Hofbrau Freising, Huber Weisses Original

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

    Hofbrau Freising, Huber Weisses Original

    Alc. 5,4% obj.
    Ekstr. ??
    Otrzymane w drodze darowizny od ob. Pjenknika. Serdeczne dzięki!

    Piana obfita, drobna, opadająca jednak prawie do zera. Gazu na początku baardzo dużo, lecz ulatnia się on bardzo szybko, pozostawiając piwo niemal całkowice bez nasycenia. Zapach pszeniczno-bananowy - dobry standard. W smaku niestety trochę zbyt cierpkie, jak na pszeniczniaka. Całkowite wygazowanie mocno jednak spłaszcza doznania smakowe, a piwo pod koniec wydaje się wręcz wodniste.
    Moja ocena: 3
    Attached Files
    Dick Laurent is dead.
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #2
    Hofbrau Freising, Huber Weisses Original

    zaw. alk. 5,4%, but. 0,5 l
    przywiezione z Niemiec

    Jak ten czas leci Już prawie rok minął odkąd miałem okazję testować ciemnego pszeniczniaka z Freising, a teraz przyszła pora na ich jasną pszenicę:
    kolor - ciemnozłoty, wpadający w pyszny pomarańcz pod wpływem przelanych do pokala drożdży z dna butelki; mocne zmętnienie;
    piana - nie odbiegająca od standardu: wysoka, kremowa czapa długo utrzymująca się w stanie nienaruszonym;
    nasycenie - mocne;
    zapach - potężny kopniak bananowo-drożdżowo-goździkowy; pychotka;
    smak - gładki pszeniczniak z mocnym drożdżowym akcentem (smaczek drożdżowo-kolendrowy trochę jak w belgijskich triplach) i delikatną kwaskowatą owocowością lekko drapiącą w gardło; od początku do samego końca mocna dominacja głównej nutki smakowej - waniliowo-bananowej, lekko słodkawej i bardzo aromatycznej (ale momentami trochę mdlącej - za dużo waniliowego aromatu); niestety, końcówka smaku okazała się trochę wodnista.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

      #3
      Piwo z dolnobawarskiej Fryzyngi, więcej o browarze pisał Dreamer w opisie ich ciemnego piwa.

      Ekstr. 12,5%

      Aromat - przyjemny, na pierwszym planie wyraźne banany, potem trochę cytrusów i goździków.
      Barwa - słomkowo-jasnopomarańczowa
      Piana - wysoka, gęsta, stosunkowo trwała
      Wysycenie - odpowiednie dla pszenicy, nie jest zbyt wysokie /też jak na pszenicę/.
      Smak - dominują banany, ale tym razem nie mdli słodkawymi akcentami, są nuty goździka i jakby wspomnianej kolendry, które wraz z lekkimi cytrusami nadają piwu fajnej rześkości. Choć bananowa nuta lekkiej słodyczy nadaje piwu gładkości. Wodnistości nie wyczułem
      treściwość - umiarkowana

      Gładka i smaczna pszenica, bardzo przyjemnie się pije.

      Drink-Hala, Wrocław
      Last edited by darekd; 2012-06-28, 20:22.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9787

        #4
        Ha, właśnie tym pszeniczniakiem zapijałem się jakieś dziesięć-jedenaście lat temu, gdy firma-matka mego ówczesnego pracodawcy mieściła się w Monachium.
        Byłem mocno zdziwiony, gdy kolega mieszkający we Freising zaproponował mi lokalne piwo - byłem pewien, że "lokalne" znaczy "monachijskie", ale on był jeszcze bardziej "lokalny"... .
        Pamiętam to piwo jako bardzo smacznego, klasycznego wręcz weizena ze stosowną mięsistością (nie wodnistego!), ale i rześkością , popijaliśmy nim spaetzle robione przez tegoż kolegę.

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

          #5
          I właśnie kupiłem se to piwo w Rodzince .
          Przypomniałem je sobie, potwierdzając, że ma wszystkie cechy solidnego hefe-weizena.
          Można by się ewentualnie przyczepić, że ma niezbyt rozbudowany zapach, taki "jedynie" słodowo-cytrusowy... Ale po co... Polecam

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12561

            #6
            Teraz ekstr. 12%, alk. 5,4%



            Na szczęście w smaku ten weizen bez zmian, tzn. wiodący profil bananowy, ciut wanilii, pełny, ale mimo wszystko zachowuje rześkość. Mam bardzo podobne odczucia jak w 2012 r. W międzyczasie zdobyli złoto na European Beer Star 2019 . Nie wiem, czy rzeczywiście to najlepsza europejska (bawarska) pszenica, ale z całą pewnością taka, do której z przyjemnością się powraca.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12561

              #7
              Obecnie:
              Attached Files

              Comment

              • Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6396

                #8
                Dalej takie same parametry i wygląd.

                Aromat - guma balonowa i banany.
                Smak - słodkawe, bananowa guma balonowa.

                Tak w skrócie się wypowiem.
                Pszenica w dość dobrym stylu

                Comment

                Przetwarzanie...
                X