Frankfurter, Schwarz

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • biermann
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 2552

Frankfurter, Schwarz

Browar Oderland-Brauerei GmbH z Frankfurtu nad Odrą z okazji 750 lecia miasta (bynajmniej nie Poznania) wypuscił piwo Frankfurter schwarz. Klasyczna niemiecka butelka 0,5 l; alk. 5,2% vol; cena w Realu (frankfurtskim) tylko 0,38 Euro.
    Mimo, że w nazwie schwarc - barwa raczej oscyluje wokół ciemnej wiśni wpadającej w brąz, piana gęsta choć do trwałości piwni puryści mieliby zastrzeżenia, nasycenie CO2 dobre.
    Piwo stosunkowo łagodne z lekką goryczką i subtelnym posmakiem przepalonego karmelu ale (chwała mu za to) bez zbędnej słodyczy w smaku.
    Znaczy jak się chce można zrobić dobre ciemne piwo, które nie jest za słodkie z jednej strony i nie zaszalało voltarzem z drugiej.
    A mała dygresja: Frankfurtski browar uczcił rocznice miasta specjalnym piwem, a w Poznaniu mieliśmy tylko zwykłego Lecha w puszcze ze skromnym jubileuszowym napisem - trochę szkoda
    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
  • biermann
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 2552

zwykłego Lecha w puszcze
    Lech to może być w każdej puszczy ale mi chodziło o puszke
    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Frankfurter Brauhaus, Perlenbacher Export
      darekd
      Tomek Kopyra omawiał to piwo:

https://www.youtube.com/watch?v=yZyylBsDmUs

I nie wiem dlaczego zalicza Exporty do Dortmunderów. Ciekawe, co na tą teorie mogliby odpowiedzieć piwowarzy z Bawarii

https://www.bayerisches-bier.de/bier...gerhell-und-ex...
      2023-09-09, 12:40
    • AaLeX
      Frankfurter Brauhaus, Schultenbräu Export
      AaLeX
      Piwo robione dla sieci Aldi w Niemczech i tylko tam do kupienia. Alkohol 5,4%. Cena 0,55ct/puszka. W butelce nie występuje. Zresztą w sklepach Aldi w Niemczech brak piw w szklanych butelkach. Są tylko opakowania zwrotne typu plastik i aluminium. Ekstraktu brak. Skład: woda, słód, chmiel. Barwa...
      Dzisiaj, 15:30
    • AaLeX
      Frankfurter Brauhaus, Perlenbacher Alkoholfrei
      AaLeX
      Na wstępnie zaznaczę, iż nie jestem miłośnikiem bezalkoholowych piw, ale czasami zdarza mi się takowe wypić. Polskie piwa tego gatunku kojarzą mi się głównie ze słodkim, ryżowym posmakiem. Tutaj mamy zupełnie coś innego. Piwo ma fajną goryczkę i marginalną słodycz gdzieś w tle. Do...
      2024-07-17, 10:35
    • AaLeX
      Frankfurter Brauhaus, Eber Pils
      AaLeX
      Jest to piwo, warzone dla marketu Penny w Saksonii. Kupione w Görlitz. Czy występuje w innych landach? Tego nie wiem. W NRW jest np. niedostępne. Piwo kosztuje bagatela 39ct za butelkę 0,5l. Alkohol 4,9%. Barwa złota, piana całkiem niezła, zapach słodowo-chmielowy. W smaku delikatne, wpierw...
      2024-01-16, 07:58
    • AaLeX
      Frankfurter Brauhaus, Kaiserkrone extra 6,0
      AaLeX
      Pet 0,5 litra, alkohol 6%, ekstrakt bd.
      Kolor - złoty, klarowny, trochę jasne przy tym woltażu.
      Piana - coś tam jest, nie jest źle.
      Zapach - nijaki, delikatnie słodowy.
      Gaz - w sam raz.
      Smak - delikatnie słodowy, w tle goryczka bardziej alkoholowa.

Jest...
      2023-02-21, 12:59
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...