Pyraser, 6-Korn Bier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23954

    Pyraser, 6-Korn Bier

    Ciekawostka piwna z Pyrasu, miejscowości podnorymberskiej,

    butelka zwrotna 0,5l z nakrętką (!), alc. 4,6% vol.

    jego szczególność polega na tym, że jest uwarzony z wykorzystaniem słodu z sześciu różnych zbóż - jęczmienia, pszenicy, żyta, owsa oraz... no właśnie - moja znajomość niemieckiego zaniemogła - jest jeszcze Dinkel oraz Emmer.

    kolor: brązowo-brunatny, mętny
    piana: średniotrwała, za to bardzo ładna czapa.
    gaz: w normie
    zapach: nieco ostry, kwiatowo-goździkowy
    smak: kwaskowy, z dziwną goryczką, mieszanka słodów daje trudne do zidentyfikowania wrażenia smakowe, jednakże bardzo ciekawe
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Petrax
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.12
    • 662

    #2
    Po oględnej penetracji zasobów Internetu, stwierdzam, że owe dwa tajemnicze zboża to jakieś odmiany czy gatunki pszenicy - Dinkel (Triticum Spelta) - pszenica orkisz i Emmer (Triticum dicoccum) - pszenica płaskurka.
    In cervisia veritas
    http://www.ptxc.de.vu
    Пиво - вот мое экотопливо

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23954

      #3
      jak mniemam nie są to zbytnio rozpowszechnione gatunki.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Petrax
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.12
        • 662

        #4
        Cytat za Encyklopedią Onetu:

        Pszenica samopsza (Triticum monococcum) i pszenica płaskurka (Triticum dicoccum), znane z upraw neolitycznych, do dziś przetrwały w niektórych krajach i są używane na mąkę, kaszę oraz jako pasza. Pszenica orkisz (Triticum spelta) również jest uprawiana od bardzo dawna jako zboże chlebowe, spotykana w uprawach reliktowych.
        In cervisia veritas
        http://www.ptxc.de.vu
        Пиво - вот мое экотопливо

        Comment

        • sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

          #5
          Aktualna fotka:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

          Comment

          • cap-n-go
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.05
            • 273

            #6
            Kwaskowe posmaki przynoszą na myśl nasze niefiltrowane Gościszewo.Na pierwszym planie jednak delikatny chmiel,tło natomiast to posmaki charakterystyczne dla pszeniczniaków.Smakowo jak dla mnie ciekawe,nieco gorzej z wysyceniem - według mnie za słabo.Piana opadła równie szybko jak polityka miłości w wykonaniu rządu Donalda Tuska. Rozbudowany smak + mętność niefiltrowanego piwa powoduje jednak,że wrócę do tego Pyrasera przy najbliższej okazji.

            Piwo podobno niepasteryzowane ale data ważności 16.03.2009 może budzić wątpliwości. Zwykle w takim przypadku mówi się o mikrofiltracji ale w tym przypadku piwo jest niefiltrowane więc takie rozwiązanie jest chyba wykluczone.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23954

              #7
              Niefiltrowane i niepasteryzowane piwo domowe, można często przechowywać w butelkach i latami - dlaczego tak nie może niby być z powyższym piwem dostępym komercyjnie?
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • cap-n-go
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.05
                • 273

                #8
                To moje wieńczące twierdzenie było raczej w domyśle pytaniem. Dzieki za wyjaśnienie,bo nie mam pod tym względem wielu doświadczeń.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23954

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cap-n-go Wyświetlenie odpowiedzi
                  To moje wieńczące twierdzenie było raczej w domyśle pytaniem. Dzieki za wyjaśnienie,bo nie mam pod tym względem wielu doświadczeń.
                  Choć wątpię, to browar także mógł mikrofiltrować i zmętnić zmętniaczem, no ale NIEMIECKI browar?
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    A tak bliżej tematu, żeby admin się nie czepiał - do sie to cudo kupić w Polsce? Bardzom go ciekaw...

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9792

                      #11
                      Po kilku obiecankach-cacankach bardzo sympatycznego pana z Rodzinki-Bis wreszcie trafiłem na to piwo. Wg pana ze sklepu "schodzi" bardzo dobrze. Jak na egzotyczny skład i pochodzenie z (szeroko pojętej) Bawarii cena PLN 5,00 jest bardzo wyważona.
                      Piwo z jednej strony można porównywać do pszenic, z drugiej jednak jest zdecydowanie inne (o ja, goopia c**a ).
                      Kolor ma miodowo-herbaciany, czerwonawy wręcz, podchodzący pod Weizenbocki. Nieprzejrzyste.
                      Bardzo ładna piana, kremowa, sztywna, drobna, po nalaniu na jakieś 3 cm, powoli opada, brudząc szkło.
                      Zapach cytrusowo-goździkowy, ale słabszy, niż w "pszenicach". Do tego czuć intrygujący zapach słodowy...
                      W smaku zbliżone znów do "pszenic", tyle, że wyczułem jeszcze jakiś ton kwiatowy (a może to pszenica płaskurka właśnie? ).
                      Wysycenie duże, typowo "pszeniczne".
                      Opakowanie jak na fotce, zakręcana butelka (zwrotna!) z logo browaru na zakrętce. Prosta, czytelna grafika. Na etykiecie wymieniono wszystkie sześć zbóż (oprócz klasycznej "karety", wspomniane wyżej orkisz i płaskurka ), na kontrze nostalgiczny opis. Krawatka podaje "naturtrueb", a polska nalepka (jak one mnie wkurzają!!! ), że to niepaster. Strona browaru (www.pyraser.de) nic o tym nie mówi, a wspomniane wcześniej daty przydatności sugerują jednak pasteryzację.
                      Piwo ciekawe, warte spróbowania i powtórzenia, choć ja na dłuższą metę wolę jednak porządne bawarskie piwo "jednopszeniczne" (upraszczając...), albo - na mrozy - weizenbocka...

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19267

                        #12
                        Zakupione u Joli za 6 złociszy. Opakowanie jak u 'przedpijców'. Smaczki jak pszenicznym + słodowość rodem z niepasteryzowanych i niefiltrowanych jęczmiennych. Ogólnie jakbym jakieś ciastko jadł Przyjemne i pewnie wróce do tego piwa.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Piana: średnioobfita, drobna, dość krótka, redukuje się do obrączki.
                          Kolor: ciemnobursztynowe, pomarańczowe, mocno mętne. Czyżby żyto.
                          Wysycenie: średnie.
                          Zapach: zbożowy
                          Smak: ja tu nawiązań do weizena nie wyczuwam. Już bardziej do roggena. No ale to pokrewne style. Bardzo gęste, nieco kisielowate, treściwe. Goryczka lekka i lekka kwaskowość. Sycące. Lekki posmak czekoladowy.
                          Opakowanie: no nie trafia do mnie ta nakrętka rodem z wody grodziskiej. Etykieta też w specyficznej konwencji.
                          Last edited by kopyr; 2009-07-19, 22:06.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12651

                            #14
                            Aromat - ciekawy, palone ziarna zbóż, chlebowość, słód
                            Piana - wysoka, gęsta, dość trwała
                            Barwa - jasnobrunatna, mętna
                            Wysycenie - łagodne
                            Smak - lekko kwaskowe owoce, bardzo ciekawe posmaki zbożowo-słodowe, przypominające świeżą i chrupiąca skórkę chlebową, ciut karemlu, lekka goryczka. Czuć też troszkę żytniej razowości.
                            Treściwość - pełne piwo

                            Pełne w smaku, choć łagodne i wyważone, oryginalne i smaczne

                            przypomina Emmer Bier z browaru Riedenburger /podobny skład/



                            Parametry i opakowanie bez zmian.

                            Warto.

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12651

                              #15
                              Nadal fajne i oryginalne piwko. Nowa eta:
                              Attached Files

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X