Dziwne jest to piwo, co w tym wypadku nie jest komplementem. Browar z Saksonii, a więc byłe NRD.
Kolor: obok opakowania najmocniejszy punkt tego piwa, ładny, złocisty, idealny dla pilsa. Piana: była mikra i szybko znikła.
Nasycenie CO2: zdecydowanie za małe jak na pilsa.
Zapach: nic nie czułem, wręcz sterylne
Smak: niezharmonizowany, jakieś dziwne nuty słodyczy w tle, tandetna płaska gorycz, bo goryczką nazwać tego nie sposób. Pełne jakichś obcych smaków, nietypowych dla pilsnera.
Opakowanie: bardzo ładne, butelka NRW, kapsel bez nadruku przykryty alufolią, na której na szyjce znajduje się nazwa browaru i jego herb.
Nie polecam. Piwa NRDowskie chyba mi nie podchodzą, co prawda piłem tylko kilka, ale żadne mi nie zasmakowało.
Niedawno znajomy przywiózł mi je z Niemiec, że niby tam w regionie bardzo często się je pije. Na kolana nie padłem, smakował jak solidna koncernówka, z taką różnicą jeśli przyrównać do piw Polskich, że w smaku było jakby bardziej wodniste, ale za to miało zdecydowanie "smaczniejszą" goryczkę.
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Cóż o tym piwie można napisać.Z pewnością jest mocno goryczkowe,ale ma jakieś dodatkowe metaliczne posmaki,piana pokazała się,ale nie była zbyt bujna i trwała.Wygazowanie bardzo dobre,dość duże bąbelki pracują do końca,barwa jasna słomka.
Opakowanie bardzo gustowne
W sumie ot bardzo przeciętny pilsik,można bez żalu już go więcej nie wypić.
Piwo zmieniło nazwę - już nie Premium tylko zwyczajnie samo Pils. Alkohol dalej 4,9%.
Kolor: złoty
Piana: słaba
Nasycenie: niskie
Zapach: niewyczuwalny
Smak: słaby, jakaś dziwna goryczka, posmaki metaliczne, gdzieś w tle słodycz, zupełnie to wszystko do siebie nie pasuje i jest bardzo średnie.
Opakowanie: nie ma już złotka - jest obwódka przed kapslem (czy to też nazywa się krawatka?), kolorystyka etykiety zachowana tylko kolory bardziej wyblakłe, zamiast butelki NRW jest taka z długą szyjką
Kolor bladozłoty, nieco anemiczny. Piana biała, drobna, spora, dość wytrzymała.
Pachnie zdecydowanie chmielem i znacznie słabiej słodem. W smaku goryczka, ale nie gorzka. Daleeeeko resztki słodu i jakieś... zioła? Pojawia się minimalna chlebowość. Sporo gazu.
Smukła butelka (po niemiecku "longneck" ), dedykowany kapsel, biało-złota eta, wszystko proste, eleganckie i czytelne.
Nie jest to piwo wybitne, ale latem do wypicia bez stresu.
Podsumowując produkty Freiberger Brauhaus GmbH (piwa "dietetycznego" i Radlera nie liczę...), chyba Export Spezial mi najbardziej zasmakował...
Ja bym za to polecil. Faktycznie na pewno nie jest to piwo wybitne, jednak solidny niemiecki lager o srednim nagazowaniu (a wiec w sam raz), lekkim, odrobine bardziej slodowym niz chmielowym aromacie i przyjemnym, trwalym goryczkowym posmaku. W zapachu wyczuwam poza chmielem i slodem rowniez nutke marcepanu, ale nie ma to zadnego przelozenia na smak. Minus piwo za to ma za piane, ktora znika w oka mgnieniu.
Kolor; słomkowy
zapach; słaby zapach chmielu i kwaskowatość
Piana; dość słaba ale utrzymuje sie do końca
smak; lekka goryczka w tle chlebowe posmaki
Wysycenia dla mnie za duże
lepsze niz nasze koncernówki, na lato do wypicia, dobrze ugasi pragnienie
Bardzo przyjemny, niemiecki pilsik. Barwa i butelka jak u Javoxa. Piana także, gruba, lacing był. Zapach chmielowy, smak także, przyjemna, delikatna goryczka na pierwszym planie, w tle chlebowe nuty. Producent deklaruje ibu na 28 i w sumie, tak chyba jest. Ocena 4,5/6.
Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
Aromat - raczej łagodny, na pierwszym planie chmiel (zioła, łąka), potem delikatny słód (przesuszone ziarno, ciut chleba)
Piana - wyższa, początkowo w nieco szybszym...
Comment