Ten browar restauracyjny znajduje się w dzielnicy Mitte Berlina, w tzw Nikolaiviertel, czyli zbudowanym w latach osiemdziesiątych XX w starym mieście . Położony przyjemnie nad brzegiem Szprewy.
Postanowiłem zadegustować pilsa w wersji hell (był też oczywiście dunkel). Ze względów budżetowych poprosiłem o dzbanuszek (1,5L)
Kolorek widać na zdjęciu - coś jakby czerowne złoto. Delikatna mętność przypomina, że to nie koncerniak. Piana drobnoziarnista, średniotrwała. Do nagazowania nie można się przyczepić. Zapach mocny, słodowo - chlebowo - karmelowy. Smak bardzo wyrazisty: silna słodowość (słód monachijski?), łagodna słodkawość (skórka chleba), wyrazista goryczka. Zostawia długi posmak, zrównoważony, słodowo - chmielowy. Opakowanie - lane z kija, w firmowym szkle w minibrowarze. Może być lepiej?
Postanowiłem zadegustować pilsa w wersji hell (był też oczywiście dunkel). Ze względów budżetowych poprosiłem o dzbanuszek (1,5L)
Kolorek widać na zdjęciu - coś jakby czerowne złoto. Delikatna mętność przypomina, że to nie koncerniak. Piana drobnoziarnista, średniotrwała. Do nagazowania nie można się przyczepić. Zapach mocny, słodowo - chlebowo - karmelowy. Smak bardzo wyrazisty: silna słodowość (słód monachijski?), łagodna słodkawość (skórka chleba), wyrazista goryczka. Zostawia długi posmak, zrównoważony, słodowo - chmielowy. Opakowanie - lane z kija, w firmowym szkle w minibrowarze. Może być lepiej?
Comment