Metzler, Dingslebener Premium Hefe Weissbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • perłyfan
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1244

No i jeszcze jedna pochlebna ocena tego piwa - chociaż tak jak przedmówcy ponarzekam na pianę chwilkę, ale reszta świetna. Począwszy od delikatnego zapachu ( bardziej jabłkowy ? niż bananowy) poprzez piękny miodowy kolor aż po sedno sprawy - smak. Lekko kwaskowate, wyraźne owocowe posmaki, smak zdecydowany, mocny nie ma mowy o jakiejś wodnistości. Piąteczka...
    JUŻ DAWNO NIE JESTEM FANEM PERŁY

Comment

• iommi
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.07
      • 1522

Zakupione w katowickim Geancie, cena 5,50 za butelkę. Wyjątkowo mi nie smakowało...
      O pianie nie będę się wypowiadał, bo w tym przypadku nie ma o czym mówić . Po otwarciu butelki zapachu nie uświadczyłem. Pojawił się dopiero po chwili, kiedy piwo się troszkę ogrzało - owocowy, delikatnie goździkowy. Nagazowanie zdecydowanie przesadzone, zmętnienie mizerne, wprost trudno zauważalne. Smak - bardzo płaski, wyraźnie kwaskowy z nutą bananową.
      Dla mnie to naciągana ?trója?, nie zamierzam do niego raczej powracać.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• antoś
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 213

Jedyny mankament tego piwa,to mizerna, jak na pszeniczne,piana.Zapach delikatny,owocowy,smak zdecydowany owocowo-kwaskowy,orzeżwiający.Bardzo dobra pszenica.Na kontrze napisy po polsku i perełka:słód pszeniczno-drożdżowy Kupione we wrocławskim Piwoszu.

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Zakupione w Auchan za 5,18 zł.
          Piana - identyczna jak u przedmówców, wielka zredukowała się do zera, jak na pszenicę, to kulawo.
          Kolor - mętny, matowe złoto, taki jak ma być.
          Nasycenie CO2 - odpowiednie dla pszenicy, wysokie.
          Smak - poprawny pszeniczniak, bez fajerwerków, nie wyczułem zdecydowanych posmaków goździka czy bananów.
          Opakowanie - etykieta mi się nie podoba, jakaś taka pospolita, pasowałaby mi na pszenicę pod marką własną hipermaketu, bez klasy. O instrukcji nalewania już było, więc tylko przytoczę z etykiety "Nie zawiera konserwantów(...)" (a które piwo zawiera?) "(...)warzone zgodnie z bawarskim "przykazaniem czystości" z 1516" (chyba lepiej byłoby napisac prawem czystości).
          Generalnie warte spróbowania piwo pszeniczne.
          blog.kopyra.com

Comment

• JAckson
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2004.05
            • 6122

Piana spora,o bananowym zapachu, ale szybko zniknęła.
            Kolor przyjemnie mocno-mętny przez co stosunkowo ciemny.
            W zapachu piwa dominuje zapach drożdżowy, potem goździki. Dalej maślany i delikatnie "rozpuszczalnikowy". A na koniec brzoskwinia W sumie bardzo przyjemny.
            W smaku czuć drożdże i słabe posmaki gożdzikowo-bananowe.
            Przyjemny pszeniczniak.

Kilka 'ciekawostek' z polskiego tłumaczenia na etykiecie:
            - "Butelka fermentuje jak szampan",
            - "Piwo jasne, pszeniczno-drozdowe naturalnie metne",
            - "Należy Spożyc prżed: na etykiecie glownej",
            - "Skład: woda, chiemel, słod, pszeniczno-drożdzowy",
            itp.
            MM961
            4:-)

Comment

• wedge7
              • 2007.01
              • 217

Kolor: jasno słomkowy; niezbyt zachęcający jak na pszenicę [3]

Piana: tragedia; lejąc nawet "nie przepisowo" ledwo się wytworzyła; bardzo szybko również zniknęła [2]

Zapach: typowy dla pszenicy; za bardzo zaakcentowany kwasek [3,5]

Smak: i tu rozczarowanie; brak wyraźnego posmaku bananów i goździków za to mnóstwo kwasku; dużo tańszy primator wydaje mi się o wiele smaczniejszy jeśli miałbym te 2 piwa ze sobą porównywać [3]

Wysycenie: poprawne jak na pszeniczniak choć gazu mogło być odrobinę większe [4]

Opakowanie: i tu kolejne nieporozumienie; butelka odrapana (zupełnie jak niektóre Lwówki ); etykieta bez wyrazu - jej główną część stanowi szklanki pełnej piwa - ktoś kurcze się niewysilił; kolorystyka złota i błękitu też nie powala; opakowanie ratuje jedynie fakt zastosowania dedykowanego kapsla [2]

Uwagi: drogie i mało smaczne piwo; już raczej do niego nie wrócę

Ocena wg ARTomatu: 3,075
              Last edited by wedge7; 2007-02-14, 14:11.

Comment

• wedge7
                • 2007.01
                • 217

Los tak chciał że jednak jeszcze raz piłem to piwko wczoraj kwaskowość już nie wydała się aż taka mocna, nie mniej jednak bardzo wyraźna. Dla wielbicieli tego typu posmaku w piwach pszenicznych może to być całkiem udane piwko

Comment

• zAjkA
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.12
                  • 1089

Nabyte na Kobielskiej za 3,20zł.

Piana rzeczywiście marna. Niby gęsta, puszysta ale opada momentalnie. Barwa typowa dla pszenicy. Coś pomiędzy złotem a jasnym bursztynem. Zapach delikatnie bananowy poniekąd neutralny. Smakowo dość wodniste z delikatnymi akcentami bananowo pszenicznymi oraz lekkim posmakiem drożdży, orzeźwiający. Ogólnie jest to dobry lekki pszeniczniak. W sam raz na letnie upalne dni. Przyznam że jest to pszenica jakiej szukałem właśnie na lato.
                  Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

Przetwarzanie...