Rothaus, Märzen Export

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    Rothaus, Märzen Export

    alk. 5.6%, but. 0.5 l
    Ciemnozlote, malo gazu, piana szybko opada ale dywanik towarzyszyl mi prawie do konca. Mocny chmielowo-kwiatowy aromat. W smaku mocno nachmielone, przewaga goryczki nad slodem. Moze troszke jednostopniowe w smaku ale za to czuje sie ta 'marcowa' tresciwosc zwiekszonego ekstraktu. Mogloby mu jej pozazdroscic niejedno nasze jasne mocne.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Sokół83
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1598

    #2
    kolor: złoty
    piana: dość trwała, trzymała się około 10 minut
    zapach: słodowy, intensywny
    smak: silna słodowość, zakończona lekką goryczką bez aromatów chmielowych
    wysycenie: troche za niskie

    piwo marcowe kojarzy mi się jako robione z dodatkiem słodów ciemnych, tutaj zaś miałem do czynienia ze zwykłym jasnym lagerem o wyższym ekstrkcie
    Z INNEJ BECZKI

    www.fotopolska.eu

    Comment

    • zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3605

      #3
      Co prawda kolor jest już właściwie brązowożółty, więc pewnie choć garść barwiącego. Gaz u mnie wręcz dość obfity, za to piana szybko zanika prawie do zera. W zapachu raczej kwiatowość. W smaku czuć alko (!), słód, goryczka średnia. Raczej treściwe, ale niestety jednostronne.
      Przy takich parametrach zrobić piwo smakowo bliskie jakiemuś jasnemu mocnemu to już jest fuszerka. Ogólne odczucia negatywne.
      Lotna ekspozytura browaru

      Też Was kocham.

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3605

        #4
        Export właściwy wygląda tak:
        Attached Files
        Last edited by zgroza; 2009-09-17, 11:33.
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
          Co prawda kolor jest już właściwie brązowożółty, więc pewnie choć garść barwiącego.
          A niby po co? Z samego słodu monachijskiego można łatwo uzyskać piwo ciemniejsze od tego na zdjęciu.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2008.03
            • 3605

            #6
            A czy słód monachijski jest jeszcze słodem jasnym?
            Chodzi mi o to, że może nie zrobili tego piwa z samego pilzneńskiego.
            Lotna ekspozytura browaru

            Też Was kocham.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
              A czy słód monachijski jest jeszcze słodem jasnym?
              Chodzi mi o to, że może nie zrobili tego piwa z samego pilzneńskiego.
              No maerzena nie można zrobić z samego słodu pilzneńskiego. Zwykle nawet do pilsa dodaje się trochę monachijskiego lub delikatnego karmelowego np. CaraPils.
              Natomiast barwiącym nazywamy słód bardzo mocno palony, o barwie >800 EBC.
              Monachijski jest zaliczany do słodów jasnych. Ma w zależności od rodzaju od 15 do 25 EBC. Po drodze mamy jeszcze całą gamę słodów karmelowych.
              blog.kopyra.com

              Comment

              Przetwarzanie...
              X