Butelka 0,5 litra , alkohol 4,9 %, eks. 11,6 % , import prywatny, cena 0.59 euro
Kolor - złocisty, klarowny
Piana - drobnobąblowa, biała, średniowysoka, trwała, kożuszek utrzymał się prawie do końca picia
Zapach – słodowy, wyraźny
Gaz - w normie
Smak – słodowo-chmielowy, mocny, słodkie, na początku delikatna goryczka, później coraz bardziej wyraźna
Smakowało mi. Warte polecenia.
Nieeee..., no, kolor to jest bladosłomkowy, "urologiczny" wręcz.
Za to piana - potężna, drobna, tworzy czapę a potem brudzi szkło.
Pachnie trochę oldskulowo, tak chmielowo-chlebowo. Ładnie.
W smaku piwo jest lekko oleiste, z wyraźną goryczką. Dość delikatne.
Wysycenie jest prawie niewidoczne, ale jednak jest. Niezbyt wysokie.
Butelka z krachlą, porcelanka z logo browaru. Na etykiecie braciszek, jak na fotce.
Ogólnie smaczne piwo, łagodne, takie do powolnego gaszenia pragnienia po upalnym dniu (pomarzyć - dobra rzecz ).
Kupiłem dzisiaj w Intermarche w Libiążu. Zapłaciłem 2,99 ponieważ 11.08. kończy się data ważności.
Piwo rzeczywiście smaczne. Solidny niemiecki pils. Butelka i etykieta nie zmieniła się.
Jako ciekawostkę można podać, że dystrybutorem tego piwa w Polsce jest nasz kochany Sulimar.
Na pierwszym planie piwo ma przede wszystkim podłą goryczkę, ostrą i piekącą, w ogóle nie przegryzioną, z metaliczną nutą. Słodowej bazy praktycznie nie ma, mam wrażenie picia gorzkiej wody gazowanej.
Aromat zdominowany przez stęchłość mokrej szmaty. I również wyczywalny element metaliczny.
Piana początkowo potężna, zredukowała się bardzo szybko do zupełnego zera.
Kolor - słomkowo-żółty, klarowny
Piana - średnie pęcherzyki, w miarę spora i trwała, firanek nie za dużo, ale są ciągle widoczne
Zapach – słodowy, dość wyraźny wyraźny
Gaz - średni, w sam raz
Smak – wyczuwalna goryczka chmielowa, fajnie kontrowana wyraźną, ale nie przytłaczającą słodowością, pod koniec picia słodowość lekko wychodzi na przód, ale nadal czuć miłą goryczkę
UWAGI: smaczny poprawny pils, ma niby tylko 4.9% alk (ekstraktu nie podano) nie wstydzą się napisać że oprócz wody, słodu i chmielu użyli ekstraktu chmielowego. Wyszło im smaczne w miarę rześkie piwo, szkoda że u nas takich nie ma :[ no i szkoda, że w moim sklepie kosztuje ok 6zł. Wolę kupić Zavisa, bo tańszy i ma jeszcze wyraźniejszą "pilsową goryczkę"
Barwa: jasnozłota, słomkowa, pilsowa, klarowna Piana: biała, wysoka, gęsta, sztywna, opada wolno, mała warstwa utrzymuje się do końca Zapach: zdecydowanie słodowy, chmiel gdzieś daleko w tle, trzeba się mocno wczuć, żeby po wywąchać Smak: słód na pierwszym miejscu, goryczka chmielowa wyraźna, ale nie narzucająca się, dość przyjemna, w miarę picia nuty chmielowe coraz bardziej intensywne, wykończenie wytrawne, lekki metaliczny posmak Wysycenie: wysokie Opakowanie: bez zmian jak na zdjęciu Andiego z 2004 roku, zamykane plastikową "porcelanką"
Cena: 0,71 €
Dość przyjemny pils, dobrze orzeźwia, pije się go dobrze, górna półka to nie jest, ale mimo to warto.
Kolor: Jasnozłoty, klarowny.
Piana: Biała, obfita, dosyć gęsta, dosyć trwała. Opada do kożucha.
Zapach: Mało przyjemny, taki 'kukurydziany' jak w słabych lagerach z lekkim DMSem i leciutkim chmielem w oddali.
Smak: Treściwość średnio niska. Równie kukurydziany profil słodowy jak w zapachu, lekki DMS, chmiel gdzieś na szarym końcu. Goryczka niska.
Wysycenie: Średnie.
Ogółem: Słabe.
Aromat - więcej słodowo-chlebowych tonów niż chmielowych
Piana - wysoka, dość zwarta z pojedynczymi większymi pęcherzami, trwalszy kożuszek, zostaje trochę na szkle
Barwa - słomkowo-złota
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - słodowe posmaki chlebowe uzupełnione o znacznie wyraźniejszą niż w aromacie chmielowość - w tonach ziołowo-goryczkowych
Treściwość - pełnia odpowiednia do ekstraktu
Bawarski (frankoński) pils - czyli słodowe niuanse bardziej zaznaczone niż generalnie w innych regionach. Mniej wytrawne, choć goryczka jest całkiem wyraźna. Podobnie oceniam to piwo jak Erudyta. Solidne piwko nadające się do solidniejszej konsumpcji
Bawarski (frankoński) pils - czyli słodowe niuanse bardziej zaznaczone niż generalnie w innych regionach. Mniej wytrawne, choć goryczka jest całkiem wyraźna.
Opakowanie, wygląd i parametry bez zmian. Goryczka wydała mi się początkowo wyraźniejsza i zalegająca. Już nie jest klasycznym pilsem tego regionu. Przyzwoite, ale ta szorstka goryczka burzy harmonię piwa.
Comment