo-owocowy
        barwa - bardzo jasna, zmętniona
        piana - obfita, piwo nalewałem z butelki na kilka razy. Nie jest zbyt trwała, ciut oblepia szkło
        wysycenie - wysokie
        smak - spora goryczka, lekka owocowość, treściwość mała

        To chyba mój pierwszy saksoński keller. Jako piwo ciekawe i godne polecenia, ale moim zdaniem w tym wypadku wysycenie zbyt dużo. I tak wypite z przyjemnością.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12761

          #5
          Krausenbier to piwo, do którego dodano trochę młodego piwa (czytałem też, że chodzi o brzeczkę), dzięki czemu piwo wtórnie fermentuje.

          Piwo nadal ma rześki owocowy charakter, z dość wyraźną goryczką i tonami drożdżowo-chlebowe. Żywe, musujące. Piana wysoka, ale niespecjalnie trwała. Kolor jaśniutki, żółtawo-cytrynowy, mętny. Aromat drożdżowy.

          Na stronie podają 11,5% ekstr i 5% alk.:



          Na butelce 4,9%

          Nie wspominają tam niestety czym jest Kräusenbier, ale mam nadzieję że trzymają się zasady dotyczącej warzenia tego piwa. W każdym razie nadal jest to świetnie pijalne, rześkie, bardzo fajne piwko.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12761

            #6
            Zdjęcie:
            Attached Files

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Javox
              Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
              Javox
              Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
              Chmiela: Marynka, Lubelski.

              Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
              Lacing - sporo.
              Gaz - średni.
              Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
              Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
              Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
              2024-11-11, 15:02
            • chmielakikrasnystaw
              Chmielaki Krasnostawskie 2019
              chmielakikrasnystaw
              KONSUMENCKI KONKURS PIW
              49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
              PIWA ZGŁOSZONE

              Piwa dolnej fermentacji:
              Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
              1. Primator Pumpa – Pivovar...
              2019-08-07, 12:51
            • e-prezes
              Nepomucen, Michael
              e-prezes


              Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
              2022-11-29, 13:43
            • dadek
              Nowy Browar Gdański, Pszeniczne
              dadek
              Ekstrakt 12°Blg, alk. 4,3%.
              Ciemnożółta barwa, piwo całkowicie mętne.
              Aromat wyraźny wytrawno-owocowy i drożdżowy.
              Piana niewysoka (do 2 cm) ale równomierna, utrzymuje solidny kożuch, zostawia trochę plam na szkle.
              W smaku czuć sporo bananów ale nie słodkich,...
              2022-11-04, 21:48
            • Javox
              Łomża, Białe Pszeniczne
              Javox
              Pszenica z alko 5.0%

              Piana - po jakimś czasie zostaje pełna warstewka.
              Lacing - coś było.
              Gaz - średni.
              Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
              Aromat - lekka cytrusowość.
              Smak - lekko słodkawe, cytrusy, skórka pomarańczowa i kolendra. Znikoma...
              2022-07-26, 19:20
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...