Zirndorf, Das Gute Zirndorfer Landbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Zirndorf, Das Gute Zirndorfer Landbier

Piwo z Browaru o tradycji piwowarskiej od 1674 roku
    Brauerei Zirndorf GmbH Zirndorf
    Jak sama nazwa möwi Dobre piwo wiejskie o zawartosci Alk 5 %.
    Kolor Srednio zlotawy przechodzacy w Butsztynowy.Piana obfita ale krötka.
    Smak mocno wyczuwalna Goryczka
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2556

To piwo jest u mnie w pracy w automacie, więc czasami nie mam innego wyjścia i muszę je pić. Nie jestem do końca pewien czy nie jest warzone w browarze Tuchera, ale od pewnego czasu jego smak poprawił się. Kiedyś było ciut jaśniejsze, mniej słodkie i nasycone jakimś agresywnym dwutlenkiem, tak że ciężko się je piło. W tej chwili jest jak na piwo przemysłowe całkiem niezłe.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

Piwowar napisał(a)
      To piwo jest u mnie w pracy w automacie, więc czasami nie mam innego wyjścia i muszę je pić. Nie jestem do końca pewien czy nie jest warzone w browarze Tuchera, ale od pewnego czasu jego smak poprawił się. Kiedyś było ciut jaśniejsze, mniej słodkie i nasycone jakimś agresywnym dwutlenkiem, tak że ciężko się je piło. W tej chwili jest jak na piwo przemysłowe całkiem niezłe.
      Błagam, nie draznij. Piwo w pracy, w automacie. Czy u nas jest to możliwe? Może za sto lat. Przepraszam, wiem że to nie na temat, ale po prostu musiałem.
      Last edited by adam16; 2004-01-04, 14:48.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• iommi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.07
        • 1522

Piwowar napisał(a)
        To piwo jest u mnie w pracy w automacie, więc czasami nie mam innego wyjścia i muszę je pić.
        A w profilu stoi, że twój zawód to jeżdżenie samochodem...

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• Piwowar
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 2556

Faktem jest że kiedyś trzeba też wrócić do bazy i uczcić z kolegami udany dzień na przykład piwem z automatu.
          A co do automatów, to właśnie mi się przypomina, że jako szesnastolatek w roku szkolnym 1982/83 mieszkałem w katolickim internacie w mieście Bamberg i tam też były automaty z piwem.
          Archiwum piwne

Poznaj
          Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek

Comment

• piwowar2
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.11
            • 588

Bylem kiedy przez 2 tygodnie niedaleko Monachium na delegacji w bylej DASA. Tam w kantynie piwo lalo sie z beczek - Ayinger Dunkel i Hell. Nie zapomne tych czasow.

Comment

• piwowar2
              • 2001.11
              • 588

A co do piwa to faktycznie do Zirndorferka od nie dawna nie trzeba sie zmuszac. Kiedys bylo tak straszne, ze wolaem pic Weizen Tuchera z butelki niz beczkowe Landbier Zirndorfera u naszego Chinczyka. Dodaje jeszcze, ze browar Zirndorf ma producje roczna okolo 100 000 hl i produkuje nie tylko Landbier ale takze Weizenbier.

Comment

• Andi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.07
                • 1915

Piwowar napisał(a)
                Faktem jest że kiedyś trzeba też wrócić do bazy i uczcić z kolegami udany dzień na przykład piwem z automatu.
                A co do automatów, to właśnie mi się przypomina, że jako szesnastolatek w roku szkolnym 1982/83 mieszkałem w katolickim internacie w mieście Bamberg i tam też były automaty z piwem.
                Znam to bo czesto jestem w Bambergu i wlasnie w BOSCH i Firmie produkujaca Samochody Pomiarowe sa takie automaty,Nawet w Klinice polozniczej jest Automat z Piwem

Comment

• piwowar2
                  • 2001.11
                  • 588

Nastepnym razem, jak bedziesz w Bambergu, proponuje pojechac na Obere Königstrasse i odwiedzic browar Fäßla oraz na przeciwko Spezial. Mysle, ze piwka te powinny lepiej podchodzic.

Comment

• lzkamil
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 3611

Patrol piwny, norymberska autostrada...
                    Piekny ciemnozloty, prawie bursztynowy kolor. Piana niezbyt trwala, nagazowane tak sobie. Zapach intensywny, chmielowo-slodowy. Smak b. lekki (moze az za bardzo), goryczkowo-slodowy, ale nuta slodowa jest wyrazniejsza niz w typowym niemieckim pilsie czy Landbier. Smakuje bardziej jak lekko wodnisty Helles, kolor tez ma bardziej hellesowy. W Wielkiej Ksiedze Piw Michaela Jacksona jest wymienione piwo Zirndorfer Landbier Hell z 4.9% alk. i bardzo podobna szata graficzna wiec moze to jest to samo piwo Bracia z Zakonu Piwowarow, jak cos wiecie to rozwiejcie watpliwosci. Dodam ze moje mialo 5%.

Piwowar napisał(a)
                    Nie jestem do końca pewien czy nie jest warzone w browarze Tuchera
                    Tak wlasnie podaje nasz Michael Jackson (ten mniej znany )
                    Last edited by lzkamil; 2004-01-09, 21:01.
                    Lepszy jabol pod okapem
                    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• piwowar2
                      • 2001.11
                      • 588

Tu ciezko o konkrety, poniewaz Tucher stara pozycjonowac sie na rynku i ozywia stare marki piwne, zmienia etykiety itp. Gdzie jakie piwo jest warzone, nie wiadomo. Faktem jest, ze browar Zirndorfer nadal produkuje.

Comment

• Andi
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.07
                        • 1915

lzkamil napisał(a)

Tak wlasnie podaje nasz Michael Jackson (ten mniej znany ) [/B]
                        Widnuieje wszedzie w Internecie wiele opisöw Piw przez Jacksona ale czy na pewno on to wszystko wypil i pröbowal-Wielkie zapytanie-Ja tez pije duzo piwa ale nie moge sie dokladnie wypowiedziec na temat smaku czy tam jakis innych wartosci.
                        A tak nawiasem möwiac to slyszalem ze ten wlasnie nigdy nie byl w Niemczech i Polsce.
                        Zeby cos na temat piwa napisac nalezy je najlepiej samemu wypic-a opinia bedzie tez rözna dla kazdego.
                        jeden lubi to a drugi tamto

Comment

• Piwowar
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.05
                          • 2556

Kufelek, który pamięta jeszcze czasy, kiedy browar w Zirndorf był samodzielnym przedsiębiorstwem.
                          Attached Files
                          Archiwum piwne

Poznaj

Comment

• darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12561

Powyżej ciekawa dyskusja

Poniżej opinie laika z Polski i to po 6 latach! A butelka i eta bez zmian

aromat - bardzo przyjemny słód,
                            barwa - jakby o ton ciemniejsza niż na zdjęciu, prawie miedziana
                            piana - gęsta, wysoka, niezbyt trwała
                            wysycenie - umiarkowane
                            smak - pełne w smaku, z dominującym słodkawym, karmelowym akcentem. Wyczuwalna goryczka, ale mimo wszystko nie przebija się tak mocno przez dominujące słodkawe nuty. Treściwe i dość ciężkawe. Dla mnie trochę zbyt jednowymiarowe i słodkawe.

Ale i tak wspaniałe w porównaniu z colą dostępną w naszych automatach

Comment

• GaryFisher
                              • 2009.10
                              • 739

Kolor: Jak średnio mocna herbata, lekko mętny [5] Piana: Średniowysoka, drobnoziarnista, opada dosyć szybko chociaż gruba obrączka zostaje do końca [3.5] Zapach: słodowy z nutami chmielowymi, taki lekko altowy, w tle śliwki i jabłka i trochę karmelu po ogrzaniu; ogólnie zapach mało intensywny [3.5] Smak: Słodowo-chlebowy, jakieś chmielowe nutki i śliwki w tle, goryczka bardzo słaba; w posmaku ziarno i chleb; po ogrzaniu lekka nuta gotowanych warzyw wychodzi na wierzch, trochę mdłe się robi w połowie [3] Nasycenie: średnioniskie, zdecydowanie za niskie [2.5] Opakowanie: oldschoolowa flaszka, która mi się ze starym Królewskim kojarzy, bardzo prosta etykieta, też trochę oldschoolowa, tak samo jak kapsel z lwem trzymającym szklankę piwa [4] Uwagi: Degustowane 7.04.2011 Brauerei Zirndorf GmbH 90513 Zirndorf Zakupione w: Trink Spare w Weeze, Niemcy Data ważności: 16.04.2011 Soundtrack: "World Painted Blood" by Slayer
                              Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

Przetwarzanie...
                              X