Berliner-Kindl-Schultheiss, Berliner Pilsner

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cocobango
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.04
    • 818

Berliner-Kindl-Schultheiss, Berliner Pilsner

Berliner Pilsener / Berliner Pilsner Brauerei GmbH, Berlin, Niemcy
    Alk.5,0% eks? 0,5l. www.berliner-pilsner.de

Piana biała, intensywna lecz nietrwała. Gaz bez zarzutu. Barwa słomkowa. Zapach pilsnera z lekką chmielową nutą, którą na chwilę zaburza coś niepokojącego. Smak lekko wodnisty z subtelnym chmielem i lekką goryczką która uderza zaraz po pierwszym łyku i po czwili zanika. Nie słodkie i nie kwaśne. Ogólnie nie najgorsze piwko. Szata graficzna prosta, estetyczna i czytelna.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Właśnie piję.Alk 5% Cena 0,45 Euro
    Kolor - jasnej słomy
    Zapach - ładny słodowo-chmielowy
    Piana - biała, wysoka,drobniutka
    Nasycenie - właściwe
    Smak - dobry, delikatna goryczna, lekko słodkie
    Godne polecenia.

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 43
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2008-04-20, 06:07.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• sibarh
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Piwko tak się prezentuje:
      Troszkę kiepska ostrość.
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2005-07-16, 21:19.
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Dreamer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 1576

zaw. alk. 5,0% but. 0,33 l
        kupione gdzieś na terenie Niemiec Wsch. gdzie jest dość popularne.

Po nalaniu do kielicha szybko opadająca piana odsłania piwko w kolorze słomkowym, dobrze wysycone (szkoda tylko, że po tej czapie piany tak szybko tak niewiele zostaje).
        Smak oczywiście mocno chmielowy, wyraźna goryczka, choć dobrze zrównoważona nutkami słodowymi (trochę zbyt wątłymi, jak na mój gust, ale pamiętajmy, że to północne Niemcy, a nie południe). Z pewnością idealna propozycja na upalne dni.
        Podoba mi się etykieta tego piwa (jak na zdjęciu powyżej) - oszczędna, ale jednocześnie bardzo elegancka. Taki właśnie jest duch tego piwka.
        Blog: Piwna Brytania

Comment

• Pogoniarz
          † 1971-2015 Piwosz w Raju
          • 2003.02
          • 7971

Pianka ruszyła po nalaniu piwka ku górze i nie zdąrzyłem jej opanować Potem utrzymała się jeszcze przez kilka minut i zniknęła bezpowrotnie.
          Barwa piwa- słomkowa.Smak na pewno chmielowy,ale jakiś płaski-taki bez wyrazu.
          Zapłacić za to piwo 0.59 € to nieporozumienie.Są dużo lepsze piwa w tej "klasie" i kosztują około 0.40 €.
          Czuję ,w smaku jeszcze jakieś perfumy czy coś takiego...
          Dla mnie ,to koniec przygody z tym piwem.

Prawie jak Piwo
          SZCZECIN

Comment

• KrzysiekM
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.05
            • 78

Jedna uwaga co do piany - zależy z czego i jak leją/leje się to piwo.
            Nieopodal dworca Berlin Zoo jest sobie knajpka - Hane am Zoo (Joachimstaler Str. 1-3, CB), w której mają genialny aparacik do nalewania (używa sprężonego powietrza) i... jeśli naleją Ci Berliner Pils z niego, to piana jest niezniszczalna (pierwszy raz widziałem taką - można ją kroić po prostu i trzyma się sztywno i mocno, stercząc ponad kufelkiem).

Samo piwko jest bardzo przyjemnie i zawsze będąc w Berlinie muszę się go napić - szkoda tylko, że nigdzie nie mogę go dorwać w Polszy...

-K.

Comment

• porek388
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.11
              • 213

Kolor: jasnozłoty
              Piana: drobnoziarnista, utrzymywała się na 1 cm
              Wysycenie: dobre
              Zapach: silny chmielowy
              Smak: wyraźna chmielowa goryczka, w tle przyjemne bardzo delikatne posmaki słodowe, lekkie w smaku.
              Opakowanie: butelka brązowa z długa szyjką, etykieta oszczędna - OK

Ogólnie bardzo smaczny pils na 4,6.
              Cena 0,65 EUR w getrenku w Goerlitz.

Comment

• darekd
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12703

To piwo jest jak jego etykieta:

stonowana, klasyczna, bez fajerwerków i bez dodatkowych upiększeń, ale też elegancka i daleka od kiczu, ściemniających tekstów o tradycji, jakości. Za to z inteligentnym "made in Berlin".

Klasyczny pilsner, dobry pilsner

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

Kupione na stacji benzynowej na obwodnicy Berlina za jakieś 1,30€.

Kolor: Słomkowy, dla mnie trochę za jasny.
                  Piana: Średnio wysoka, opada do szczelnej kołderki, mizernie osadza się na ściankach.
                  Zapach: Średnio silny, głównie chmielowy, ale z wyczuwalną słodową podbudową.
                  Smak: Na pewno piwo jest solidnie chmielone. Goryczka może nie jest jakaś przesadna (za wyjątkiem finiszu), ale od samego początku czuje się mnóstwo świetnych chmielowych smaczków, dobrze podkreślonych lekką słodowością.
                  Opakowanie: Jak na zdjęciu Sibarha. Etykieta genialna w swojej prostocie, ze świetnym hasłem "Made in Berlin".
                  Uwagi: Zgadzam się z Darkiem D. Piwo bez fajerwerków, ale naprawdę rzetelnie zrobione. Właśnie tak powinny według mnie smakować pilsnery.

Comment

• lucifuge
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.11
                    • 309

słomkowe i bez piany ale za to smaczne piwo , poprawny, klasyczny, niemiecki pils. Życzyłbym sobie żeby u nas można było dostać w każdym sklepie taniego pilsa o takiej goryczce na pohybel euro lagerom.

Comment

• Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9797

Piwo jasnozłote, świetliste. Piana biała, słaba, niewysoka, po chwili zostaje milimetrowy kożuszek.
                      Pachnie silnie chmielowo, w końcu to ma być "pils". W smaku podobnie, choć zza chmielowej goryczki wystaje sympatyczny posmak chlebowy.
                      Nagazowanie zaskakująco niewysokie, ale w sumie dobrze. Opakowanie proste w kierunku eleganckiego , złota kolorystyka, charakterystyczne.
                      Nie jest to z pewnością "piwo roku", ale całkiem sympatyczny, przyzwoity pils do wypicia .

Comment

• karol1000
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.09
                        • 1823

W sumie nalezaloby otworzyc nowy temat albo zmienic obecna nazwe.
                        Piwo warzone jest w browarze Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei.
                        LP

Comment

• yaro74
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2012.09
                          • 2089

Udało się mi kupić to piwo po dłuższej przerwie.
                          Piwo trzyma ten sam dobry poziom.
                          Ładny zapach chmielowo-słodowy. W smaku przyjemna goryczka o średniej mocy.
                          Jedyny mankament to nietrwała piana.
                          Opakowanie bez zmian, prosta, ale ładna etykieta.
                          Dobre piwo do codziennego picia.

Comment

• DariuszSawicki
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2012.08
                            • 2869

Kolor słomkowy, piwo jest idealnie klarowne i ma sporo gazu.
                            Niestety piana bardzo szybko opadła i prawie nic nie osadziła na szkle.
                            W zapachu chmiel i raczej nic więcej.
                            W smaku spora, chmielowa goryczka, jest minimalny kwasek, słód jest tylko podbudową. Smaczny, dobry, ale nie wyróżniający się niczym szczególnym niemiecki pils z datą do 03.2015.
                            Bardzo podoba mi się kapsel, dlatego zdjęcie zamieszczam.
                            Attached Files

Comment

• AaLeX
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🥛🥛🥛
                              • 2011.07
                              • 676

Piwo w niezmienionej szacie od lat i z tym samym kapslem. Kolor złoty, klarowny, bardzo ładny. Piana faktycznie, nietrwała, duża przy nalaniu, opadła, został niewielki kożuszek i można było zaobserwować delikatny lacing. Zapach chmielowy, świeży, przyjemny. Smak bardzo dobry, duża silna goryczka, w tle delikatny słód. Bardzo dobry niemiecki pils. Z przyjemnością do niego powrócę. Ocena 6/6.

Comment

Przetwarzanie...
                              X