Glückauf, Kräusenbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    Glückauf, Kräusenbier

    Gluckauf Brauerei Gmbh 06355 Gersdorf. Krausenbier (unfiltriertes Pilsener) alk. 5.0 vol.

    NIefiltrowane piwo które udało mi się zdobyć na Giełdzie w Żywcu. Piana zwarta, śnieżnobiała. Kolor - piwo jako niefilrtowane jest mętne (przypomina pszeniczniaki) co powoduje, że ma się poczucie picia prawdziwego piwa. Smak -oooo to mnie cudowwnie zaskoczyło. W dobie piw bezsmakowych bądź delikatnych ewentualnie o posmakach bardziej owocowych tutaj ostro atakująca (co uwielbiam) najbardziej klasyczna z klasycznych GORYCZKA. To jest prawdziwe piwo z takich jakich dawniej także w Polsce bywało sporo (piszę o tej goryczce) i co powodowało, żźe do piwa trzeba się było przyzwyczaić ale za to po przyzwyczajeniu to było COŚ a nie tylko napój dla małolatów. Dla mnie to jest po prostu WIELKIE PIWO.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.
  • grzech
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.04
    • 4592

    #2
    Jakoś się dziesiaj wszystkich czepiam, ale mętny nie jest kolorem. Piwa pszeniczne nie zawsze sa mętne. Czy wszystkie piwa dojrzewające w butelkach są pszeniczne ?

    Proponuję opis piwa przenieść do działu Twórczość.

    Comment

    • zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

      #3
      No dobra masz rację. Przecież są piwa pszeniczne klarowane. Opis brzmiałby: piwo niefiltrowane, mętne. Tak czy tak jeżeli tylko gdzieś zobaczycie to piwo kupujcie w ciemno.
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

      Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12557

        #4
        Obecnie zamiast "unfiltriertes Pilsener" jest też Kellerbier i dalej: "specjalność naszego mistrza piwowarskiego"

        Aromat - przyjemny słodowo-owocowy
        barwa - bardzo jasna, zmętniona
        piana - obfita, piwo nalewałem z butelki na kilka razy. Nie jest zbyt trwała, ciut oblepia szkło
        wysycenie - wysokie
        smak - spora goryczka, lekka owocowość, treściwość mała

        To chyba mój pierwszy saksoński keller. Jako piwo ciekawe i godne polecenia, ale moim zdaniem w tym wypadku wysycenie zbyt dużo. I tak wypite z przyjemnością.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12557

          #5
          Krausenbier to piwo, do którego dodano trochę młodego piwa (czytałem też, że chodzi o brzeczkę), dzięki czemu piwo wtórnie fermentuje.

          Piwo nadal ma rześki owocowy charakter, z dość wyraźną goryczką i tonami drożdżowo-chlebowe. Żywe, musujące. Piana wysoka, ale niespecjalnie trwała. Kolor jaśniutki, żółtawo-cytrynowy, mętny. Aromat drożdżowy.

          Na stronie podają 11,5% ekstr i 5% alk.:



          Na butelce 4,9%

          Nie wspominają tam niestety czym jest Kräusenbier, ale mam nadzieję że trzymają się zasady dotyczącej warzenia tego piwa. W każdym razie nadal jest to świetnie pijalne, rześkie, bardzo fajne piwko.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12557

            #6
            Zdjęcie:
            Attached Files

            Comment

            Przetwarzanie...
            X