Gessner, Premium Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Gessner, Premium Pils

Privatbrauerei Gessner, Sonnenberg / Thür.
    Premium Pils
    alk. 4,9% obj.
    but. 0,5l
    cena 0,53 EUR

Kolor jasny, słomkowożółty. Obfita piana utrzymuje się dość długo. Dobre nagazowanie. W smaku pełne , z solidną, ale przyjemną goryczką, bardzo aromatyczne, z dyskretnym ziołowym posmakiem w tle. Bardzo dobre, żałuję że kupiłem tylko jedną sztukę.
    Attached Files
  • baklazanek
    † 2014 Piwosz w Raju
    • 2001.08
    • 3562

Mam bardzo podobne wrażenia smakowe oraz wizualne. Charakterystyczna goryczka, która od razu sprawia, że wiem, iż piję niemieckiego pilsa. Warto dodać, iż zamknięcie jest z plastiku, a nie porcelany.

Comment

• porek388
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.11
      • 213

Kolor: jasnozłoty
      Piana: na początku duża, niestety szybko zniknęła
      Wysycenie : OK
      Zapach: lekki zapach chmielu
      Smak: dobra nienachalna goryczka chmielowa, w tle leciuteńki słód i dodatkowe fajne posmaczki ziołowe.
      Opakowanie: niezła butelka z krachlą

Ogólnie smaczny pils na 4,5

Cena 0,65 EUR w gertenku w Goerlitz

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12565

kolor - jasna słomka
        aromat - lekki słód, lekki chmiel
        piana - wysoka, szybko się dziurawi, trwałość przeciętna.
        wysycenie - norma
        smak - na pierwszym planie słód, goryczka jak na "post-enerdowskie" pilsy nienachalna i lekka, ale pozostaje przyjemny posmak na języku. Przyzwoity ale też i niczym nie wyróżniający się produkt w eleganckiej krachlowej butelce. Moje zamknięcie to porcelana.

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

Kurczę, czy ci Niemcy nie mogą popracować nad barwą piwa? To jest obrzydliwie słomkowe, jak woda po opłukaniu KEG-a . Piana drobna, biała, trzeszcząca, początkowo okazała.
          Niezbyt intensywny zapach z przewagą chmielu. W smaku zdecydowana goryczka, poparta mocą gazu. Strasznie "balonuje" . Zielonozłote wzornictwo, jak na fotkach. Estetyczne, nawet dość eleganckie. Chyba miałem prawdziwą porcelankę...

Generalnie - mocnopilsowy pils, dla mnie nieco za bardzo. Ale - w trakcie picia/ogrzewania nieco łagodnieje...

Sądząc po stronie browaru http://www.privatbrauerei-gessner.de/ warzą znacznie ciekawsze napitki...

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12565

Po powtórce. Chmiel wyczuwalny wyraźne w aromacie i smaku, choć rzeczywiście słodowa baza jak na niemieckie pilsy zdecydowanie wyraźna. Barwa - taka jakiej nie lubi Pancernik, ale jak słusznie zauważył w niemieckich to nie wyjątek. Patrząc na ten kolor wydaje się, że treściwość tego piwa jest znikoma, a tu jak na ten gatunek całkiem spora. Opakowanie eleganckie - dedykowana porcelana i butelka.

Reprezentant Turyngii zakupiony w Almie, za ok 4,50 zł.

Comment

• tomolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 1752

Kolor to rzeczywiście baardzo jasna słomka. Nikły zapach, który ciężkio mi określić, nie był zbyt przyjemny. Piana bardzo obfita, niestety typu "ludwik", znika błyskawicznie. Wysycenie umiarkowane, dla mnie ok. W smaku dość pełne, oczekiwałem jednak więcej chmielu i goryczki. Podsumowując: mimo wszystko przyjemne piwo, chyba kiedyś jeszcze powtórzę

Alma, 4,5 zł.
              www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Kwadri
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2009.10
                • 1216

Gessner, Premium Pils

Kolor: Słomkowy, klarowny.
                Piana: Wysoka, śnieżnobiała. Dość szybko opada do grubej powłoki. Gruby pierścień i wysepki długo zostają.
                Zapach: Ładny, aromatyczny. Ziołowo-chmielowy i intensywny. Tło delikatnie słodowe.
                Smak: Delikatnie słodowy początek z mocną, lekko ziołową goryczką. Smaczne.
                Wysycenie: Średnie.
                Opakowanie: Nie zmieniło się od fotki yendrasa.
                www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Świetny pils. Piana jak ta lala, znaczy każdy łyk na szkle. Goryczka dobrze sharmonizowana, "przegryziona" z odrobiną słodkości, przyjemnie się rozkłada na języku. W zapachu głównie chmiel, ale raczej słabo, "chmielową bombą" bym go nie nazwał. Zaskakująco treściwe jak na niemieckiego pilsenera, ale jak się spojrzy na parametry, to nie ma zaskoczenia, 4.9% alkoholu z 11.9% ekstraktu.

Bardzo solidne piwo. Do powtórzenia nie raz.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• tomolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 1752

No i powtórzyłem, tym razem przeszkadzało mi zbyt wysokie wysycenie. Ale ostanio chyba jestem na to wyczulony. Kupiony w Almie, kosztował lekko ponad 5 zł, w tej cenie wolę chyba dostępnego tam również Bernarda...
                    www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Javox
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6405

Piana większa na początku potem cienka warstewka...
                      Kolor... jasny pils
                      Zapach słodowy... jakby trochę drożdżowy
                      Gaz nie za mocny... średni... wolę większy...
                      Smak... cudów nie ma... tylko lekka goryczka, płaskie, słodowe... przemysłowe...
                      Graficznie nie wygląda to źle... ale zawartość butelki już nie taka fajna...

Piwo do posiłku... może w skwar...
                      Attached Files

Comment

• DariuszSawicki
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2012.08
                        • 2869

Kolor to nieprzyzwoicie piękna słomka.
                        Piana duża, szybko opada i co najważniejsze, pozostawia piękne ślady na szkle.
                        W zapachu czuć chmiel, zioła i trochę masełka niestety.
                        Smak to typowy, niemiecki pils. Jest goryczka, jest nawet słód, który bardziej wyczułem w smaku niż w zapachu. Gessner jest mniej wytrawny od innych niemieckich pilsów. Ma więcej ciała, dlatego na grilla wolę np. Veltinsa.
                        Ogólnie to bardzo dobry pils do wypicia przed telewizorem w upalny dzień.

Comment

• DariuszSawicki
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2012.08
                          • 2869

Ups!! Piję znów to piwo, ale etykieta nie zmieniła się. Jest taka sama jak na zdjęciu powyżej.
                          Piana jest trochę słaba, tym razem.
                          Zapach jest jednak świetny: słód plus chmiel i oczywiście żadnych wad tu nie ma.
                          W smaku orzeźwiająca goryczka. Mało słodu ( to dobrze), mało gazu ( to nie dobrze)

Jest to bardzo smaczny, wytrawny niemiecki pils,
                          Dobrze, że jest dostępny w moim małym mieście.
                          Piwo jest z datą do 02.01.2015

Comment

• AaLeX
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🥛🥛🥛
                            • 2011.07
                            • 660

Kolor bardzo jasna słomka, aż za jasna, jednak już wielu o tym wspominało. Zapach świetny, orzeźwiający, jest chmiel itd. Smak przeciętny, mała goryczka, trochę słodu, niby ma wrażenie pełnego ale brak mu tej pilsowskiej wytrawności. Butelka jak na powyższych zdjęciach. Trochę się na tym piwie zawiodłem, ponieważ jest jedno z droższych w Rewe i spodziewałem się większej goryczki i ogólnie wytrawności. Nie jest źle, ale takie same a nawet lepsze można kupić znacznie taniej. Piana trochę została ale też bez szału, delikatny lacing. Ocena 3,5/6.
                            Last edited by AaLeX; 2017-07-31, 14:56.

Comment

• darekd
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12565

Powrót po latach - nic się nie zmieniło. Opakowanie bez zmian (porcelanka), smak również - jest przyjemny słodowy akcent, sympatyczna goryczka, bardzo dobra pijalność. Nadal bardzo solidne i smaczne piwo.

Comment

Przetwarzanie...
                              X