Zum Schlüssel, Schlüssel Original (Alt)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

    Zum Schlüssel, Schlüssel Original (Alt)

    jeden z Rarytasöw z Düsseldorfu
    Browar:Obergärige Hausbrauerei Zum Schlüssel in der Düsseldorfer Altstadt
    Maly domowy browar znajdujacy sie na staröwce Düsseldorfu.
    Alt Bier 5 % Alk.
    Kolor typowy dla Alta przypominajacy troche przypalony miöd.Piana bardzo obfita ale krötko sie utrzymujaca.smak korzenno goryczkowaty powstaly z uzycia drozdrzy Aromatyzowanych.
    Pomimo pity z Butelki daje smak jakby byl prosto z Beczki nalewany.
    Nic tylko palce lizac.
    Bedac w düsseldorfie albo w okolicy trzeba to Piwo Spröbowac chociaz jest ciezko do zdobycia
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

    http://www.andreas-kronkorken.de
  • Sven
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.09
    • 1211

    #2
    Nazwa jest wspaniała, czy jest to "Oryginalny Klucz" do doskonałego smaku?
    Celia, cerevisia et conventus.

    Comment

    • perłyfan
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.02
      • 1244

      #3
      Miałem ogromną przyjemność pić w pijalni w Dusseldorfie. 1,70 euro za szklaneczkę 0,25. Piwo świeżutkie,idealnie schłodzone, nalewane z drewnianych beczek, które wjeżdżają windą z piwnic. Rzeczywiście jest pyszne. Ciekawostką jest, że pan kelner nie pyta klienta czy życzy sobie kolejne piwo. Kończysz jedno dostajesz drugie. Ciężko się wyrwać....
      Last edited by perłyfan; 2004-02-08, 10:53.
      JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

      Comment

      • piwowar2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.11
        • 588

        #4
        Na prawde wysmienite piwo, bardzo mile zaskoczenie. Nigdy bym nie powiedzial, ze to piwo gornego fermentowania. Smakuje jak typowe ciemne frankonskie Vollbier. W smaku wyczuwalna jest goryczka ale rowniez slodycz i kwasek. Przyjemny zapach. Bede musial czesciej odwiedzac kolege w Düsseldorf. Andi - czy to piwo na prawde jest tak ciezko zdobyc?

        Comment

        • Andi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.07
          • 1915

          #5
          piwowar2 napisał(a)
          Andi - czy to piwo na prawde jest tak ciezko zdobyc? [/B]
          W Düsseldorfie napewno nie i napewno mozna go wszedzie kupic.
          Poza Düsseldorfem np w hagen jest dostepne tylko w niektörych Sklepach specjalistycznych.
          W Hagen tylko w 1 chociaz ostatnio powstalo tutaj dosc guzo Getränkämarktöw z bardzo duzym wyborem Piw.
          Nawet taki spesjalistyczny Sklep w Dortmundzie jak Rudat go nie ma.
          Strona tego sklepu-a naprawde jest na co popatrzec
          Getränke Rudat ist dein Getränkemarkt und Getränkefachhandel mit dem wahrscheinlich größten Biersortiment in Dortmund.

          Dziwie sie jednak ze nie ma na tej stronie Piw z Calego Swiata
          Kiedys wycofali to z obiegu tlumaczac sie fantem za Butelki ale teraz znöw sa piwa z röznych stron swiata
          Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

          http://www.andreas-kronkorken.de

          Comment

          • lzkamil
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 3611

            #6
            Trafiłem to ponoć rzadko dostępne piwko w Getränkemarkt przy markecie Real w Mülheim an der Ruhr.
            Parametry i opakowanie j.w.
            Jasnobrązowe, dosyć mocno nagazowane, piana wysoka i trwała, gruby kożuch się trzyma do końca picia.
            Zapach ciemnosłodowy i owocowy, takiego ciasta z owocami, niezbyt intensywny.
            Smak słodowy, trochę chlebowy, z "ciemnymi" nutkami, z jeszcze bardziej chlebowym, porządnie goryczkowym i orzeźwiająco kwaskowym posmakiem.
            Naprawdę dobry Alt, godny polecenia!
            Lepszy jabol pod okapem
            niż GŻ, CP i KP !


            Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

            Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

            Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

            Comment

            • dryx
              † 1966-2017 Piwosz w Raju
              • 2002.04
              • 1735

              #7
              Parametry bez zmian, butelka 0,5 l, nowa etykieta i krawatka, porcelanka goła, a szkoda. Na kontrze szczegółowe informacja skąd jest słód, chmiel, o rzemieślniczej robocie itd. Barwa ciemnoherbaciana, taki czaj jak to w alcie. Piana drobna, wysoka , trwała, bardzo powoli opada pozostawiając wyraźne ślady na szkle. Ciemnosłodowy aromat. Mocna goryczka, w tle owoce, wytrawny, kwaskowaty, pije się z przyjemnością . Bardzo dobry alt, warty polecenia.
              Attached Files

              Comment

              • Hedin
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.02
                • 370

                #8
                Kolor: Ciemny bursztyn
                Piana: Na początku gęsta, opada powoli, lecz utrzymuje się do końca na całej powierzchni nie tylko przy ściankach, jak w wielu innych piwach.
                Zapach: Wybitnie słodowy, w tle lekki zapach chmielu.
                Smak: Powiedziałbym że idealnie trafione nachmielenie, wyczuwalny zarówno słód, jednak z lekką przewagą chmielu aromatycznego, o bardzo oryginalnym smaku. Coś jednak jest w tej szlachetnej odmiane Hallertau.
                Wysycenie: Nieco za wielkie moim zdaniem.
                Opakowanie: Bardzo ładne, bezpieczna, stonowana kolorystyka. Powiedziałbym, że elegancka etykieta. Minusem jest faktycznie goła krachla.
                Od pierwszego łyku zakochałem się w tym alcie. Do spróbowania mam jeszcze Schumacher'a, ale wszystkie dotąd spożyte bije na pysk, chociaż Fuchschen też był niezły.
                Jakby ktoś chciał spróbować ten typ piwa, to poleciłbym tą markę.
                Stawiam mocne 5 w skali od 1 do 5.

                Comment

                • dryx
                  † 1966-2017 Piwosz w Raju
                  • 2002.04
                  • 1735

                  #9
                  Widok na 4 szklaneczki pysznego alta nalanego bezpośrednio z drewnianej beczki na miejscu w browarze. Piwa od lat trzyma wysoki, bardzo dobry poziom. Godne polecenia.
                  Attached Files

                  Comment

                  • Hedin
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.02
                    • 370

                    #10
                    Na etykiecie napisali, że używają aromatycznego chmielu z rejonu Hallertau. Na swojej stronie nie mają nic więcej na ten temat. Może ktoś z Was wie, jaki to konkretnie rodzaj lub wyczuwa w smaku? Używałem już Mittelfruh, ale moim zdaniem to nie ten. Przymierzam się do zakupu Hersbrucker'a, jako na Centrum Piwowarstwa napisali, iż zalecany do altów.

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      "Tradycyjnie" altbiery są chmielone wyłącznie na goryczkę Spalterem. Ale podaję to w cudzysłowie, bo dziś nikt się tą tradycją nie przejmuje tak bardzo i do kotła trafia a to Spalt Select, a to Perle, a to Tradition (wszystko to chmiele z Hallertau).
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • Pancernik
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9793

                        #12
                        Krachla z bardzo ładną, elegancką etą i krawatką - wersja z ostatniej fotki.
                        Piwo jest ciemnobursztynowe, klarowne - w zasadzie po prostu brązowe.
                        Piana kremowa, bardzo drobna, całkiem wysoka, ale jednak niezbyt trwała.
                        Pachnie rodzynkami i karmelem, no, może troszkę orzechami.
                        W smaku wytrawna, orzechowa goryczka, delikatny słód, rodzynki, daleki posmak karmelu.
                        Nagazowanie co najwyżej średnie.
                        To kolejny z altów (chyba najsmaczniejszy), z poświęceniem przytarganych przez żonę z Düsseldorfu.
                        Z poświęceniem, bo jedna z butelek była uprzejma się w bagażu lekko rozszczelnić...

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X