Zapewne to, to samo. Moje nazywało się Urtypisches Schwarzbier. Alkoholu takoż 4,9%. Podobnie ciemnowiśniowy kolor, beżowa, wysoka piana. Zapach delikatny, dość przyjemny, karmelowo-owocowy. Smak nieco nie przystawał do niego. Po pierwsze piwo sprawiało wrażenie dość "cienkiego", po drugie czuć było spore przypalenie, co znajdowało odzwierciedlenie w znacznej wytrawności. W tle czuć było delikatny karmel. Ogólnie wole piwa bardziej aromatyczne z mniejszą goryczą.
Kulmbacher, Mönchshof Urtypisches Schwarzbier
Collapse
X
-
-
-
Jak widzisz to nie to samo piwo
Urtypisches To nie to samo co premium
Inna nazwa,Inna etykieta i inny smak
Comment
-
-
Jako miejscowy pewnie masz racje. W tamtym temacie Grzech tez myslal ze to to samo piwo. Alkohol i ekstrakt maja dokladnie ten sam. Chetnie bym sprobowal obu i porownalLast edited by lzkamil; 2005-01-10, 21:33.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Kremowa piana, wysoka i trwała, pozostająca do końca.
Wysycenie niewielkie.
Ładna, ciemnowiśniowa barwa.
Zapach przyjemny, intensywny, słodowo-karmelowy.
Smak słodkawy, z dość wyraźną goryczką, pozostawia palone posmaki.
Piwo sprawia wrażenie trochę "wodnistego" i mało zharmonizowanego (słodkie przy dość intensywnej goryczce). Duży plus za pianę i zapach, mały minus za smak. W sumie nienajgorsze .
Comment
-
-
Mmm..., piękna, beżowo-kremowa piana. Sztywna, drobna, choć są także "grubsze" pęcherzyki.
Barwa ciemnorubinowa pod światło, pod innym kątem - prawie czarna .
Zapach lekko-kwaskowaty, dalej słodowy z palonymi akcentami. Nuta winna, delikatna...
Smak lekko-palony, winno-owocowy.
Wysycenie optymalne, mało widoczne, lecz odczuwalne na podniebieniu.
Butelka brązowa, porcelanka bez nazwy, jedynie oklejona - jak na Niemcy, to słabo . Etykieta, kontra i krawatka w przeważającej nucie czarnej, akcenty złote.
Przyjemne ciemne piwo, z pewnością do wypicia, ale są ciekawsze i głębsze zapachy i smaki.
Comment
-
-
Technikalia bez zmian. Kupione w biegu na monachijskim dworcu.
Piana: betonowa i obfita, beżowa
Gaz: w normie
Kolor: ciemnoczerwonobrązowy bliski czerni
Zapach: palono-słodowy, dość ostry
Smak: bardziej stoutowy niż szwarzbierowy, bo i kawa, i paloność, i wytrawność.
Dobre, szczególnie piana. Na mój smak jednak nieco zbyt wytrawne (wykrzywia ciut gębę)Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
Przypalony słód , delikatny karmel, pyszna wytrawność. Świetnie to wszystko zbalansowane. Pycha."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Zapach palonego słodu.
Piana bardzo potężna o brązowej barwie, utrzymuję się przez cały czas picia.
Ładna ciemna barwa, brąz wpadający w czerń.
Smak wytrawny, połączenie palnego słodu i goryczki, jak dla mnie bardzo przyjemny.
Opakowanie jak dla mnie dosyć średnie.
Ogólnie ujmując jest to całkiem fajne piwo, ale nie jest jakieś wybitne.
Ocena to 4.
Comment
-
-
Pierwsze co się rzuca w oczy to piana - pięknie wysoka, lekko beżowa i średnio gęsta. W zasadzie ma to piwo wszystko to co czarne mieć powinno czyli i wyczuwalne nuty prażonego słodu z charakterystyczną goryczką i wyraźną słodowość i słodkawość przy niskiej ilości chmielu. Całość sprawia jednak dla mnie wrażenie mało zharmonizowanych cech zapachowo-smakowych. Rzutuje to na niską pijalność, nie mówiąc o sesyjności. Przykładem może być posmak, który wpada w lekką karmelowość przy jednocześnie wyczuwalnym zabarwieniu czekoladowym. Trudno jednak wyczuć czy to czekolada mleczna pełna czy gorzka Dla mnie jednak zawód.
Comment
-
-
piana: drobna, gęsta, "bita śmietana", oblepia szkło, zredukowała się do sporych plam,
kolor: bardzo ciemny rubin, na granicy z nieprzejrzystością,
zapach: nijaki,
smak: wodniste, przyjemna goryczka chmielowa i odsłodowa, czuć słód palony,
wysycenie: ok, szczypie.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Hmm dla mnie to piwko nie nadaje sie na co dzień. Natomiast polecam do mięska z grilla lub po prostu do mięsa ,zamiast sosu. Sprawia w małe zawirowanie kubki smakowe , jednocześnie czyniąc bardziej smakowitym to co każdemu z nas potrzeba - kawału mięcha
Nowy sącz RAFA 7.45 zł
ocena 4,5
Comment
-
Comment