jeszcze fotka
Weltenburg, Weltenburger Barock Dunkel
Collapse
X
-
-
Prawdę mówiąc nie wiem co tu wyjaśniać. Tylko piwa pochodzące z beczki a jednocześnie markowane nazwą Weltenburg Klosterbrauerei pochodzą z tego browaru. Piwa butelkowe są warzone i rozlewane w ratyzbońskim browarze.Comment
-
Może dziel się swoją wiedzą od razu, zamiast odpytywać jak belfer. 10 lat czekałeś aby wszystkich oświecić, czy to o czym piszesz ma miejsce dopiero od jakiegoś krótszego czasu?Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2013-03-27, 18:33.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Informacja ta znana jest już od dłuższego czasu. Pojawiała się już na browar.bizie. Podobne info znaleźć można również na moim blogu.Comment
-
Kajam się, a wskażesz może miejsce rezydowania tej informacji, jeśli to problem odpowiedzieć za jednym zamachem?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
:
Comment
-
Podpinam tutaj, choć widzę, że są rozbieżności co do miejsca warzenia.
Piękna, pełna miedziana barwa. W pełni klarowna.
Beżowa piana, o stosunkowo dużej lepkości. Po kilku minutach stabilizuje się w postaci cienkiej pianki, która jest obecna do końca picia.
Dominujący słodowy aromat z lekkim karmelowym i palonym odcieniem. Wyczuwam też nuty kawowe oraz ciemnego, razowego pieczywa.
W smaku miękka, nieco maślana słodowość na pierwszym planie. Zaraz po niej pojawia się wyraźna karmelowa i palona część bukietu smakowego. Dopiero w posmakach pojawia się goryczka, o charakterze raczej kawowym niż chmielowym.
Nagazowanie niewysokie, piwo przy stosunkowo niewysokiej treściwości nie szaleje bąbelkami.
Opakowanie jak zdjęciach powyżej. Jak na niemiecką przeciętność zaskakuje ładną etykietką, choć o standardowych motywach tematycznych. W mojej wersji pojawiły się natomiast z boku etykiety stylizowane statuetki za złote medale na World Beer Cup w latach 2004, 2008 i 2012 w kategorii Münchner Dunkel. Także kapsel ozdobiono taką symboliką.
Alkohol bez zmian - 4,7%
Pijalne piwo, aczkolwiek nagrody nieco na wyrost. Według mnie brakuje mu trochę życia. Finisz praktycznie niezauważalny, by nie rzec wodnisty. Goryczka za mocno cofnięta. Pod koniec praktycznie nie ma też już gazu. W tej sytuacji nie mogę dać za całokształt więcej niż 7,5 w skali 1-10Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020Comment
-
Piłem to piwo z butelki jesienią i żadnej takiej informacji na kontrze nie było, albo przynajmniej jej nie wypatrzyłem. Słyszałem wcześniej o warzeniu butelkowej wersji w innym browarze, więc się uważnie przyjrzałem. Może warzą wersję butelkową równolegle w obu browarach?Comment
-
A co do samego piwa wspominam go dość dobrze.Comment
-
Comment