Höss der Hirschbräu, Neuschwansteiner Helles Lager / Das Echte

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grochu
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2002.11
    • 33

Höss der Hirschbräu, Neuschwansteiner Helles Lager / Das Echte

Alk. 4,7 %
    Ekstrakt: brak informacji
    Butelka 0,5 l. z porcelanką
    Na etykiecie widnieje słynny i piękny bawarski zamek Neuschwanstein zbudowany (oczywiście nie własnoręcznie) przez Ludwika II.
    Kolor dośc jasny. Mocno nasycone co ma wpływ na pianę - gruboziarnista, początkowo spora jednak szybko opada. Smak całkiem niezły: lekka goryczka, potem przechodząca jednak w słodkawe słodowe nuty. Ogólnie całkiem niezłe, choć bez rewelacji. Ocena: 4.
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Neuschwansteiner Helles Lager o zawartosci Alk.4,7%
    Kolor jasno bursztynowy klarowny
    Piana obfita i dosc trwala
    Diosc mocna goryczka z przyjemna aroma chmielowa
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9799

Ponieważ koleżanka małżonka utknęła ostatnio na lotnisku w Monachium, miała dużo czasu i nabyła mi trójpak (trzypak?) z Privatbrauerei Hoess-Sonthofen (Hirschbraeu).
      Pierwszym przedstawicielem był rzeczony Neuschwansteiner Das Echte - tak się teraz to piwko nazywa (poprzednie nie były "echt"? ). Napój ma 4,7% alk.

Po prześwietleniu go ARTomatem wyglądał tak:

Kolor: słomkowożółty, taki trochę anemiczny. Na tę moc może być [3,5].
      Piana: szybko opada, pozostawiając ślad, ale taka jakaś rzadka [3,5].
      Zapach: słód i lekka goryczka, która potem dominuje [4].
      Smak: przyjemny, lekki słodowy, trochę goryczki, nuta chlebowa jakby...? [4].
      Wysycenie: ausgezeichnet!!! sehr gut! [5].
      Opakowanie: jak na wcześniej załączonym obrazku - flaszka z krachlą, etykieta i reszta w mdłym tzw. błękicie bawarskim, na niej kiczowate dwa łabądki plus jeszcze bardziej kiczowaty zamek Neuschwanstein. Idę rozumieć, że tak ma być i to szanuję [4,5].
      Uwagi: cena lotniskowa trzech różnych flaszek tego browaru to EUR 7,90. Piwo generalnie dobre, ale spodziewałem się czegoś więcej (wiadomo: Bavaria rulez! )

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Hirschbräu Privatbrauerei Höss Sonthofen, Neuschwansteiner Das Echte

Butelka 0.5 litra krachla, alkohol 4,7 %, eks.brak, zamknięcie gołe
        Kolor - żółty, klarowny
        Piana - drobna, średniowysoka, średniotrwała
        Zapach - słodowy z lekką nutą kwiatową
        Gaz - okey
        Smak - lekko słodowe, lekka nuta kwiatowo-owocowa, lekki chmiel i goryczka
        Poprawne i smaczne piwo.

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1503 (877 opisane na forum )
        Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2009-12-29, 22:32.
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• sibarh
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

Bier:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• tfur
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2006.05
            • 1312

smaczne, dość delikatne piwo, choć może nierewelacyjne, za to o przemiłym zapachu. smaku dodawała świadomość, że kolega przywiózł mi je niespodzianie z niemieckich wojaży. echte siurpryz!
            veni, emi, bibi

Comment

• becik
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 14999

0.33l, alk. 4.7%
              Poprawny lekki pilski, jaśniutki, piana dość długo się utrzymywała. Zapach delikatny ale wyraźny - słodowo-chmielowy. W smaku dominuje lekka, chmielowa goryczka. Nagazowanie bez zarzutu. Ogólnie dobre piwko do obiadku lub kolacji
              Attached Files
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• GaryFisher
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.10
                • 739

Höss, Neuschwansteiner Das Echte [a.4.7%]

Kolor: ciemna słomka, klarowny, trochę za jasny [4.5]

Piana: średnioziarnista, biała, jak się postaramy będzie wysoka ale i tak zaraz opadnie, pozostały kożuch dziurawieje jeszcze zanim upijemy połowę zawartości... jednak jakaś obrączka i ślady na szkle zostaja do końca degustacji [3.5]

Zapach: słodowo-chmielowy z lekka chlebowością i owocowym tłem, jak bonie dydy czuć też zapach czystej wody więc będzie wodniście, poza tym ok, taki typowo szwabski, niekoncernowy lager [3.5]

Smak: na początku intensywnie słodowo-chlebowe, dalej lekki aromat chmielu, goryczka też leciutka, potem już tylko trochę owoców i wodnistość; dawno czegoś takiego nie piłem, prosty, orzeźwiający lager, na lato w sam raz, na holenderską jesień nie za bardzo [3.5]

Nasycenie: średnie, ewidentnie brakuje [3]

Opakowanie: flaszka z krachlą etykieta lodowo-niebiesko-biała z zamkiem w tle, na pierwszym planie łabędzie, do tego wokół te bavarskie, biało niebieskie romby jak np. na tym "papieskim" piwie od bayerischów [4.5]

Producent: Privatbrauerei Höss juz bez Hirschbraeu w nazwie), 87527 Sonthofen
                Zakupione w: De Bierkoning w Amsterdamie
                Degustowane: 25.09.2012r. ok. godz. 13:15 w Haarlemie
                Data ważności i numer partii: 21.05.13X142
                Soundtrack: "Soulfly" by Soulfly

Etykieta jak u becika tylko flaszka nie ta:
                Click image for larger version

Name:	Höss Neuschwansteiner Das Echte 4.7%.jpg
Views:	1
Size:	68,5 KB
ID:	2040248
                Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment