Przepyszny Alt z Dusseldorfu. Alkohol 4,5%. Kolor ciemny bursztyn. Bardzo treściwe, głęboki złożony smak. Mocno goryczkowe z przyjemnym,delikatnym posmakiem...truskawek! Do tej pory numer jeden z piw wypitych podczas trwającego pobytu w Niemczech. Może potem uda się zamieścić fotkę
Zum Uerige, Uerige Alt
Collapse
X
-
Uznałem, że fatalnie opisałem to piwo. Wcale go nie opisałem...Uznałem też że jedno mi zbywa. A więc konkurs dla Warszawiaków...Kto najszybciej i prawidłowo odpowie kim jest chłopczyk na rysunku w moim profilu - dostanie flaszkę Uerige. START!!!< na PW odpowiedzi>Last edited by perłyfan; 2004-02-09, 13:26.JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY -
Dzięki perłyfanowi mogłem spróbować tego nzakomitego piwa. To jest właśnie to co lubię najbardziej. Piwo pełne, bardzo mocno chmielone (z tego powodu osobom przyzwyczająnym do dzisiejszej masówki na początku może sprawiać kłopoty) o posmakach owocowych, wyczuwalnych a jednocześnie delikatnych. Przepiękna ciemna barwa. Jedynym felerem tego piwa jest piana a właściwie prawie jej brak. Smak jednak rekompensuje wszystko. Marzę o spróbowaniu tego piwa z beczki w Zum Uerige, tylko czy będzie mi dane dostąpić tego zaszczytu Już na festiwalu piw w Berlinie zostałem przekonany, że Alt-y, obok porterów to moje ulubione piwa, to piwo takie przekonanie umocniło.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Taa - a jest to piwo z mikrobrowaru - więc spróbowanie tego z beczki może być trudne.
Piwo jak na alt bardzo mocno chmielone (jednak Asia mi dała spróbować, dzięki Perłyfanie), zresztą jak na nie alta również dość gorzkie. Zapach ładny owocowy taki rzekłbym "belgijski". Smak jak opisał Zythum, dla mnie jednak zbyt chmielone (widocznie przesiąkłem już masówką, zwłaszcza BIGB)
Ogólnie ciekawe piwo, warte bez dwóch zdań spróbowania, zwłaszcza gdy jedynym doświadczeniem z altem był Diebels - mozna się nieźle zdziwić, tym bardziej, że jak wyczytałem w mądrej książce, to właśnie piwo z Zum Uerige jest najbliższe dawnym altowym recepturom.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
NIe bardzo rozumiem pierwszego zdania??? Zum Uerige jest lokalem i jednocześnie nazwą piwa. W lokalu tym lane jest beczkowe Uerige. To właśnie butelki w przypadku tego mikrobrowaru (a właściwie browarorestauracji) bym się nie spodziewał.To inaczej miało być, przyjaciele,
-
zythum napisał(a)
NIe bardzo rozumiem pierwszego zdania??? Zum Uerige jest lokalem i jednocześnie nazwą piwa. W lokalu tym lane jest beczkowe Uerige. To właśnie butelki w przypadku tego mikrobrowaru (a właściwie browarorestauracji) bym się nie spodziewał.Last edited by perłyfan; 2004-02-16, 22:42.JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁYComment
-
Truskawki wyczuwane były, ale według mnie, znacznie bardziej w zapachu niż w smaku - a Ironkowi chodziło o to, że mikrobrowar znajduje się niestety w Dusseldorfie, a nie w Warszawie - i nam , Ironkom, ciężko będzie spróbować tego alta beczkowego (no, chyba, że na wakacje pojedziemy w tamtą stronę )
Comment
-
Zgadzam się z przedmówczynią - truskawki/poziomki/owoce leśne czuć wyraźnie w zapachu. W smaku wyraźnie dominuje goryczka chmielowa chociaż (tak jak w większości piw górnej fermentacji) na tyle podniebienia pozostaje ten posmak owoców właśnie w kierunku truskawek.To inaczej miało być, przyjaciele,
-
Comment
-
Piwa z Düsseldorfu bardzo przyjemnie mnie zaskoczyly - Uerige tez. Z tym, ze moje Uerige bylo jasnym piwem z drozdzami w butelce. Jezeli to inna odmiana Uerige, to musze zamiescic w osobnym temacie. Z etykiety nic nie wynika. Zdjecia nie robilem, bo myslalem, ze jest juz zamieszczone. Opis: gesta piana, stoi dlugo, w smaku i zapachu podobne do poprzednich opisow - owocowe, choc nie tak intensywne jak Schluessel Alt. Kolor jasny, metny.Comment
-
Pojawiła się nowość Uerige Weizen. Pszeniczniaka nie leją na razie niestety z beczek, można kupić w nadreńskim browarze w butelce. Kosztuje 3,20 euro. Na wynos sprzedają co najmniej 4 flaszki. Wrażeń smakowych nie opisuje bo piłem go po sporej ilości SchumacherówJUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁYComment
-
Alk. 4.7%, but. 0.5 l dokładnie jak na zdjęciu Andiego.
Jasnobrązowe, klarowne, całkiem mocno nagazowane, piana po nalaniu z góry wysoka, średnio trwała.
Zapach całkiem intensywny, silnie owocowy, z wyraźnym słodem, w tym ciemnym, chmiel też chyba wyniuchałem.
Smak najpierw konkretnie słodowy z "ciemną" nutką i owocami, chyba rzeczywiście są te wspomniane przez przedpijców truskawki, potem wchodzi goryczka, a po paru sekundach od przełknięcia wybucha bomba chlebowo-słodowego posmaku. Po tej eksplozji jeszcze na długi czas w ustach pozostaje obłok intensywnej goryczki.
Zgadzam się z przedpijcami, bardzo zacny Alt!
Na etykietce podane że jest warzone ze słodu jęczmiennego, karmelowego i palonego, chyba z szyszkami chmielowymi (Doldenhopfen), z własnymi drożdżami (Uerige-Hefe).Last edited by lzkamil; 2009-05-25, 23:13.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
Comment