Kölner, Sion Kölsch

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

    Kölner, Sion Kölsch

    Typowy Kölsch produkowany w Browarze na staröwce Koloni:
    Altstadt Bräu Johann Sion GmbH od 1318 roku w Köln.
    Zawartosc Alk.Jak wszystkie Kölsze 4,8 %
    Piwo Görnej fermentacji z dodatkiem maki pszennej co daje mu lekko kwasnawy smak ale pözniej wyczuwalna Goryczka.
    Piana obfita i dosc dlugo sie utrzymujaca
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

    http://www.andreas-kronkorken.de
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    #2
    Lekkie i dość delikatne w smaku, goryczka wyczuwalna, ale z tych mniej intensywnych. Podobne w smaku do Dom Koelscha.

    Comment

    • zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3605

      #3
      Piana: obfita, sztywna, trwała, do końca kożuszek i firanki
      Gaz: mocno
      Kolor: ciemnożółty
      Zapach: mocno ziołowy
      Smak: ziołowo-słodkawo-gorzkawy. Długi posmak.
      Dobre, wręcz bardzo dobre, lepsze od Gaffla, ale zakochać się nie zakochałem.
      Lotna ekspozytura browaru

      Też Was kocham.

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #4
        Obiecywałem sobie więcej po tym Kölschu (lany był na Festiwalu Birofilia). Na początku wyczuwalna była jeszcze lekka ziołowość, ale potem piwo zrobiło się płaskie i nudne.
        Attached Files
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • danhaj
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.04
          • 619

          #5
          Ładna piana dlugo się utrzymująca. Kolor słomkowy. Zapach słodowo-ziołowy. Delikatne wręcz piwo, w smaku chmiel i delikatna goryczka. Całkiem poprawne.
          Na uwagę zasługuje nowa, smukła, profilowana butelka, etykieta podobna, lecz tło zdecydowanie ciemniejsze.
          Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

          www.czechforum.pl

          Comment

          • Gringo
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2007.07
            • 2160

            #6
            Odczucia miałem podobne jak danhaj, plus delikatne nuty kwiatowe. Całkiem przyzwoity, delikatny Kolsch. Na uwagę zasługuje mocna piana.

            Nowe opakowanie wygląda tak:
            Attached Files

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12557

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andi Wyświetlenie odpowiedzi
              Altstadt Bräu Johann Sion

              Piwo Görnej fermentacji z dodatkiem maki pszennej
              I taka nazwa browaru powinna być w temacie wątku
              Obecnie z dodatkiem słodu pszenicznego

              Alk. nadal 4,8%

              Aromat - słodowy z tonami owoców (brzoskwinia, jabłko), chmielowa kwiatowość
              Piana - średnia, szybko znika prawie całkiem
              Barwa - słomkowo-złota
              Wysycenie - wysokie, dość ostre
              Smak - owocowy profil słodowy jest łagodnie cierpkawo-słodkawy. Łagodny chmiel ze znikomą goryczką, ale dłuższym finiszem. Co ciekawe pozostawia w ustach wyraźny posmakchmielu, choć podczas picia był naprawdę delikatny.
              Treeściwość - właściwie pełne

              Piwo oczywiście jak na koelscha przystało łagodne w odbiorze, całość sympatyczna, przyjemnie się popija.

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12557

                #8
                Click image for larger version

Name:	P1090171.JPG
Views:	69
Size:	19,8 KB
ID:	2320718

                Comment

                Przetwarzanie...
                X