Sternburg, Sternburg Schwarzbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

Sternburg, Sternburg Schwarzbier

Barwa tego piwka taka jasno brązowa,pianka brudno biała,tworzy ładną czapę ,szybko niknie i pozostawia obwódkę na szkle.Gaz w sumie dobry,pod koniec picia piwa drobne bąbelki pracują .Smak hm.Nut palonych prawie nie czuję,jakby to był zabarwiony pils ... .Bardziej czuję goryczkę ,no może gdzieś na podniebieniu delikatnie występuje smak palonej kawy.Dziwne w sumie,mam mieszane uczucia...może mam już wypaczone kubki smakowe...Wrócę jeszcze do niego,ale jak na piwo ciemne ma za mało walorów piwa ciemnego.
    Zawartość alk 4.9%.

Prawie jak Piwo
    SZCZECIN
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2007-03-03, 20:26.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Jaroslav
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      🍼
      • 2005.10
      • 967

Potwierdzam słowa Pogoniarza, jakbym pił to piwo z zamkniętymi
      oczami w życiu nie powiedziałbym, że to schwarzbier. Ale ogólnie
      dość smaczne na 3+/5.

Comment

• granat862
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.12
        • 945

Kolor jasnobrązowy, przypoina mi trochę kolor kompotu z suszu na święta.
        Piana średniopęcheżykowa z pojedyńczymi większymi bąblami brudnobiała.
        W smaku wyczuwalna lekka goryczka z słabo ale to bardzo słabo wyczuwalną paloną słodowością, ujawnia się owocowo-winną nutka.
        Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9797

Piwo o barwie nasyconej rubinowej. czyli - wg Niemców - czarne . Piana - beżowa, strzępiasta, duże bąble. Na początku potężna.
          Zapach słodowo-karmelowy, w tle lekko palony, może też skórka razowca? W smaku delikatna, palona, może nawet nieco dymno-popielata goryczka. Nie jest słodkie .
          Dość dużo gazu, ale chyba odpowiednio - dodaje piwu lekkości. Butelka NRW, prosta ciemna etykieta, dedykowany kapsel, brak kontry. Graficznie nic specjalnego.
          Piwo - poprawny, nieprzesłodzony ciemniak wagi lekkiej.

Comment

• abernacka
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10862

Według mnie jest to typowy przedstawiciel kategorii "Dunkel". Do "schwarza" mu niestety trochę brakuje.
            Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• darekd
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12699

Alk. 4,9%
              Ekstr. 11,7%

Aromat - lekki ciemny słód, przypomina colę
              Piana - zdecydowanie wysoka i trwała, jasnokremowa, zostaje na szkle
              Barwa - ciemny brąz
              Wysycenie - wysokie
              Smak - bez wyraźnej słodowej bazy, jak na styl dość wytrawne, dość wyraźna goryczka palono-chmielowa, ale poza tym wodniste
              Treściwość - dość niska

W kategorii Schwarzbier słabiutko. Bardziej Dunkel, akcenty słodowe jakby rozwodniona cola, tyle że nie słodka. Kiepsko, mało się dzieje. Receptura chyba niezmieniona od czasów schyłkowego Honeckera, jakby ciemne słody reglamentowali Do gaszenia pragnienia.

Eta też bez zmian: http://www.sternburg-bier.de/sternbu...t/schwarzbier/
              Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
              X