Rothenbach, Aufsesser Dunkel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Rothenbach, Aufsesser Dunkel

Dalej pedzimy norymberska autostrada...
    Ekstr. 12.2%, alk. 4.7%, but. 0.5 l z krachla.
    Ciemnobursztynowe/jasnobrazowe, bardzoej polotmave niz dunkelowe, klarowne. Slabo nagazowane, piana drobnobabelkowa, srednio/niezbyt trwala. Slodowo-owocowy zapach. Smak slodowy, karmelowy, podpalany, ze slodowym i minimalnie goryczkowym posmakiem. Bardzo tresciwe, prawie jak lekki kozlak.
    Znalazlem tez strone browaru .
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2563

Dla mnie piwo to jest jakieś puste w smaku. Kolor i zapach niby są, ale czegoś mu brakuje. Miejscowość jest bardzo ładna, zamek też, choć można go oglądać tylko z zewnątrz. Ciekawa jest też restauracja przy browarze, ale piwa według mnie pod względem smaku są poniżej przeciętnej jak na ten rejon. nawet do Bocka nie jestem przekonany. Poza tym browar był jednym z pierwszych "oszustów", którzy za cenę 20 Marek wprowadzili skrzynki zawierające 16 butelek. Według mnie prawdziwy browar bawarski powinien takich rzeczy unikać, tak jak kufli o pojemności 0,3 czy 0,4 l.
    Osobiście unikam, dobrych i tanich piw jest wszędzie pod dostatkiem.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• marceli
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 127

Dla mnie to piwo to dość duże rozczarowanie,zapach dziwny jakby orzechy ale również jakiś zapach smażonych ziemniaków! który również pojawia sie w smaku.Smak pełny ciężki ale dość szybko zanika na języku,jakaś palonka w tle,orzechy jakaś surowość,ciężko mi je nawet opisać ale naprawdę chyba najgorsze piwo jakie piłem do tej pory z Frankonii.
      Attached Files

Comment

• piwowar2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.11
        • 588

Browar ten jest przykladem, ze ilosc nie idzie w parze z jakoscia. Takich browarow zrobilo sie kilka w ostatnim czasie. Szkoda.

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9799

Opakowanie jak widać, butelka z krachlą, lekko barokowe wzornictwo. Ten typ (Oberfranken) tak ma i lubi...
          Piwo ma kolor konkretnej herbaty, ale kudy mu do dunkla... Piana mi uciekła, jest potężna, kremowa i drobna.
          Dziwnie pachnie: słaby zapach piwnicy i mokrego psa. W smaku bardzo miłe, lekko palone, jest też słód i karmel. Gazu niewiele.
          Jak dla mnie bardzo smaczne słabo-ciemne piwo, kupione w Zofmarze.

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12730

aromat - chmielowo-słodowy, z takim specyficznym akcentem, trochę chlebowym, trochę ziemisto-ziołowym, trudno określić
            barwa - bardziej takie półciemne, ciemnozłoto-miedziane
            piana - klasyczna, nie utrzymuje się zbyt długo
            wysycenie - niezbyt wysokie
            smak - dziwny, jakaś roślina-zioło na pierwszym planie, ale kompletnie nie wiem co to jest. Albo się nie przyznam Ziołowo - goryczkowe. Specyficzne i na pewno oryginalne.

Comment

• Gringo
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2007.07
              • 2162

Piwo w smaku i zapachu jak przedmówcy napisali, dziwne, nie wiadomo co do końca czuć i faktycznie przewija się seria smaków i zapachów.
              Po otwarciu rzucił mi się zapach i smak słonecznika łuskanego, w połowie picia kapusta kiszona z marchewką i jakaś przypalenizna.
              Kolor: bursztynowy,
              Piana: mizerna i szybko znika,
              Wysycenie: za niskie,
              Opakowanie: ładne z porcelanową krachlą.

Bardzo specyficzne piwo, mimo tych dziwactw nawet smakuje mi i daje słabą 4.

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Kupione w Zofmarze za 5,10 zł.

Kolor: Bardzo ładny, miedziano-herbaciany. Wygląda jak bitter, ale dunkel może mieć taki kolor, to nie schwarzbier.
                Piana:
                Zapach: Silny, ale dziwny, bo czuję przede wszystkim zapach zacierającej się brzeczki. Do tego trochę karmelu i orzechów.
                Smak: Bardzo gęste i treściwe. Czuć przyjemną goryczkę, lekką ziarnistość, nuty karmelowo-orzechowe (ale nie słodycz), dobrze wyczuwalna paloność.
                Opakowanie: Trochę się zmieniło od zdjęcia Marcelego.Zniknął widoczek, pojawił się herb. Krachla porcelanowa, nie plastikowa.
                Uwagi: Ciekawe piwo. Ma wady, ale mimo to jest bardzo dobre. Porządnie treściwy ciemniak, który przy większym ekstrakcie rzeczywiście mógłby być koźlakiem.
                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                X