Zeltbräu, Weisse Hell

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Zeltbräu, Weisse Hell

Browar właściwie nazywa się Zeltbräu, choć na stronie jest też nazwa Privatbrauerei Zelt, znajduje się w miejscowości Hof w Bawarii. Muszę przyznać, ze piwo niepozorne, opakowanie nie rzucające się w oczy, ale zawartość bardzo dobra. Nie olśniewa, ale smakowało mi znacznie bardziej niż dajmy na to Faustus. Takiego pszeniczniaka w Polsce bym sobie życzył.
    Kolor: dość ciemny, co nie przekłada się na szczęście na ciężkośc tego piwa. Mocno mętne, duzy osad drożdżowy.
    Piana: bardzo gęsta, kremowa
    Nasycenie CO2: doskonałe, bardzo szczypało w język.
    Zapach: niezbyt intensywny, ale typowy dla weizena
    Smak: pełny, ale zarazem lekki, dzięki dużemu nasyceniu orzeźwiające, choć wydaje mi się, że ekstrakt dość wysoki. Zawartość alkoholu 5%
    Opakowanie: jak już pisałem przeciętne, etykieta i krawatka niebieskie, z nazwą browaru na czerwonym tle oraz herb browaru. Widać, ze to piwo z lokalnego browaru, bez fajerwerków. Polecam.
    blog.kopyra.com

Related Topics

Collapse

• darekd
    Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Lichtenhainer Ritterguts Weisse
    darekd
    Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
    Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
    2022-10-17, 21:01
  • wpadzio
    Die Weisse, Salzburger Bio Hell
    wpadzio
    Die Weisse - Salzburger Weißbierbrauerei reklamuje się jako najstarszy austriacki browar, warzący piwa pszeniczne. Co by to miało nie znaczyć, od 1901 roku, pomimo znacznych zniszczeń spowodowanych omyłkowym bombardowaniem pod koniec 1944 roku, w dzielnicy Schallmoos w Salzburgu przy Rupertgasse...
    2019-03-30, 15:54
  • darekd
    ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
    darekd
    Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

"German Helles"

Ekstr. 12%, alk. 4,9%

Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
    2024-12-09, 01:23
  • wpadzio
    Die Weisse, Die Bio Weisse Hell
    wpadzio
    Pszeniczniak w wersji bio i do tego bezglutenowy z najstarszego zabytkowego minibrowaru w Austrii. Zarówno słody pszeniczny i jęczmienny oraz chmiel pochodzą z upraw bio. Piwo ma 5,2% alkoholu.

Barwa bursztynowo-pomarańczowa. Mętna.
    Biała piana, drobnoteksturowa. Mięsista...
    2019-03-31, 17:59
  • darekd
    Störtebeker, Nordisch-Hell
    darekd
    Znany browar (dawniej Stralsunder) ze Stralsundu z Meklemburgii-Pomorza Przedniego

Ekstr. 10,7%
    Alk 4,6%

Ciekawy zestaw chmielowy, m.in ze stosunkowo nowymi krzyżówkami niemieckimi - Ariana, Cascade, Select i Akoya

https://www.stoertebeker.com/nordisch-h...
    2024-08-13, 22:05
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...