Piwo z najstarszego browaru na świecie Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephen, Freising. Sprzedawane jako nowość w sześciopakach, w butelkach 0,33 l. Sześciopaki z daleka prezentują się całkiem całkiem jednak z bliska jest gorzej. Wszystkie, które przeglądałem miały na butelkach bardzo niechlujnie poprzyklejane etykiety. Średnio 3 dobre, 1 krzywo i 2 wręcz flejowato. No i cena dość wysoka ( jak na niemieckie warunki) 3,99 Euro + kaucja za butelki.
A samo piwo dość interesujące. Zawartość alkoholu 5,4 % vol.
Piana lekko ciemna, nie za gęsta i dość szybko opadająca, barwa ciemny bursztyn, czyli oba elementy niezbyt typowe dla jasnych pszeniczniaków. Smak za to bardzo dobry, pełny, pszeniczny z delikatną nutka chmielowej goryczki.
Nazwa piwa "XAN" pochodzi od Xanthohumolu, bardzo silnego antyoksydanta zawartego w chmielu, któreg zbawienny wpływ na organizm ujawniłłby się dopiero po spożyciu (info z netu) 120 galonów piwa dziennie. Nie chce mi się przeliczać ale to i tak raczej nie na siły jednego piwosza
A samo piwo dość interesujące. Zawartość alkoholu 5,4 % vol.
Piana lekko ciemna, nie za gęsta i dość szybko opadająca, barwa ciemny bursztyn, czyli oba elementy niezbyt typowe dla jasnych pszeniczniaków. Smak za to bardzo dobry, pełny, pszeniczny z delikatną nutka chmielowej goryczki.
Nazwa piwa "XAN" pochodzi od Xanthohumolu, bardzo silnego antyoksydanta zawartego w chmielu, któreg zbawienny wpływ na organizm ujawniłłby się dopiero po spożyciu (info z netu) 120 galonów piwa dziennie. Nie chce mi się przeliczać ale to i tak raczej nie na siły jednego piwosza
Comment