Hopf, Helle Weiße

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

    Hopf, Helle Weiße

    Hopf Weissbierbrauerei Miesbach
    Piwo:Helle Weiße das Orginal mit feiner hefe-tz z drozdrzami.
    Zawartosc Alk 5,3%
    Piwo produkowane ze slodu pszennego i Jeczmiennego.
    Kolor zöltawo zlotawy metny.
    piana obfita ale srednio dlugo sie utrzymujaca.
    Smak lagodny kwaskowaty z Aroma
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

    http://www.andreas-kronkorken.de
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #2
    zaw. alk. 5,3% (ekstr. 12,7%), but. 0,5 l
    dostępny jakiś czas temu w sklepie na Pomorskiej (Łódź)

    Podmonachijski browar Hopf (nazwa pochodzi od nazwiska właścicieli - nomen omen bardzo "piwne" nazwisko ) specjalizuje się w pszeniczniakach i to do tego stopnia, że swojego czasu wprowadzał na rynek najwięcej pszenicznych innowacji (rozmaite pszeniczne festbiery, bocki, eisbocki, itp.) w skali całych Niemiec. Ostatnio w browarze trochę przystopowali z wynalazkami i skoncentrowali się na mocnym wsparciu głównego nurtu, do którego należy m.in. testowany jasny pszeniczniak.
    Kolor - ciemnozłoty, podchodzący pod lekki pomarańcz, mocne zmętnienie;
    piana - wysoka, pszeniczna czapa, bez zarzutu, choć jej trwałość wypadła nieco poniżej oczekiwań, no i trochę zbyt mocno sycząca;
    nasycenie - oczywiście mocne;
    zapach - pyszny, pszeniczny bukiet aż słodki od bananów;
    smak - bardzo pszeniczny ten pszeniczniak; taki, w którym przede wszystkim czuć smak słodkawej pszenicy i wszystkich estrów, które jej towarzyszą, a dopiero daleko w tle cierpkich drożdży; pyszny smak, pełen owocowej słodyczy (banany, rodzynki) i jednocześnie lekkiej kwaskowości, z niewielką goryczką i delikatnymi drożdżami; śmiało może stawać w szranki z moim osobistym faworytem - Maiselem.
    Szczerze polecam!

    Pomimo upływu czasu etykieta podobna do tej ze zdjęcia powyżej, jedynie z kosmetycznymi zmianami.
    Last edited by Dreamer; 2008-01-24, 00:42.
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9789

      #3
      Jasnozłoty weizen, mętny, ciemnieje po dodaniu osadu. Piana bardzo drobna, biała, robi czapę. Wolno opada "z trzaskiem".
      Wywąchałem kwaskowate cytrusy, zboże, chleb, goździki, lekkie banany. Piwo smakuje leciutką, aksamitną goryczką, poza tym drożdże i słód. Nasycenie także w ramach "klasyki gatunku".
      Sięgnąłem po to piwo z lekką rezerwą, przyzwyczajony do barokowo-odpustowej stylistyki etykiet weizenów bawarskich. Chyba też taką wolę... Ta etykieta jest wręcz... prostacka .
      Generalnie, bardzo przyjazna pszenica, polecam .

      Comment

      • VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

        #4
        Trochę zbyt mała piana jak na pszenicę (nie znaczy, że zła ale znacznie mniejsza w porównaniu z klasykiem Franciszkanera). Smak bardzo dobry, wyczuwalne nutki bananowe z delikatną goryczką.
        Całości dopełnia prosta klasyczna piwna etykieta.
        Dobry pszeniczniak.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

        Comment

        • Tapir
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.10
          • 730

          #5
          Odkopałem zdjęcie piwa z nieco zmienioną etykietą.
          Pamiętam, że było niezłe ale bez zachwytów. Niestety przepadły mi notatki więc szczegółów brak.
          Attached Files
          Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12578

            #6
            Browar z Miesbach w Górnej Bawarii warzący wyłącznie (przynajmniej jak do tej pory)piwa pszeniczne.

            Obecne parametry to 12,5% ekstr. i 5,5% alk. Natomiast oldskulowe opakowanie (łącznie z kapslem) nadal niezmienione!

            Die Helle Weiße von Hopf ist für Weißbier-Kenner der erfrischende Klassiker für spritzigen Genuß.


            Aromat - głównie wyraźne, dojrzałe banany (może też leciutkie muśnięcie słodkiej brzoskwini), minimalna korzenność
            Piana - wysoka, trwałość średnia, dłuższa koronka
            Barwa - brudne, zmętnione złoto
            Wysycenie - jak na pszenicę umiarkowane, musujące odpowiednio
            Smak - wyraźne, słodkawe, dojrzałe banany, łagodny drożdżowy kwasek (mało cytrusowy), finisz korzenno-kwaskowy
            Treściwość - solidna pełnia

            Nie jest to specjalnie złożona smakowo pszenica, ale za to solidna i pełna w odbiorze bawarska klasyka.


            Comment

            Przetwarzanie...
            X