Martini, Nörten-Hardenberger Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CarlBerg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.09
    • 968

Martini, Nörten-Hardenberger Pils

Nörten-Hardenberger Pils / Martini-Brauerei, Kassel

Jedno z najtańszych i jednocześnie najlepszych piw, jakie miałem przyjemność zakupić włócząc się po rozległej krainie Schleswig-Holstein. Butelka 0,5 litra, alc.4.8% vol, przyjemna etykieta.

Kolor jaśniutki, biała obfita piana utrzymująca się długo w kuflu. Aromat i smak - bomba jak na tanie niemieckie pilsy. Spośród kilkudziesięciu wypitych podczas krótkich wakacji piw to jedno najbardziej mi przypasowało. Mocny chmielowy aromat, w smaku czuć że pije się dobre piwo, a nie wodnisty reklamowany w TV trunek koncernowy. Najbliższym transportem zamawiam skrzyneczkę tego zacnego piwa.

Polecam !
    Attached Files
    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

Spożywane dzięki wyżej podpisanemu (dzięki!), który to, jako ognisty przeciwnik gotowców i ekstraktów, zachwala piwo, w którego składzie jest Hopfenextrakt

Powiem szczerze, że jest do dla mnie do najwyżej przeciętny pils. Wyraźnie goryczkowy, trochę słodowy, ale też nieco wodnisty. Piana dość szybko opada.
    Daję 3.

A zdjęcie mam ładniejsze
    Attached Files
    Dick Laurent is dead.

Comment

• CarlBerg
      • 2003.09
      • 968

Dziś prawie wszystko jest z Hopfenextrakt - Szwejk również taki był

A mi to piwo smakuje i już
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Martini, Nörten–Hardenberger Pils

Butelka 0,33 litra, alkohol 4,8 %, eks.brak, kapsel firmowy ( Nörten–Hardenberger)
        Kolor - jasnozłocisty, klarowny
        Piana - drobna, średniowysoka, średniotrwała
        Zapach - słodowy z delikatną nutą chmielowo-kwiatową
        Gaz - okey
        Smak - lekko słodowy, lekko słodkie, delikatnie chmielone, średnia goryczka
        Poprawny, wypijalny pils
        Last edited by sibarh; 2007-09-17, 07:28.
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

Mea Culpa. Piwo jest już opisane tutaj http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=41663
          Wyszukiwarka nie pokazała mi tego piwa a na liście piw nie sprawdzałem.
          Last edited by sibarh; 2007-08-11, 08:18.
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• zwiewko
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.11
            • 2

no dosc przecietne--zadna rewelacje jasniutke ze wodniste , a i smak jakby zaoszczedny brak tej goryczki i oddechu--tu zapach miernotny . nie mozna porownywac z dobram piwem--no tak cena mowi za siebie--tani napoj bez duszy. ai piana szybko ginaca .jedno dla spragnionego ale sie dialektowac szkoda tych innych wspanialych piw jak Czarnkowskie

Comment

• GaryFisher
              • 2009.10
              • 739

Kolor: jasne złoto, jak to niemiecki pils [4.5]

Piana: drobnoziarnista, opada nie za szybko brudząc szkło; w postaci grubszego pierścienia zostaje prawie do końca (przy poj. 0.33l) [3.5]

Zapach: słodowo-chmielowy z ziarnistą nutką [3]

Smak: Slodowo-chmielowy z całkiem porządną goryczką i chlebowością, lekko wodniste; chlebek również w posmaku; całkiem dobry pils, a tymi zbożowymi smaczkami trochę ucieka jednak od takiego modelowego, niemieckiego, taniego pilsa [3.5]

Nasycenie: średnie, ani jeden bąbelek nie ucieka na powierzchnię [4]

Opakowanie: bączek z całkiem ładną etykietą i dedykowanym, prostym kapslem [4.5]

Uwagi: zakupione w: GS Getränke w Weeze, kreis Kleve, Deutschland;
              soundtrack: "Uninvited Dreams" by Osada Vida
              Last edited by GaryFisher; 2011-01-30, 23:54.
              Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• robzol
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.08
                • 2

kolor: blado złoty
                piana: burzliwa, szybko opada pozostając do końca degustacji
                zapach: słodowy jak na pilsa, brak akcentów chmielowych
                nasycenie: skromne
                smak: oryginalny, nuta słodowa przechodzi ku zaskoczeniu w chmielową goryczkę
                opakowanie: wyróżnia się na tle pilsów pejzażem na etykiecie, wygląda trochę jak ziołowa nalewka

ogólne wrażenie dobre, Jever to nie jest, bardziej zatem dla kobiet (wyszło seksistowskie podsumowanie :P)

Comment

• Pogoniarz
                  † 1971-2015 Piwosz w Raju
                  • 2003.02
                  • 7971

Kolor no taka ciemna słomka, piana chwilowa, nie zostawia osadu na szkle, gaz w normie, małe pęcherzyki sobie pracują.W smaku zdecydowana chlebowość pomieszana z kwiatowością, chmielu nie wyczułem.W smaku treściwe, ale jednak brak wyczuwalnego w smaku chmielu daje w sumie ledwo przyzwoite piwo.

Prawie jak Piwo
                  SZCZECIN

Comment

• Aleksandros
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 352

Kolor: Bardzo jasny żółty. Piwo jest klarowne. 3
                    Piana: Obfita, śnieżnobiała, o przeciętnej trwałości. Zostawia bardzo wyraźne ślady na szkle. 4,5
                    Zapach: Dość wyraźny słodowy, chmielu praktycznie nie czuć. 3,5
                    Smak: Wytrawny z mocną podbudową słodową. Dość mocna goryczka, ale trochę brakuje jej szlachetności. Piwo jest treściwe jak na pilsa. 3,5
                    Wysycenie: Średnie, w kierunku wysokiego. 5
                    Opakowanie: Jak na zdjęciach z pierwszych postów. Butelka NRW, kiczowata etykieta z landszaftem i nieśmiertelnymi kłosami i szyszkami chmielowymi. Nie podano ekstraktu. 3,5
                    Uwagi: Przeciętny, solidny pils, ale bez polotu.

Comment

• Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9797

Piwo jest jasnozłote, świetliste. Buduje biała, drobną dość wysoką lecz nietrwałą pianę.
                      Na początku pachnie chmielowo (niezbyt intensywnie), potem słód narasta i dominuje.
                      W smaku wytrawna goryczka, niezbyt silna, ze słodowym tłem, co przekłada się (u mnie) na wysoką pijalność.
                      Gaz średni. Kupiłem to piwo w bączku 0,33, ze złotym kapslem browaru, na butelce prosta eta z widoczkiem (w tle chyba ruiny zamku).
                      Łagodny pils, niezobowiązujący, taki, który nie głuszy zmysłu ni węchu, ni smaku. Mogłem kupić więcej...

Comment

• erudyta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.11
                        • 189

Aktualna etykieta
                        Attached Files

Comment

• karol1000
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.09
                          • 1823

Wersja jak u erudyty

barwa: jasne złoto
                          piana: niska, szybko znika, zostawia pierścień, lekko brudzi kufel
                          zapach: słodowy, mało wyrazisty, trochę chmielu
                          smak: słodowa, dość smaczna podbudowa, no i na tym się piwo kończy brakuje chmielu a goryczka jak na pilsa bardzo uboga, pozostaje niedosyt, nie ma jak to pils o słodowym profilu.
                          LP

Comment

Przetwarzanie...
                          X