Zum Uerige, Uerige Alt

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

Dla mnie najpyszniejszy alt, piłem zarówno w lokalu na miejscu jak i z butelki. Wysoka, gęsta i trwała piana, piękna ciemnobursztynowa barwa. Piwo jest treściwe, nie tak gorzkie jak inne alty. Zostawia miły smak palonego słodu na języku. Piwo niepasteryzowane z miesięcznym terminem przydatności.
    W środku browarnianego lokalu siedzi się przy stołach, można zjeść lokalne dania, ja próbowałem ichnich kiełbasek. Kelner na bieżąco przynosi pełne szklanki. Ilość piwa zaznaczał kreskami na ścianie. Na zewnątrz piwo spożywa się stojąc przy wysokich stołach. Niestety późnym popołudniem i wieczorami bardzo trudno znaleźć jakieś wolne miejsce.
    Na zdjęciu butelkowany Uerige na firmowej podstawce i typowej dla altów szklaneczce a.d. 2009.
    Attached Files

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Pierwsze co zachwyca to piana - potężna gęsta, dość trwała.
      Piękny kolor mocnej herbaty.
      Zapach wyrazisty, słodowy. Jednoznacznie piwny. Super.
      Nasycenie średnio-niskie.
      W pierwszym smaku wydaje się nieco wodniste, ale zaraz pojawia się wyrazista kompozycja słodowo-goryczkowa. Lekki kwasek. Posmak goryczkowy i jakby alkoholowy. Generalnie bardzo smakowite, pożywne piwo.

Kolejne piwo z wymiany z Perłyfanem - pychota - dzięki!

Comment

• piokl13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.06
        • 946

Potwierdzam. Najlepszy alt Ambrozja. I z butelki, i beczki.

Comment

• dryx
          † 1966-2017 Piwosz w Raju
          • 2002.04
          • 1735

Piwo od lat trzyma wysoki i równy poziom. Tym razem pite i z butelki, i ponownie z beczki na miejscu w browarze. Wysoka, naturalna i gęsta piana , wspaniały aromat i smak. Pije sie doskonale i z przyjemnością. Poniżej linki do fotek z terenu browaru:
          budynek browaru
          logo
          warzelnia
          kadź filtracyjne
          korytko brzeczkowe
          bar
          bar
          wyszynk
          król Gambrinus
          grzwi wejściowe
          Attached Files

Comment

• Aleksandros
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.05
            • 352

Kolor: Brązowy, coś między mocną czarną herbatą i kolą. Piwo jest klarowne. 5
            Piana: Średnia, drobnopęcherzykowa, po paru minutach opada do cienkiej warstewki. 3,5
            Zapach: Słodowy, trochę orzechowy z nutami ciemnego chleba. 4
            Smak: Wytrawny, wbrew temu, co zapowiadał zapach. Mocny ciemny chleb, w tle trochę przypraw: coś jakby ziele angielskie, może jałowiec. Do tego porządna goryczka. Fajne! 4,5
            Wysycenie: Niewysokie, pasuje. 5
            Opakowanie: Ładna butelka z zamknięciem patentowym, nieco inna (smuklejsza) od standardowych butelek teg typu. Etykieta okolicznościowa na 150-lecie browaru. Było kilka różnych, mi trafiła się z postacią próbującą piwo z zawiązanymi oczami. Całość zgrabna i ciekawa. 4,5
            Uwagi: Smaczne piwo. Kojarzy mi się ze spożywanym przeze mnie regularnie Bishops Finger (mimo że to inny styl, to bardziej właśnie z nim niż np. z Diebelsem). Bishops Finger jest aromatyczniejszy i przez to wygrałby w pojedyńczej degustacji, ale jeżeli miałbym wypić w jeden wieczór kilka butelek, to wybrałbym Uerige ze względu na tzw. pijalność.

Jeszcze uzupełnienie: browar nazywa się według danych na etykiecie "Uerige Obergärige Hausbrauerei".
            Last edited by Aleksandros; 2014-01-18, 23:39.

Comment

Przetwarzanie...
            X