Augustiner-Bräu, Augustiner Dunkel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Augustiner-Bräu, Augustiner Dunkel

Röwniez z Browaru w Monachium ale tym razem Ciemne
    Zawartosc Alk.5,6%
    Kolor ciemno bursztynowy klarowny.
    Piana obfita ale nietrwala opröcz malego wianuszka ktöry pozostaje do konca.
    Smak lagodny o delikatnej Goryczce ale silnie wyczuwalny nawet w zapachu.
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Piwo lekkie i przyjemne o wyważonej goryczce. W smaku i zapachu pojawiają się nutki karmelowe. Piana w moim piwie była trwała. Opakowanie sympatyczne.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• lzkamil
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.01
      • 3611

Kupione w niemieckim przydrożnym markecie za 0.95€. Opakowanie i parametry jak u Andiego.
      Jasnobrązowe, dosyć mocno nagazowane, mi się udało postawić wysoką i całkiem trwałą pianę.
      Zapach ciemnosłodowy, karmelowy i lekko chmielowy, średnio intensywny.
      Smak ciemnosłodowy, podpalany, dosyć wytrawny, ze sporą goryczką zarówno paloną jak i chmielową, łagodniejszy ciemnosłodowy posmak.
      Treściwy i dobry ciemniak.
      Lepszy jabol pod okapem
      niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19267

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil Wyświetlenie odpowiedzi
        Kupione w niemieckim przydrożnym markecie za 0.95€. ...
        no to ładna przebitka. Ja kupiłem w polskim markecie Alma za 9.59 zł (prawie 200% narzutu).
        ciekawe, że ktoś jeszcze korzysta z butelek Euro w Niemczech?!?
        a piwo, łagodne, lekkie, słodowe z posmakiem podpalanym, w tle karmelowe nuty. Kwasowość stonowana. Piana duża, opadająca, ładnie oblepiająca szkło, jasnokremowa. Nasycenie niezaduże, akuratne. Zapach wyborny, z ciemnych słodów. Zarówno w smaku jak i w zapachu nieobecny chmiel. Pije się z przyjemnością.
        Last edited by e-prezes; 2008-05-10, 13:26.

Comment

• lzkamil
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 3611

Wczoraj znowu przejeżdżałem i wpadłem do tego marketu. Miałem 2 butelki euro po tym i jeszcze jednym piwie ale automat nie chciał ich przyjąć. Nie wiem czy gdzieś je w Niemczech przyjmują, nie miałem kogo spytać bo nikt nie znał angielskiego a po niemiecku to ja parę słów umiem wykrztusić
          Lepszy jabol pod okapem
          niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6123

Na moim piwie piana mizerna.

Kolor rubinowy, ale jakiś taki bez błysku więc może to jednak ciemna herbata

W zapachu wyczuwam chmiel i ciemne słody. Do tego nuty rozpuszczalnikowe.

W smaku chmielowa goryczka i ciekawy posmak słodowy. Trochę mało treściwe, ale to w końcu zwykły ciemniak więc jest ok. Jednak mogłoby być trochę słabsze w temacie alkoholowym.

Niezłe piwo do częstego spożycia.

Opakowanie klimatyczne. Całość przypomina mi Lwówek (oczywiście nie chodzi o wygląd etykiety tylko o całość).
            MM961
            4:-)

Comment

• piwowar2
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.11
              • 588

Z butelkami Euro we Frankoni problemu nie ma. Jest jeszcze duzo browarow no i zatym sklepow z sortymentem piw w takich butelkach. Co do samego Augustiner Dunkel to bylem mocno zawiedziony smakiem. Kolega z Monachium zatransportowal mi to piwo(mial nakaz przywiez bocka) bo w Norymberdze jest ciezko lub nie dostepne. Na moj gust zbyt wysoko odfermentowane, co dla ciemnych piw wg. mnie nie jest wskazane. W smaku zostalo b. plytkie. Osobiscie nie polecam takich piw.

Comment

• wrednyhawran
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2010.07
                • 1784

Piwo nabyte w Poznaniu, w Ministerstwie Browaru.

Kolor: Mocna herbata, pod światło ładny wiśniowo-truskawkowy, klarowny.
                Piana: Gruboziarnista, duże wybuchające bąble, dobrze ukazane na fotce powyżej, niezbyt trwała, opada do kożuszka, trochę brudzi szkło.
                Zapach: Paloność, karmel i chleb razowy to moje pierwsze skojarzenia.
                Smak: Z początku jakby palony karmel, trochę chlebowej kwaskowości, potem moment "próżni" kiedy piwo zmienia się w wodę, wydaje się płytkie i bez głębi, żeby na koniec powrócić ze sporą, ale nieco cierpką goryczką. Ten moment środkowy przynosi niestety zawód przy każdym łyku. Trochę zbyt mało treściwości, ale dzięki temu piwo jest dosyć lekkie jak na dunkela.
                Wysycenie: Nieco za wysokie, rozwala pianę i szczypie w język.
                Opakowanie: Wszystko niezmiennie jak na zdjęciu powyżej.

Średnio podszedł mi ten Dunkel, raczej powtórki nie będzie, tym bardziej, że jeszcze tyle piw do spróbowania....
                Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                Małe Piwko Blog
                Małe Piwko Blog na facebooku
                Domowy Browar Demon

Comment

• leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

Kolor brązowo-wiśniowy, szkliście klarowny. Piana jasnokremowa, drobna, niewysoka ale utrzymująca się grubo poza połowę kufla.
                  Aromat ciemnego i palonego słodu, przypalonego karmelu oraz skórki chleba.
                  Smak wytrawny, lekki, wręcz nieco wodnisty. Główne skrzypce gra kwaskowaty karmel i rozwodniony posmak razowca. Końcówka płytka z lekką goryczką.

Fajny choć niezbyt mocny aromat i kompletnie płytki smak. Piwo nie jest wadliwe ale ... bardzo zachowawcze.

Comment

• Rumcais
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.01
                    • 91

Piwo z bardzo sporą i trwałą pianą. W smaku dominuje goryczka (też, nie za mocna) i nuty paloności. Smak nie zachwycił, nie był zbyt bogaty.

Comment

• legart
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2012.06
                      • 914

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rumcais Wyświetlenie odpowiedzi
                      Piwo z bardzo sporą i trwałą pianą. W smaku dominuje goryczka (też, nie za mocna) i nuty paloności. Smak nie zachwycił, nie był zbyt bogaty.

Po kolejnych paru latach smakuje mniej więcej tak samo, ino pianka trochę gorsza. Jako przedstawiciel gatunku -stylowy dunkel, ale generalnie dość średnie piw. W sumie nie żałuje zakupu , bo lubię od czasu czasu wypić coś z klasycznych przedstawicieli klasycznych stylów
                      Last edited by legart; 2019-09-07, 17:40.

Comment

Przetwarzanie...
                      X