Maternus Premium Pilsener / Tivoli GmbH, Diseldorf, Niemcy
Alk.4,9% eks.11,2%, butelka 0,5l. kapsel typu twist-off
Piana intensywna, biała, drobna, gęsta. Barwa słomkowo-złocista. Gazu raczej za mało. Zapach świeży, lekko chmielowy, całkiem przyjemny. Smak orzeźwiający. Początkowo nie najsilniejsza goryczka, która z każdym łykiem rośnie w siłę. Nie pozostawia słodkiego ani kwaśnego posmaku. Szata graficzna estetyczna, czytelna, ale jak dla mnie zbyt skromna i monotonna
Ładna jasno złocista, przejżysta barwa. Piana dziurawa, szybko znikająca. Gruboziarnista.
Zapach dleikatny. Słabo wyczuwalny aromat chmielu. Pozatym niczego nie wyczułem.
W smaku całkiem przyzwoite. Wyraźna goryczka rozpływa się w ustach pieszcząc nasze kubeczki smakowe oraz podniebienie. Pozostawia po sobie ciekawy goryczkowy posmak.
Wysycenie w normie. Zakupione za 2,75 w Piotrze i Pawle. Ogólnie piwo godne polecenia. Jeszcze do niego wróce.
W Płocku można je nabyć w Kauflandzie. Ja jednak nie polecam, piwo jest bardzo nijakie i po minucie od wypicia nie pamięta się już smaku. Kapsel twist off do kolekcji i koniec.
Trafiłem właśnie na to piwo podczas porządków w dziale Niemcy i przypomniałem sobie, że piłem je gdzieś tak w okolicach zeszłych wakacji. Zupełnie niewyróżniający się, bezbarwny pilsik, o którym, podobnie jak Pinio74, zapomniałem zaraz po wypiciu.
Wciąż jest do nabycia w wielu marketach.
Comment