Schultheiss, Schultheiss Berliner Weisse Original

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Schultheiss, Schultheiss Berliner Weisse Original

Berliner Weisse o zawartosci Alk.3,3% ma barwe zöltawo metna nieprzyjemna.
    Pian w zasadzie jej brak wraz z nalewaniem znika.
    Smak KWASNY nie do wypicia jedynie z domieszka innych soköw najlepiej malinowego
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Zaskoczony byłem pianą, a raczej jej brakiem. Po nalaniu piana miała wysokość 1 cm i opadła błyskawicznie, dzięki czemu piwo wyglądało raczej jak sok z trzciny cukrowej. Zapach drożdżowy. Smak cierpko - kwaśny, w tle wyczuwalne drożdże. Po trzech łykach zdecydowałem się na dolanie berlińskim zwyczajem soku, dzięki czemu smak zaczął przypominać nieco lambika.
    Raczej nie zostanę fascynatem berlińskich pszenicznych.
    Cena 0,40 EUR za 0,33 l.

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

znalazłem butelczynę przeterminowanego Noteckiego - oczywiście nie wylałem zawartości bez jej sprawdzenia. I w efekcie miałem podobne wrażenia co i podczas spożywania owego Berliner Weisse (bez soczkowych ulepszaczy ma sie rozumieć...). Może to jakiś spisek?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• yendras
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.12
        • 2052

ART napisał(a)
        Może to jakiś spisek?
        Albo pomysł co Browar Czarnków może zrobić z przeterminowanym Noteckim zamiast wylewać. Wystarczy wydrukować nowe etykiety

Comment

• Piecia
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.02
          • 3312

najgorsze piwo jakie ostatnio piłem: kolor oranzada grejfrutowa (proszę bez skojarzeń - Grejfrutowe było o niebo lepsze)
          piany brak, smak niemal taki jak wino musujace które pije się w zastępstwie szampana - i to te najgorsze z najgorszych - kwas z gazem, w smaku mozna poczuć jakiś miły akcent ale trzeba nań dłuuuugo czekać i wytrzymać wcześniejszy kwas
          1/4 poszła do ścieku
          a cenią się podobnie do Paulanera (50 centów za bączek przy 69 centach za 0,5 litra Paulanera )
          Koniec i bomba,
          Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• brzeczka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.12
            • 373

faktycznie piana tylko chwilowa, kolor gdzieś pomiędzy sokiem grejpfrutowym a sokiem z kiszonej kapusty, w smaku fermentacja wstrzymana w pół drogi, cierpko-kwaśne z posmakiem pszenicznym...
            ja i tak zawsze ściągam 1-2 z półki, fantastycznie gasi pragnienie w upalne dni, koniecznie bez soku, jak hardcore to hardcore, poza tym z sokiem malinowym (czerwone) albo macierzankowym (zielone) piją turyści w Berlinie, a mnie nie wchodzi
            50 centów to chyba na tankstelli, straszna drożyzna
            pamiętajcie, że nie na darmo leją to w bączki (stosowane w identycznym kształcie w Berlinie już w latach 30-tych), bo po prostu więcej się nie da na raz, a ja i tak od czasu do czasu lubię

Comment

• slavoy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5055

Okrrrutnie kwaśne. Kwaśniejsze jeszcze od Berliner Kindl Weisse. W trójkę (Ja, Marusia i Jerzy) Zmęczyliśmy połowę, a do reszty dolaliśmy syropu malinowgo, czyniąc już z tego nie-piwo, bo szkoda było wylać.
              Przy okazji doszliśmy chyba dlaczego do tego jest stosowane tak osobliwe szkło - po prostu w takim łatwiej wymieszać sok

To dla mnie koniec przygody z berlińskimi pszeniczniakami. Nigdy więcej.

I ponawiam swoje pytanie - czy jest sens produkowac coś, co trzeba z mieszać z sokiem (czyniąc z tego 'niewiadomoco'), aby było wogóle wypijalne?
              Attached Files
              Dick Laurent is dead.

Comment

• ergie
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy
                (...) I ponawiam swoje pytanie - czy jest sens produkowac coś, co trzeba z mieszać z sokiem (czyniąc z tego 'niewiadomoco'), aby było wogóle wypijalne?
                po prostu tradycja rzecz święta
                Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                ------------------------------------------------------------------
                Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

identyczne jak na zdjęciu Andiego z tym że barwa przypomina zmetnialy napój cytrynowy (mniej żółta),
                  piwo po prostu niewypijalne, kwaśne jakby wlali do niego kwasek cytrynowy, przy przytknięciu języka do piany juz wykręca, to prędzej jakiś niemiecki "kret" a nie piwo, ohyda
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• M-kwadrat
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2004.07
                    • 304

Z dodanym sokiem jest całkiem przyjemnym napojem ale trudno się wtedy już doszukiwać smaków piwnych. W berlińskiej pizzerii 2 euro za 0,33l. Niestety nie dane było mi spróbować wersji bez dodatków. Z dodatkiem soku zielonego (jak podaje przewodnik z marzanki wonnej - Waldmeister) i wetknięciu grubej słomki do picia wygląda jak na załączonym zdjęciu z maja 2009.
                    Attached Files
                    Pozdrawiam, Maciek

Comment

• Pierre_Dolchee
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.04
                      • 152

Dostałem w prezencie 3 butelki Schultheiss Berliner Weisse, z jednym hakiem. Data ważności minęła prawie 30 lat temu. Jedna z butelek pochodzi z "Abteilung Malzbierbrauerei Groterjan der Schultheiss Brauerei AG, Berlin". Scan nalepki wkrótce. Tych innych nie da sie zidentyfikować.

Znam osoby co wypiły takie piwa i żyją dalej

Comment

• kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pierre_Dolchee Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dostałem w prezencie 3 butelki Schultheiss Berliner Weisse, z jednym hakiem. Data ważności minęła prawie 30 lat temu. Jedna z butelek pochodzi z "Abteilung Malzbierbrauerei Groterjan der Schultheiss Brauerei AG, Berlin". Scan nalepki wkrótce. Tych innych nie da sie zidentyfikować.

Znam osoby co wypiły takie piwa i żyją dalej
                        Ja bym wypił z przyjemnością. W berlinerze chyba nie ma co się zepsuć.
                        blog.kopyra.com

Comment

• sibarh
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.01
                          • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pierre_Dolchee Wyświetlenie odpowiedzi
                          Data ważności minęła prawie 30 lat temu.
                          Ciekawe gdzie to trzymali . W jakimś bunkrze na wypadek wojny ....
                          2800 nowe piwa opisałem na forum
                          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• szczawik
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2011.09
                            • 103

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi

I ponawiam swoje pytanie - czy jest sens produkowac coś, co trzeba z mieszać z sokiem (czyniąc z tego 'niewiadomoco'), aby było wogóle wypijalne?

Tego Berlinera nie piłem, piłem tego od Berlinera Kindla i moja odpowiedź brzmi - tak, jest, bo są ludzie, którym to piwo smakuje. Dla tych ludzi to piwo bez soku jest nie tylko wypijalne, ale nawet bardzo smaczne. Jestem jednym z tych ludzi i myślę, że jest ich trochę więcej . Inna sprawa, że to nie jest piwo codzienne, tylko takie, żeby sobie raz po raz wypić, tak myślę.

Pozdro!
                            Last edited by szczawik; 2012-11-28, 23:35.

Comment

Przetwarzanie...
                            X