Ja piję Erdingera weisbier kristallklar.Z początku piana doprawdy niesamowita.Nalałem 1/5 zawartości flaszki do odpowiedniego naczynia i ledwo się zmieściła.Potem zaczęła pomału znikać i stała się dziurawa.Smak taki słodkawy,ale miły ,lekko kwiatowy.W sumie okolice cztery.Cena około 0.65 €
Erdinger, Weissbier Kristallklar
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PogoniarzCena około 0.65 € -
Erdinger, Weizen Crystal Clear
Butelka 500 ml, alk. 5,3 %
Bardzo dobre piwo.
W smaku lekko kwaskowo (cytrynowo) - slodowe z delikatna goryczka. Piana rewelacyjna i bardzo trwala, gruby kozuch do konca picia. Wspaniale wysycenie i ladny bursztynowy kolor dopelniaja pozytywnej oceny tego piwa.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-głównaComment
-
Wczorajsze podejście do tego piwa nie wypadło pozytywnie. Piana w porządku, bąbelki gazu pracowały do samego końca. Kolor raczej ciemnożółty, właściwie jasnobursztynowy. Zapach słabiutki, smak pilsowy z lekko bananowo-cytrusowym posmakiem.
To nie jest to.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
Kolor: bursztyn
Piana: bardzo wysoka, drobnopęcherzykowa, utrzymuje się długo
Wysycenie: dużo
Zapach: słaby banan
Smak: bardzo słaby smak bananów, delikatny smak słodu, bardzo gładkie jest to piwo, smakuje nieźle.
Smaczne ogólnie na 4,5 - ciekawe doświadczenie w porównaniu do zwykłych pszeniczniaków. To mój pierwszy kristall muszę spróbować innych
Cena 0,85 EUR w getrenku w Goerlitz.Comment
-
Erdinger Kristall
Zapach: lekko kwaskowy, mało intensywny. Typowo pszeniczne
akcenty jakby nieco schowane.
Piana: wysoka, średnioziarnista, wolno opada i zostawia
obfite ślady na szkle
Smak: Treściwy, lekko słodkawy w sumie. Na początku wydał mi się tylko
słodki i nic poza tym ale później nabrał charakteru. Tu tak samo jak w zapachu akcenty pszeniczne subtelniejsze ale piwo jest pełne w smaku. Dla mnie 4.5
Nasycenie: trochę niższe mi się wydaje niż w wersji Hefe
Opakowanie: butelka NRW, etykieta typowa Erdingerowa tyle że srebrna; dedykowany kapsel
Zakupione w: "Drink hali" w Weeze, Niemcy
Wydaję mi sie, że nie jest to mój pierwszy Kristall (musiałbym spojrzeć w archiwa a te zostały w kraju ) ale ten wypada bardzo dobrze więc do tego gatunku jeszcze wrócę nie raz.Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosemComment
-
Barwa złocista, w pełni klarowna, jak w wersjach filtrowanych.
Piana śnieżnobiała, wysoka, trzyma klasę, choć nie do samego końca.
Zapach jest niby pszeniczny, jednak brakuje typowych charakterystycznych akcentów.
W smaku jest też dość słabo i jednostronnie. Praktycznie niewyczuwalny balans estrów i fenoli. Lekka słodowość i chlebowość. Nieznaczny kwasek. Za to w posmakach niepokoi jakaś opiekana nuta (!)
Nagazowanie prawidłowe.
Opakowanie w stylu Erdingera, jak u sibarha powyżej. Estetyczne - klasyczna nuda. Kapsel dedykowany.
Piwo bardzo przeciętne i nudne niczym germańska jedenastka kopana. Brakuje mu jednak charakteru. W smaku też nie zachwyca, a zadziwia obecnością specyficznych elementów nie pasujących do piwa pszenicznego. Ode mnie 6 w skali 1-10.Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020Comment
Comment