Herforder, Herforder Maibock

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Herforder, Herforder Maibock

Röwniez Herforder-Privatbrauerei felsenkeller 32003 herford wypuscila w tym roku bardzo wczesnie swego maibocka.
    Nowa szata graficzna a przede wszystkim nowy kapsel.
    herforder Maibock Premium ma 6% Alk..Kolor bursztynowy ale nie za ciemny.
    Piana obfita srednia.
    Slodkawy smak z olbrzymia aroma i ukryta goryczka wyczuwalna dopiero pözniej w trakcie picia
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

Herforder, Maibock Premium

Zawartość alkoholu 6.6 %.Ceny nie pomnę ,gdyż było zakupione w sześciopaku.Barwa złota,gaz w normie,piana ładna zbita,ale długo się nie utrzymała.W smaku sporo goryczki i lekkie akcenty słodkawe.Butelka 0.33l.
    Bardzo wyrazisty smak,ale mnie specjalnie nie podeszło.

Prawie jak Piwo
    SZCZECIN

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

To piwo było już opisywane. W międzyczasie zmieniła się szata graficzna i zawartość alkoholu, ale chodzi o to samo.

Comment

• lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

Parametry i szata graficzna jak u Andiego.
        Ciemnozłote, średnio nagazowane, piana średniej wielkości i trwałości.
        Zapach owocowy i słodowy, dosyć intensywny.
        Smak też słodowo-owocowy, bardzo treściwy, ze słodowo-chlebowym posmakiem, goryczki prawie nie wyczułem, no może trochę gdzieś w najpóźniejszym posmaku.
        Dobry konkretny koźlak.
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Dreamer
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 1576

zaw. alk. 6,6%, but. 0,33 l
          dostępne w pubie Peron 6 (Łódź)

Herforder (od 1 lipca 2007 w grupie Warsteiner) to jeden z tych północnoniemieckich browarów, których pilsy klasy premium gonią całą sprzedaż. Pilsa jakoś jeszcze nie testowałem, ale jak w przepastnej lodówce ulubionego pubu dojrzałem przedstawiciela ulubionego (a rzadko sprowadzanego do Polski ) gatunku majowych koźlaków - ciężko było się oprzeć.
          kolor - ciemnozłoty, połyskliwy;
          piana - średnioziarnista, pękając po pewnym czasie układa się w malownicze wzory na ściankach kufla; w sumie dość trwała i zwarta;
          nasycenie - bardzo konkretne
          zapach - apetyczny głęboki słód z lekką kwiatową nutką; pychota;
          smak - dominacja słodu nie tylko w zapachu, ale i smaku; dla mnie taki charakterystycznie słomkowaty ten słód, ale dobry, konkretny i wyrazisty; do tego lekka owocowo-kwiatowa nutka typowa dla majowych koźlaków, ale trochę bez wyrazu, goryczka w odwodzie, trochę jej mało, dla zrównoważenia słodowego smaku przydałoby się jej więcej, tymczasem w końcówce można odnieść wrażenie, że smak równoważony jest... słodkawą nutą alkoholową, której z kolei nieco tu za dużo. Trochę tej słodyczy mogłoby być mniej, ale takie już są "majboki"
          Blog: Piwna Brytania

Comment

• abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer Wyświetlenie odpowiedzi
            Herforder (....) to jeden z tych północnoniemieckich browarów, których pilsy klasy premium gonią całą sprzedaż.

A napisz mi proszę, który browar w północnych Niemczech zarabia głównie na piwach pszenicznych, koźlakach itd. a nie na piwach jasnych.
            Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2007-07-27, 12:17.
            Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Dreamer
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 1576

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              A napisz mi proszę, który browar w północnych Niemczech zarabia głównie na piwach pszenicznych, koźlakach itd. a nie na piwach jasnych.
              Oczywiście masz rację, ale obawiam się, że zostałem źle zrozumiany: specjalnie użyłem zawężonego określenia "pils klasy premium" właściwego nadreńskim browarom, które które jeszcze do niedawna produkowały właściwie tylko jeden rodzaj piwa - wysokiej klasy pilsa. Do tych browarów zalicza się m.in.: Herfordera, Bitburgera, Königa, Veltinsa, Warsteinera. Od jakiegoś czasu każdy z tych browarów dodaje co prawda do asortymentu jakieś wynalazki: Herforder - Maibocka czy Schwarzbiera, Bitburger - piwa smakowe i bezalkoholowe, to samo Veltins czy Warsteiner (który ponoć warzy nawet oktoberfeściaka ). Nie z nich jednak te browary słyną.
              Ty piszesz o szerszej kategorii po prostu piw jasnych, czemu oczywiście nie można zaprzeczyć (co więcej - pewnie nie tylko w pn. Niemczech, ale w całym kraju, a nawet na całym świecie to właśnie jasne lagery robią sprzedaż ).
              Blog: Piwna Brytania

Comment

• abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10865

Są wyjatki np. w Bawarii
                Piwna turystyka według abernackiego

Comment

Przetwarzanie...
                X