Malzmühle, Mühlen Kölsch

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Malzmühle, Mühlen Kölsch

W zasadzie nazywa sie Malz Mühlen Kölsch ale dla wszystkich jest znane jako Mühlen Kölsch
    Brauerei zum Malzmühle Schwartz KG Köln.
    Piwo czystej Görnej Fermentacji o zaw Alk 4,8 %
    Kolor jasno slomkowy Piana nietrwala ale przy nalewaniu obfita.
    Skryta goryczka wyczuwalna dopiero w czasie lykania daje pelna satysfakcje w degustacji tego piwa
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Mühlen Kölsch dostępny jest w "zwierzyńcowych" butelkach jak na zdjęciu Andi'ego oraz w starych butelkach Euro. Jak na Niemcy dość drogie - 0,95 EUR za 0,33 (cena z Getraenkemarktu, bo w browarnianej knajpie z braku czasu nie byłem).
    Browar mieści się w kamienicy w centrum Kolonii, postaram się wrzucić zdjęcie do galerii. Nie wiedziałem o jego istnieniu i pewnie nie zauważyłbym go, ale w promieniu 50 metrów tak pachniało słodem, że jak pies podjąłem trop i trafiłem na niego .
    Piwo niezłe, lekkie ale wyraziste w smaku, no i ta goryczka ...

Comment

• HubertJ
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.05
      • 188

Import własny z Kolonii. 0.5-litrowa butelka. Kapsel czysty. Na etykiecie skład: woda, naturalne drożdże, słody jęczmienny i pszeniczny. Uwarzone 10.09.2009, 3-miesięczny termin zdatności do spożycia.

Smak jak dla mnie pierwsza klasa. Bardzo ciekawa kompozycja słodu i goryczki. I ten kożuszek utrzymujący się do ostatniego łyka..

Polecam

Comment

• Kwadri
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.10
        • 1216

Malzmühle, Mühlen Kölsch

Kolor: Jasnozłoty, klarowny.
        Piana: Śnieżnobiała, niezbyt wysoka. Opada po paru minutach do ochronnej powłoki. Nie została do końca.
        Zapach: Delikatny, drożdżowo-słodowy z chmielowym tłem. Po ogrzaniu w tle jest też delikatna owocowość.
        Smak: Od początku pierwsze skrzypce gra mocna goryczka. Jako całość raczej delikatne. W tle delikatna słodowość, która dobrze komponuje się z goryczkowym posmakiem. Dobre piwo.
        Wysycenie: Średniowysokie.
        Opakowanie: Nie zmieniło się od fotki Andiego.
        Last edited by Kwadri; 2011-07-17, 20:09.
        www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

Aromat - delikatny, słód z leciutkim chmielem
          Barwa - słomkowa
          Piana - dość skąpa
          Wysycenie - wysokie
          Smak - trochę nie zgodzę się z Kwadrim co do proporcji. Uważam, że baza słodowa jest stosunkowo wysoka, ale goryczka z wysokim wysycenie przykrywają ją.
          Piwo z jednej strony jest lekkie, ale poszczególne elementy smakowe są wyraźne. Z charakterem. Do tej pory piłem jednego reprezentanta tego gatunku i raczej mnie zachwycił. Choć chyba nadal nie jestem fanem tego gatunku, to samo piwo wydaje mi się udane. Warto spróbować.

Zakupione w Delikatesach Centrum Kopyra w Obornikach Śląskich

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

Też to piwo piłem niedawno i wogóle mi nie podeszło. Wysoka słodowość jakby od łuski, goryczka mała. Dzień wczesniej u znajomych piłem Kasztelana i miał te same posmaki. Nie podchodzą mi takie piwa.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• Grover
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 11

Lata mijają a te piwko wciąż ma tę samą etykietę, tę samą butelkę. Mam jednak zupełnie inne wrażenia smakowe - piwo bez goryczki, bez aromatu. Nie wiem czy to Kölsch czy zwykły lager. Zakupione w Bonn.

Comment

Przetwarzanie...
              X