zaw. alk. 5,0%, but. 0,5 l (jak na zdjęciu wyżej)
Jest już w Polsce (w sieci Piotr i Paweł)
Piwo na forum "wprowadził" Andi, a ja bym się trochę dłużej nad nim zatrzymał ze względu na jego charakter. "Dampfbier" czyli "piwo parowe" to, jak dowiadujemy się ze strony browaru jęczmienne piwo górnej fermentacji, które korzeniami sięga tradycyjnych metod produkcji z 1889 roku. Nazwę piwa zapoczątkowała obfita gazowa piana wydzielająca się burzliwie na powierzchni piwa fermentowanego w otwartych kadziach. Po stu latach, w 1989 r. wznowiono produkcję Dampfbiera tradycyjną metodą wg oryginalnej receptury. Co ciekawe, w jednej z niemieckich typologii przemysłowych, dampfbier jako typ piwa zajmuje całkiem oddzielną pozycję (obok np. weizenbiera czy pilsa) choć najbliżej mu do górnofermentacyjnych altów.
zapach - owocowo-chmielowy z przewagą świeżych jabłek;
kolor - herbaciany albo bursztynowy, jak kto woli
piana - wysoka, kremowa, tworzy zwartą pierzynkę i bardzo powoli opada;
smak - zaskakująca owocowość smaku i to od początku niemal do samego końca; owocowe nuty (wg mnie jabłka) wyraźnie wyczuwalne zwłaszcza na początku; związana z nimi jest nie tyle słodycz (o której wspomniał Andi) co słodka kwaskowość (jeśli coś takiego istnieje ), delikatna i przyjemna; później dociera do nas, że to wszystko spowite jest delikatną mgiełką słodową i leciutką goryczką wyczuwalną na końcu, w posmaku długo czujemy smak jabłek;
- wysycenie - przeciętne;
Górna fermentacja oferuje nam tutaj ciekawe doznania, które z pewnością mile zaskoczą każdego poszukiwacza nowych smaków.
Ostatniej niedzieli wypiłem owo piwo. Nabyte w Alkholach Świata na Kilińskiego w Białymstoku.
Kolor miedziany, ciapły, ładny. Piana średnio wysoka, za to ok. pięciomilimetrowa warstewka utrzymywała sie do końca. Spore nagazowanie. Zapach słodkawo-owocowy. Smak delikatny, słodowy z owocowymi posmakami, lekko cierpkawy. Smaczne, lekkie piwo górnej fermentacji.
Bardzo ładny bursztynowy kolor,piana drobnopęcherzykowa,bardzo trwała.Delikatny owocowy zapach(zgadzam się z Dreamerem,to jablka).Słabe nagazowanie.Co do smaku,to też przychylam się do opinii Dreamera,że to jabłka dominują.Górna fermentacja tłumaczy te nasze owocowe doznania.Godne polecenia
Comment