Jever, Dark

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Jever, Dark

Friesisches Brauhaus Jever
    Piwo Dark Ciemne ozawartosci Alk.4,9%
    Butelka tradycyjnie zielona z nowym Kapslem-do tej pory bylo dostepne z kapslem zawleczka
    Piana obfita,trwala i ciemna
    Kolor ciemno brazowy prawie czarny
    Smak przyjemny slodkawy z olbrzymia aroma i ciekawa goryczka
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • fat_fire
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.09
    • 80

Bardzo dobre piwko o głębokiej goryczce i lekko słodkawym smaku , trochę przypomina mi Outmeal Stout z Young's...niestety u mnie piana niedługo gościła... szkoda , że cena nie zachęca do zakupu: 9,39.

Comment

• piwo
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.08
      • 810

Niezłe ale jak dla mnie za goryczkowe, troszkę przypomina czeskie cierne - przez ten posmak kawy zbożowej ale raczej nie będę powtarzał.

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Tak wygląda w czarnej (szarej) butli:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Dreamer
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 1576

zaw. alk. 4,9%, but. 0,33 l.
          do kupienia w sieci Piotr i Paweł
          (z powrotem w zielonej butelce)

Jever'owski ciemniak z browaru słynącego z bardzo nachmielonego pilsnera. Kolor brązowo-karmelowy, pod światło trochę wiśniowy. Piana gęsta, gruba, kremowa, pycha (ale po czasie znika do zera). Aromat bardzo słodowy.
          Słynna, mocna goryczka Jevera wyczuwalna dopiero w posmaku. A wcześniej apetyczne, palone smaki słodowe (z odrobiną karmelowej słodyczy, ale minimalnie), przechodzące w ostrzejsze nutki chmielu aromatycznego. Końcówka gorzka, długo pozostawia ślad na podniebieniu.
          Dobre, zharmonizowane połączenie pilsnerowskiej goryczy i słodowej łagodności.
          Blog: Piwna Brytania

Comment

• snorre
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.02
            • 655

Bardzo przyjemne, ciemne piwo. Zaskakująco goryczkowate jak na ciemne - nie spodziewałem się takiej goryczy - aż szczypało w język. W sumie pozytywne wrażenie - spory bukiet smakowy, to lubię!
            Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19269

mnie smakował jak zwykły ciemny lager różniący się od naszych tym, że miał fajną chmielową aroma (jak pisze andi ) tak poza tym piwko raczej przeciętne. brakowało mi słodowo-karmelowej głębi. rzeczywiście bliski czeskim ciemniakom w smaku.

Comment

• Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

Ostatnio szukałem weny do nowych zestawów surowcowych w sklepiku i tropiłem schwarzbiery. Jakieś tam już piłem ale zakupiłem jeszcze tego.

W smaku przeplata się goryczka od słodów z goryczką chmielową. Zapach jest raczej lekki - dąży w kierunku delikatnej karmelowości. Piwo brunatne. Piana była raczej trwała. Opakowanie jest sympatyczne. Kolor butelki aktualnie jest zielony.

Ten styl jest z założenia wytrawny więc nie podzielam e-prezesowych braków słodowo-karmelowej głębi

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• pw13
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.07
                  • 41

Sympatyczne piwo do kupienia w krakowskiej Almie za 7 zlotych z groszami, zielona butelka. Silna aroma, przyjemna goryczka. Gdyby nie dosc wysoka cena jak za 0,33 to pewnie sięgałbym częściej.

Comment

Przetwarzanie...
                  X