Tegernsee Brauhaus, Tegernseer Spezial

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Tegernsee Brauhaus, Tegernseer Spezial

Brauhaus Tegernsee KG
    Piwo: Tegerseer Spezial Herzoglich Bayerishes o zawartosci Alk.5,6% i Extrakcie 13,3*
    Piana obfita ale nie trwala pozostaje jednak wianuszek na piwie do ostatniego lyka.
    Lagodny korzenny smak.Kolor jasno zölty ale nie calkiem klarowny-troche metny jakby zamglony
    Browar ten ma ponad 1000 lat tradycji piwowarskiej.
    Zalozycielem jego byl Klasztor Bebedyktynöw istniejacy od 746 roku.
    Dobre piwo
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • scoroop
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.08
    • 54

tak się właśnie zastanawiałem, czy to piwko tu znajdę na forum i okazuje się, że jest. post sprzed ponad 3,5 roku, ale piwko sie nic nie zmieniło. przede wszystkim ta sama klasyczna, rzekłbym PRL-style butelka . eytkietka prosta...
    a piwko - dosc specyficzne, ale że przeważnie piszę tu tylko o piwach, które mi bardzo smakują, albo bardzo nie smakują to tym razem mam to pierwsze wrażenie. mocny kolorek, faktycznie nie do końca przejrzyste. kolor ciemnomiodowy, smak mocny, zdecydowany, sporo w nim słodyczy i wielu innych smaków. aromat tudzież niejednoznaczny. kiedy jest ładnie schłodzone ma idealne nagazowanie, jeśli niedochłodzone jest go jakby za dużo. piana chyba lepsza niż pisał poprzednik, ale że przelewałęm je do niemieckiego piwnego kieliszka (200ml) to nie bardzo mogę coś powiedzieć. ogólnie warto
    wiele jest dobrych piw na tym świecie... czy starczy życia by ich wszystkich spróbować???

Comment

• Promil03
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.10
      • 2833

Piwo z browaru Tegernsee Brauhaus - Tegernseer Spezial.
      Butelka 0,5 litra, alkohol: 5,6%, ekstrakt: 13,3%.
      Kolor: żółty, jaśniutki.
      Piana: była na początku, ale krótko.
      Zapach: silnie chmielowy, trochę słodowy.
      Nasycenie: piwo "pracowało" cały czas.
      Smak: smakowało mi, słodowo-chmielowy smak, taki jak lubię.
      Opakowanie: piwo nie zmieniło wyglądu przez te kilka lat, etykieta zawiera wszystkie potrzebne informacje, firmowy kapselek.

Uwagi: kumpel jechał na wakacje do Niemiec. Dostał zadanie: "przywieź mi kilka piw, których nigdy nie widziałeś na oczy". Z tym piwkiem trafił idealnie. Smakowało mi bardzo.
      Cena 0,99 €. Polecam serdecznie

Comment

• karol1000
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.09
        • 1823

barwa: słomkowa
        piana: średnio obfita, z dość dużymi bąblami
        zapach: chmielowo-słodowy, typowy dla niemieckich hellów z lekkim dodatkiem kwiatowo-piwnicznym
        smak: słodowy lekki początek potem nutka chmielową przynosząca goryczkę, delikatną z lekką piwniczną nutą. Nic specjalnego, nuuuddaaa
        gaz: niby biega po szklane ale wysycenie mizerne

Opakowanie: takie jak przed kilkoma laty
        LP

Comment

• erudyta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.11
          • 189

Barwa: jasnozłota, klarowna
          Piana: biała, wysoka, gęsta, sztywna, opada wolno, dość pokaźna warstwa utrzymuje się do samego końca
          Zapach: słodowy niezbyt intensywny
          Smak: słodowy, goryczka chmielowa niska, posmaki chmielowe bardzo subtelne i mało wyraźnie, wykończenie już trochę bardziej chmielowe, ale dla mnie i tak za mało
          Wysycenie: średnie, jak dla mnie trochę za niskie
          Opakowanie: etykieta i kapsel nadal bez zmian

Cena: 0,89 €

Piwo przeciętne, smaczne, dobrze się go pije, ale to za mało, żeby drugi raz po niego sięgnąć. Warto spróbować, ale tylko jeden raz.

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6462

Kolor... pilsowy, jasne złoto...
            Zapach... mocno słodowy...
            Piana... średnia, na dłużej niewiele... niepełna obwódka...
            Gaz... średni...
            Smak... jak klasyczny pils, słodkawe, lekka goryczka, na plus posmak zbożowy...

Wypite bez problemu ale ten smak lub bardzo podobny przerabiałem już wiele razy...
            Czas dalej szukać oryginalniejszego smaku... ale z tym piwkiem oczywiście było wszystko ok...

Comment

• darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12699

Aromat – słodowy, czysty
              Piana – dość wysoka, gęsta, w miarę trwała, trochę zostaje na szkle
              Barwa – słomkowa
              Wysycenie – umiarkowanie wysokie
              Smak – słodowa podstawa wyraźna, z nutami w kierunku chlebowości, bez owoców. Potem lekka goryczka, która bardziej wyraźniej przyjemnie zalega w ustach
              Treściwość – piwo pełne w smaku, ale nie ciężkie
              Poprawne piwo z rodzinny hellesów, gładkie w piciu.

Comment

• Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9797

Kolor mnie nie zachwyca, zbyt blade to piwo. Piana białą, bardzo drobna, średniowysoka, ale nietrwała.
                Nieco zaskakujący zapach: na początku silnie chmielowy, a po ogrzaniu wszystko przykrywa słód.
                W smaku lekko goryczkowe z jakimś delikatnym absmaczkiem, znów po ogrzaniu dochodzi słód, ale stonowany - liczyłem na nieco więcej atrakcji.
                Nagazowanie wysokie. Opakowanie - jak na starej fotce, bawarska tonacja, barokowy herb herzoga.
                Piwo nie zmusza do degustacyjnej napinki, w sam raz do relaksowego wypicia, w szczególności latem .

Comment

Przetwarzanie...
                X