Allgäuer, Altenmünster Maibock Hell

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Allgäuer, Altenmünster Maibock Hell

Piwko z miasta Kempten, alkohol 7,5 %,eks.16%,butelka 0,5 litra (krachelka) z tłoczeniami
    Kolor - złocisty mocno ciemny,klarowny
    Zapach - chmielowo-słodowo-słodki , ale przeważają nuty owocowe( ? )
    Piana - drobna, wysoka,opadła po 10 min.zostały pływajace plamy
    Gaz - w normie
    Smak - dziwny , chmiel i słód,aromat owocowy (ale co - nie wiem),po wypiciu pozostał
    dziwny posmak na podniebienu,wyczuwalny alkohol ale nie odrzucający.Generalnie cięzkie
    piwo ale koniecznie do spróbowania.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

Skąd się to bierze? Mam ruszać w miasto, czy dać sobie spokój?

Comment

• darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

Daj sobie spokój, pytałem się sibarh'a skąd ma. Bynajmniej nie z Białego...

Comment

• sibarh
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Daj sobie spokój ! Chyba że wybierasz się do innego kraju
        Fotka też będzie.
        Last edited by sibarh; 2005-09-13, 20:17.
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów

Comment

• sibarh
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

Fotka:
          Attached Files

Comment

• Dreamer
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.05
            • 1576

zaw. alk. 7,5% (ekstr. 16,0%), but. 0,5 l (z porcelanką)
            przywiezione z Niemiec

Sezon wybitnie nie-majbokowy, mimo to w jednym z podmonachijskich marketów piwnych udało mi się dostać tego koźlaczka. To drugi testowany przeze mnie Altenmünster, po chmielowym Urig Würzig, który kompletnie nie zachwyca. Majowe koźlaki to piwa, które darzę szczególnym upodobaniem, tym bardziej więc ciekaw byłem jak wypadnie ten właśnie, testowany koźlak z Allgäuer Brauhaus. No i nie było tak źle:
            kolor - ciemnozłoty, może nawet jasnobursztynowy;
            piana - ładna, gęsta i wysoka, kremowata, wolno opada miłym dla oka, nie strzępiącym, gąbczastym kożuszkiem;
            nasycenie - mocne;
            zapach - intensywny słodowo-kwiatowo-słodkawy;
            smak - dość ostra, wyrazista kompozycja, w której na pierwszy plan wysuwają się aromaty kwiatowo-owocowe wymieszane z nutkami słodowymi; niestety, ginie to trochę pod przykrywającą to wszystko mało wyszukaną, pospolitą słodyczą (znaną z kilku naszych, tańszych piw) z mocnymi akcentami alkoholowymi w posmaku; w sumie piwo byłoby mało ciekawe, gdyby nie właśnie owa wspomniana świeża owocowo-kwiatowa nutka (wyłowiona też wcześniej przez Sibarha) sprawnie owinięta mocną goryczką; warto jej się doszukać w tym piwie, dzięki niej ten majowy koźlak nabiera swoistego, wyjątkowego charakteru. Dobre piwo dla dociekliwych
            Blog: Piwna Brytania

Comment

• Pogoniarz
              † 1971-2015 Piwosz w Raju
              • 2003.02
              • 7971

Mnie też udało się dorwać to piwo (0.80€ plus 0.15€ flaszka).Co do opisu to w sumie zgadzam się z kolegą Dreamer. W moim piwie nasycenie było ot takie sobie,małe bąbelki dość leniwie unosiły się ku górze. W smaku po pierwszym łyku poczułem ostre posmaki ziołowe i lżejsze aczkolwiek wyraziste owocowe,pozostaje także cierpki posmak po kilku chwilach.Zapach też nie jest ,aż tak wyraźny,w/g mnie jest taki lekko winno-owocowy.Piana dość szybko opadła do małego wianuszka.
              Piwo na pewno ma swoją moc ,ale wchodzi dosyć łagodnie.
              Myślę jednak ,że za szybko nie wrócę do tego piwa.

Prawie jak Piwo
              SZCZECIN

Comment

• Piwowar
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 2562

A ja w tym tygodniu już kilkakrotnie się rozkoszowałem. Maj się skończył, więc trzeba pomóc wypić, bo do następnego roku mimo długiej przydatności do spożycia nie wytrzyma. Wprawdzie inne produkty tego browaru omijam, właśnie za brak smaku, ale Maibock jest według mnie genialny. Ważna jest jednak temperatura, takich piw nie powinno się serwować zbyt zimno.
                Archiwum piwne

Poznaj
                http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

• Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9797

Se kupiłem w Enerde czteropak, ale połowa z tego się mi w transporcie potłukła...
                  Piwo o ładnej, nasyconej, złoto-lagerowej barwie. Buduje biała, całkiem wysoką i drobną pianę, ale - niestety - nietrwałą.
                  Zapachowo dominuje przyjemny słód z lekką nutą alkoholu (w końcu to 7,5%). W smaku także wyczuwalny chropowaty alkohol, do tego słód. Jak to jasne koziołki, mało nut winno-orzechowych (w zasadzie brak ).
                  Gaz niewysoki, OK. Butelka browaru, charakterystyczna, z krachlą, ubrana jedynie w jasnozieloną krawatkę (od foty sprzed lat chyba nic się nie zmieniło).
                  Jak dla mnie, szału nie czyni - bardziej jasne mocne niż charakterny rogacz...

Comment

• erudyta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.11
                    • 189

Poziom alkoholu 7,5%

Barwa: ciemnozłota, w pełni klarowna
                    Piana: biała, niezbyt wysoka, średnio- i grubopęcherzykowa, opada nie za szybko, pozostaje do końca, zostawia ślady na szkle
                    Zapach: intensywny, słodowo-kwiatowy w tle łagodny chmiel
                    Smak: intensywny i wyrazisty, głównie słodowy plus szereg różnych innych posmaczków owocowo-ziołowo-kwiatowych. Alkohol jest wyczuwalny. Goryczka jest niezbyt wysoka
                    Wysycenie: średnie
                    Opakowanie:jak na zdjęciu, bez zmian

Cena: 0,89 €
                    Piwo ma ciekawy smak, jednak mnie nie urzekło.

Comment

• wpadzio
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.06
                      • 2654

Barwa ciemnozłocista. W pełni klarowna.
                      Piana mizerna, choć dziurawa szumowina dość długo pozostaje na powierzchni piwa.
                      Stosunkowo niski poziom aromatu. Połączenie słodowości z oparami alkoholowymi.
                      W smaku wysoka słodkawa słodowość, o posmakach prażonych i ryżu preparowanego oraz przyjemnej kwiatowej nucie. Niewielka goryczka i miękki, grzejący alkohol.
                      Nagazowanie na średnim poziomie, dopasowane.
                      Butelka z tłoczeniami oklejona jak u sibarha sprzed lat ośmiu. Nietypowy kształt i skromna krawatka. Trochę ubogo. Za to zamknięcie patentowe ceramiczne. Alkohol nadal 7,5%

Niezłe smakowo piwo, choć na gorące lato nieco zbyt ciężkie. Wszak to taki lepiej ułożony krewny stronga. Na minus rachityczna piana, na plus interesujący profil smakowy jak na styl. 7,5 w skali 1-10.
                      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                      Serviatus status brevis est
                      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

Przetwarzanie...
                      X