Schwerter, Meissner Schwerter German Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Schwerter, Meissner Schwerter German Porter

Porter z Browaru w Meißen.
    Barwa ciemno brazowa klarowna.
    Piana bardzo obfita i trwala.
    Piwo dosc gorzkie jak na portera przystalo,w glebi zauwazalny slodki posmak i ogromna aroma jakby przypalonego slodu.
    Bardzo przyjemny porterek bardzo dobry
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Piwo nabyte wprawdzie w łódzkim Peronie 6 za 10 zł, ale spożyte w domowym zaciszu.
    Zgodnie z informacjami z etykiety, jest to warzony w Niemczego porter typu angielskiego. Niestety nie mogę tego zweryfikować, bo nigdy nie piłem porterów angielskich...
    Kolor chyba nawet odrobinkę ciemniejszy niż w porterach bałtyckich.
    Piana mniej obfita niż u Andiego i nie tak trwała.
    Zapach po części podobny do porterów bałtyckich, ale występuje w nim taka nutka, jaką w Polsce kojarzę głównie z niezbyt dobrymi piwami z mniejszych browarów.
    Smak początowo przypomina lżejsze portery bałtyckie, ale potem za bardzo dominuje w nim posmak palonego jęczmienia (czy raczej słodu, w końcu piwo jest zgodne z Reinheitsgebot). Posmak ten jest zbyt przytłaczający, przesadzony. Zanikają pod nim wszystkie inne nutki, tak więc sądzę, że gdyby dać mniej palonego słodu, piwo byłoby zdecydowanie ciekawsze. Poza tym dość wytrawne.
    Nagazowanie niewielkie, a więc pasujace do piwa angielskiego.
    Ogólnie: miło było wypić, ale niestety piwo okazało się mniej ciekawe niż się spodziewałem.

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Kolor rubinowo-czarny. Klarowne.
      Piana średnio trwała, brudzi szkło.
      Nasycenie średnie, czyli dobre.
      Zapach słodowy, winny.
      Słodkawy, leciutko kwaskowaty, ciutkę rodzynek. Goryczka śladowa - palono-wytrawna. Rozgrzewające. Średnio długi posmak zbliżony do różowego wina.

Wg mnie to "lekki" (7,2%) porter bałtycki. Całkiem udany.

Comment

Przetwarzanie...
      X