Weltenburg, Weltenburger Asam Bock

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Butelka 0.5 l, moje miało 6.9%, OG 1074-1078.
    Kolor brązowy (5) Piana wielka i niesamowicie trwała jak na ten gatunek (5) Nasycenie spore jak na mocnego koźlaka (5) Zapach dosyć mocny, palonosłodowy, kawowy, karmelowy (4.5) Smak najpierw palonosłodowy z leciutką goryczką, zrównoważony, przechodzi w słodkawo-kawowy, może odrobinę za słodki, trochę mi brakuje owocowej nuty spotykanej w niektórych podwójnych koźlakach, ale i tak bardzo solidne piwo (4) Opakowanie - dosyć ciekawe etykietki (4)
    Ocena [4.375]
    Też kupione w Tesco za podobną cenę jak u przedpijcy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2005-06-24, 18:47.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• kentaki
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 452

Ładny ciemno brązowy kolorek, trwała pianka oraz dobre nasycenie. Fajny słodowy zapach. Smaczek palony z nutką chmielowej goryczki i odrobiną kawy, pięknie rozpływa się w ustach i wchodzi jak złoto. Butla klasik, etykieta ok, tylko brak informacji o ekstrakcie. Generalnie bardzo dobry koźlaczek polecam wycieczkę do Tesco (ponoć jest promocja).

Comment

• dryx
        † 1966-2017 Piwosz w Raju
        • 2002.04
        • 1735

Koźlak w już szklance. A tak na marginesie w wielu hipermarketach poświateczne wyprzedaże. Ten kupiony w Tesco za 1,59 pln. Termin ważności upływa za dwa miesiące.
        Click image for larger version

Name:	weltenburger.jpg
Views:	1
Size:	28,7 KB
ID:	2019490

Comment

• michioso
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 112

Piwo cieszące oko barwą, a podniebienie smaczkiem. Lekko słodkawe, piana długo sie utrzymuje. Zakupione w Tesco po okazyjnej cenie 2,50 zł

Comment

• duchśpi
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.02
            • 36

Wspaniale zbalansowane piwo. Co dla mnie ważne - nie czuć nadmiaru alkoholu ani goryczki. co tu więcej pisać, jak wszustko już zostało powiedziane - barwa, bukiet, mmm...
            A teraz najlepsze: kupiłem w Tesco (czasem mają super oferty) za 1,79 zł sztuka. Kupiłem tylko 7 butelek (więcej nie było, a następnego dnia pojawił się napis: czasowy brak towaru - pewnie jak Beamish - już nigdy ).

Cześć ich pamięci!

Comment

• kishar
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.10
              • 1691

Kupione w Lubelskim Tesco za 6 czy 7 zł, ceny nie obniżono mimo że zbliża się termin przydatności do spożycia,(co bockom za bardzo nie szkodzi oczywiście w grancaach rozsadku)
              Mój egzemplarz miał 6.9 % alc czyżby obniżyli poziom alkoholu???
              ekstrakt podany w ten sposób(jak pamiętam nieraz w ten sposób się podaje) orginal gravity 1074-1078
              Pierwszy pity przezemnie Doppelbock
              Bardzo fajny przyjemny, swierzy zapach.
              Ciemna czarna barwa , rubinowa pod światło.
              Piana słaba.
              Alkohol na poczatku nie wyczuwalny, wraz z piciem troche można go wyczuć.
              Wytrawne w smaku, czuć palone słody, pozniej ciut słodkawe.
              Ogólnie bardzo dobre piwo warte powtórzenia, przypomina ine kożlaki.
              Ocena to 4.8

Comment

• beerdealer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.02
                • 14

Weltenburger - najtarszy klasztorny browar na świecie!!!

Comment

• huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

Bardzo przyzwoity doppelbock
                  Nagazowanie, na które tak narzekano w postach poprzednich jest OK. Piana utrzymuje się do samiutkiego końca. Może to czas tak wpłynął , bo zakupiłem go na 3 dni przed utratą daty ważności (cena niższa o 50%).
                  Zakupione w BOMI, Gdańsk CH Matarnia.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

kolor: ciemnobrązowy, pod światło wiśnia, ładny [4,5]
                    piana: mało trwała, wytrzymuje ok. 3 min, beżowa, po dolaniu nieco trwalsza, podobno słabsza piana doppelbockom czasem się zdarza zatem [4,0]
                    zapach: intensywny, po otworzeniu butelki wokół zaczyna rozchodzić się bardzo ładny zapach suszonych śliwek, w kuflu dominują już nuty słodowo-karmelowe [5,0]
                    smak: bardzo smaczne, z początku słodkawe, później nadchodzi suszona śliwka, mgnienie paloności i karmelowo-słodowa uczta, zaznacza się wyraźnie rozgrzewający, delikatny efekt duzej zawartości alkoholu (6.9&#37, goryczka bardzo dyskretna, w posmaku karmelowa słodowość a w tle nienaganna, lekka goryczką, sam posmak długi, całość bardzo ładnie się komponuje i jest "smooth" [5,0]
                    wysycenie: delikatne, ale jak na podwójnego kozła dość trwałe i pozostające do końca nieśpiesznie pitego kufla [4,0]
                    opakowanie: bardzo ładny kapsel, butelka Vichy 0,5l, etykieta, kontra i krawatka w ładnej, stonowanej kolorystyce, ale jakoś specjalnie nie zachwyca, alk. 6,9%, gęstość 1074-1078, przydatność do 04.02.2008 [4,5]

Delikatny, wyważony podwójny koźlaczek, cena ca. 6-7 zł, ale bez wątpienia warto je wydać na tak dobry produkt. Bardzo smaczny. W Krakowie dostępny m.in. w Bomi na Zakopiańskiej.
                    ART'omat: [4,8]

P.S. Po wypiciu tego koźlaczka odnoszę wrażenie, że Jurand był na bardzo dobrej drodze, żeby zrobić porządnego doppelbocka. Z kolei produktowi browaru Amber od koźlaka, mimo zbliżonych do stylu parametrów, jest jednak dość daleko.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-12-07, 00:43.
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Kupione w Zofmarze za 6,20 zł.

Jakieś 5-6 lat temu bez problemu mogłem kupić tego koźlaczka oraz inne Weltenburgery w Tesco w Galerii Łódzkiej. Potem, ku mojemu wielkiemu żalowi, zniknęły. Bardzo się ucieszyłem, gdy zobaczyłem go w łódzkim Zofmarze i skwapliwie nabyłem, zwłaszcza że wtedy przed laty nie zamieściłem recenzji.

Aktualna wersja ma wciąż 6,9% alk., ale ekstrakt zmalał w stosunku do postu Delvisha - teraz jest 1.049-1.052.

Kolor: Bardzo ciemny, tylko pod światło widać czerwone przebłyski. W końcu to jednak nie tylko koźlak podwójny, ale i ciemny.
                      Piana: Ładna, beżowa i wysoka, ale niezbyt trwała.
                      Zapach: Bardzo silny i bardzo złożony. Czuć czekoladę, orzechy, owoce (suszone śliwki!), palone ziarno, troszkę karmelu.
                      Smak: Równie złożony jak smak. Treściwość, pełnia smaczków owocowych, orzechowych, palonych, do tego palona goryczka. Finisz to lekkie alkoholowe ciepełko, jak najbardziej dopuszczalne w doppelbocku.
                      Opakowanie: Jak na zdjęciu Dryxa, tylko że kolory w rzeczywistości są bardziej nasycone.
                      Uwagi: Jest to jedno z doskonalszych piw, jakie w życiu piłem. Choć to dolna fermentacja, to bogactwem smaku może równać się z belgijskimi dubbelami, które bardzo przypomina.

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Jak raz ostatnio sobie myślałem o tym koźlaku. Od czasu, jak go wycofali z zupamarketów, nie mogę znaleźć nic, co by mi go zastąpiło, i byłem ciekaw, czy to tylko kwestia fascynacji początkującego koźlakopijcy. Cieszę się, że jednak miałem jakiś gust.

Comment

• Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

Jak w poniedziałek jeszcze będzie, to kupię Ci flaszkę.

Comment

• Kwadri
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2009.10
                            • 1216

Kolor: Ciemny, prawie czarny. Pod światło ciemnobordowe przebłyski.
                            Piana: Mocnobeżowa, początkowo nie chciała się utworzyć. Niewysoka warstwa szybko i głośno opadła do cienkiego pierścienia.
                            Zapach: Intensywny i bogaty. Nieco przypomina polskie portery o podobnym ekstrakcie. Trochę suszonej śliwki i przede wszystkim silna karmelowość. Alkoholu nie czuć. Ładny.
                            Smak: Karmelowo-słodowy początek wieńczy całkiem mocna gorycz. Jej posmak nieco przypalony jak w niektórych porterach, dość długo zostaje. Nie ma alkoholowych posmaków przez co pije się zaskakująco lekko. Bardzo dobre.
                            Wysycenie: Drobne i nieduże. Choć pasuje to lubię nieco wyższe.
                            Opakowanie: Nie zmieniło się od ostatniej fotki dryxa.

Comment

• zgroza
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2008.03
                              • 3607

Asam Bock - łagodny, słodki, karmelowy, suszonoowocowy, mdły, mało gorzki bock. Za mało charakteru, za dużo ulepkowatości - przeciętne moim zdaniem.
                              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Aleksandros
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2011.05
                                • 352

Kolor: Ciemnobrązowy, niemal czarny z rubinowymi przebłyskami. Piękny! 5
                                Piana: Beżowa, średnio wysoka, dosyć twała. W połowie kufla zostaje cienka warstewka. 4
                                Zapach: Średnio mocny. Słodowy, kawowy, karmelowy. Bardzo smakowity! 4
                                Smak: Złożony. Na pierwszym planie słód w połączeniu z kawą i palonością. Piwo nie jest jednak bardzo słodkie, gdyż paloność niesie z sobą wytrawność, która równoważy tę słodycz. Goryczka jest dobrze wkomponowana w drugi plan, ale nie wiem czy pochodzi bardziej od chmielu czy od słodu. Całość bardzo harmonija i treściwa, choć nie jest ciężka. Alkohol w smaku właściwie niewyczuwalny, ale grzeje w żołądku. 5
                                Wysycenie: Niewysokie, ale bąbelki cały czas pracują. Dla dubeltowego koźlaka idealne. 5
                                Opakowanie: Wysoki niemiecki standard. Całkiem ładne. Kapsel firmowy browaru, ekstraktu nie podano. 4,5
                                Uwagi:Wypiłem z dużą przyjemnością. Właśnie za takie piwa lubię ten styl. Warka z terminem do 9.05.2012. Nazwa pisana jest obecnie bez myślnika: Asam Bock.

Comment

Przetwarzanie...
                                X