Ten temat poruszany był już tutaj , prośba o używanie wyszukiwarki - inaczej tworzy się niezły bałaganik
Ladenburger, Apfeldorfer Hefe Weissbier (Jabłonowo)
Collapse
X
-
Kurtka na wacie, zmyliło mnie to, że poniżej był opisany Dunkel, ale przyznaję, że za mocno nie szukałem. Przepraszam, może Art to posprząta jak wróci Poza tym w tamtym temacie nie ma w nazwie Hell.Comment
-
Qurde. Jakie to dobre!!! Robić mi pszeniczne w naszym pięknym kraju!!!
Piana: wyborna. z referencyjnym Obołoem sie przyzwyczaiłem, więc tak nerwowo nie reaguję. Tu grubsza ale mi to nie przeszkadza.
Zapach: Jak trzeba. Pauliner i referencyjny Obołoń tgeż tak pachą.
Smak: No ja to sobie rzycze takiego na codzień!!!
szkło: zostawia to co powinno.
Ja nie wytrzymam. Mimo, że jestem fanem angielsko-szkocko-irlandzkich piw , tu muszę przyznać. To jest to!!!
Śmieszyć mogą jedynie inskrypcje w języku germańskim o prawie czystości. Jeśli dobrze pamietyam, to to prawo mówi o min. zawartości słodu jęczmiennegoi w piwie.Comment
-
Zupełnie dobry pszeniczniak. Naprawdę przyzwoity.
Kolor zółto złoty, bardzo mętny i bardzo atrakcyjny 4,5
Piana niezwykle wysoka, kremowa, całkiem trwała 4,5
Nasycenie spore, może nawet za duże, ale nie przeszkadza absolutnie w piciu. 4
Zapach wyraźnie drożdżowo bananowy, średniointensywny, przyjemnie miękki 4
Smak orzeźwiający, lekko kwaskowy, ładnie drożdżowy. Goryczka leciutka. 4,5
Opakowanie na pewno nie wybitne, no i dla mnie ma minusa, za "Apfeldorfer'a", ale nie jest też złe. Wpisuje się klimatem w niemieckie pszeniczniaki. 3,5
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!Comment
-
Ja mogę tylko dołączyć do powyższych postów. Solidny pszeniczniak, bez wlotów i upadków z tworzącą się dużą pianą (choć dla mnie zbyt mało zwartą), o bananowym posmaku i nieco zbyt dużej ilości drożdży co psuje harmonię smaku. Ogólnie silne 3+.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Odp: Landenburger, Apfeldorfer Hefe Weissbier Hell (Jabłonowo)
kopyr napisał(a)
Piwo jest ok, ale po kolei.
.... Opakowanie but. bezzwrotna, ...Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Ludzie, gdzie można zakupić cały trójpaczek w wawie? Jak do tej pory piłem tylko Apeldorfera Hefe i mam wielką ochotę skosztować pozostałych dwóch pszeniczniaków. Objechałem kilka supermarketów - w Carrefour Wileńska - nie ma. W Geancie Ursynów (który ma inne piwa Jabłonowa) - nie ma. Pomocy!!!Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Całego trójpaka, to widziałem tylko raz, jak tylko pszeniczniak się pojawił. Nie pamiętam gdzie to było, ale na pewno potem już nie było...
Każde z osobna jest do kupienia w kilku małych sklepach. Na Żoliborzu w sklepie Hania był dość regularnie, aczkolwiek nie zawsze wszystkie rodzaje. Na Ursynowie w Zulu Guli i sklepach obok podobnie. Mnie dość szybko udałoo się skompletować wszystkie trzy.
p.s. Hania jest niedaleko Broniewskiego, a Zulu Gula przy pętli Natolin. Dokładniejsze namiary znajdziesz na forum.
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!Comment
-
Czyli znowu obeszliśmy się smakiem. A już myślałem że nadeszła era dobrego, łatwo dostępnego pszeniczniaka w przyzwoitej cenie. Szkoda że pomysł nie wypaliłPiwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
-
docent napisał(a)
Ludzie, gdzie można zakupić cały trójpaczek w wawie? Jak do tej pory piłem tylko Apeldorfera Hefe i mam wielką ochotę skosztować pozostałych dwóch pszeniczniaków. Objechałem kilka supermarketów - w Carrefour Wileńska - nie ma. W Geancie Ursynów (który ma inne piwa Jabłonowa) - nie ma. Pomocy!!!
Comment
-
Doodeck napisał(a)
[B]
Cena za butelkę 2,50 na pewno przyhamuje sprzedaż Obołonia i Paulanera.
A jeśli o cenach - dlaczego po wejściu do UE ceny niemieckich piw poszły w dół o kilka groszy albo w ogólne nie drgnęły
Czyżby importerzy zbierali cały profit?Last edited by docent; 2004-09-29, 12:33.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
-
docent napisał
Ludzie, gdzie można zakupić cały trójpaczek w wawie? Jak do tej pory piłem tylko Apeldorfera Hefe i mam wielką ochotę skosztować pozostałych dwóch pszeniczniaków. Objechałem kilka supermarketów - w Carrefour Wileńska - nie ma. W Geancie Ursynów (który ma inne piwa Jabłonowa) - nie ma. Pomocy!!!Comment
-
Ostatni z 3-paka!
piana-zero, przy nalewaniu duża lecz później nic
zapach- tradycyjnie, jak dla mnie dentystyczny, drożdżowy
smak- oczywiście dentystyczny, kwaskowy, dobry
kolor-złotawy, mętny
opakowanie- jak w poprzednich z "trójpaka", ta ochydna, ordynarna naklejka!!
Chyba najlepsze piwo z całego trójpaka. Smaczne, orzeźwiające, super.
Ciekawe kiedy będziemy mieli Polskiego pszeniczniaka, nie licząc piwowarów domowych .zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
Piłem jako pierwsze z trójki. Kolor nieco za jasny, piwo jakby rozwodnione, nawet nie za mętne. Piana ładna i trwała, sporo gazu. Zapach bardzo intensywny, przyjemny, wg mnie nie wiąże się ze stomatologią; słodkawa wanilia. Smak przyjemny, ale mało wyrazisty. Takie pszeniczne light.Comment
Comment