Po nalaniu piana ładnie się buduje i utrzymuje się. Kolor jasno-żółty. Zapach intensywny mocno chmielowy. Smak zdecydowanie chmielowy, goryczkowy. Piwo doskonale; pewna 5; zaw. alk. 5,1%
Rothaus, Rothaus Pils Tannen Zäpfle
Collapse
X
-
Rothaus, Rothaus Pils Tannen Zäpfle
Mniej alkoholu w piwach !!!
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Tagi: brak
-
-
Ja będę opisywał piwo opisywane przez Regenta.
Kolor słomkowy i to bardzo - ja nie przepadam za takim ale w sumie dla lekkiego pilsa chyba właściwy. Piana tworzy się obficie ale też dość szybko zanika pozostawiając jednak na szklance okręgi. Smak po prostu rewelacja, bardzo orzeźwiający a prastarą klasyczną goryczką chmielową. Oj dawno nie piłem tak znamienitego pilsa z prawdziwą już prawie zapomnianą goryczką. I gdyby nie cena 7 PLN za 0,33 byłoby to moje ulubione i często pite szczególnie w lato- piwo.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
-
-
Pare lat temu mialem przyjemnosc wypic wieksza ilosc tego zacnego pilsa i pszeniczki z tego browaru w jednej zapadlej wiosce w Schwarzwaldzie. Bardzo mile wspomnienia. W tym roku dorwalem tez marcowe .Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Super pilsik. Podchodziłem do niego z lekką rezerwą, szczególnie po przelaniu, gdy okazało się, że poza całkiem solidną pianką piwo jest bardzo jasne (określenie "słomkowy" pasuje jak ulał). Jednak po pierwszym łyku wątpliwości minęły - z początku lekko słodowe, a na końcu wspaniała, bardzo długo pozostająca goryczka. Piana też utrzymuje się długo, pozostawiając do końca kożuszek. Pomimo nie najniższej ceny (5.80 ) piwo na pewno warte powtórki. Zdecydowanie jeden z najlepszych pilsów jakie piłem.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku
Comment
-
-
Butelka: typu longneck, jak na pilsa przystalo, etykieta jest zas dla mnie mistrzostwem. Nie wiem jak tannen zäpfle wygladalo w latach 80 ubieglego wieku, ale wyglada na to, ze panowie ze Staatsbrauerei Rothaus AG w temacie design zatrzymali sie w tym okresie. I jest to dobry trynd.
Piana: dosc szybko zanika, tworzac pierscien na obrzezach
Kolor: sloma, panie im z butow wychodzi
Nasycenie CO2: w normie
Zapach: zdecydowanie chmielowy
Smak: dominujacy chmiel, plus zdecydowana goryczka, nie pozwalaja przejsc obiojetnie obok tego pilsa i ja rowniaz sklaniam sie pora letnia do czestszej jego konsumpcjiLast edited by peixe; 2008-05-15, 16:06.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peixe Wyświetlenie odpowiedziButelka: typu longneck, jak na pilsa przystalo, etykieta jest zas dla mnie mistrzostwem. Nie wiem jak tannen zäpfle wygladalo w latach 80 ubieglego wieku, ale wyglada na to, ze panowie ze Staatsbrauerei Rothaus AG w temacie design zatrzymali sie w tym okresie. I jest to dobry trynd.
Comment
-
-
Kolor: jasny słomkowy, ale nie za jasny
Piana: na początku spora, ale dziurawa i szybko opadła praktycznie do zera
Nasycenie:
Zapach: niezbyt intensywny, chmielowy
Smak: na początku przez chwile wyczuwalny słód, a potem już tylko pyszna długo pozostająca na języku goryczka i chmielowość
Gdyby nie cena (ok. 7 zł w szczecińskim Bomi) piwo to weszłoby na stałe do mojego "menu", a już szczególnie latem.
Comment
-
-
Kolor - jasnosłomkowy
Piana - drobnopęcherzykowa, zwarta, pozostaje do końca picia.
Wysycenie: wysokie.
Zapach: mocny chmiel.
Smak: wytrawny, gorzki, mocno chmielowy, w tle lekko wyczuwalny smak słodu. Dość sycące piwo.
Opakowanie: ładna butelka 0,33l, etykieta też niczego sobie, kapsel dedykowany pod złotkiem.
Pierwsza liga pilsów - ocena 5,5 (1-6)
Cena 0,75 EUR z getrenku w Goerlitz. Jeśli przy kupnie całej skrzynki będzie znacząco tańsze to następnym razem biorę całą skrzynkę.
Comment
-
-
Doczytałem się, że pełna dumna nazwa browaru to Badische Staatsbrauerei Rothaus AG, czyli firma państwowa. 100% akcji należy (pośrednio) do landu Badenii-Wirtembergii, co skutkuje tym, że szefem rady nadzorczej jest tamtejszy minister finansów .
Piwo ma lubiany przez Niemców kolor urologiczny. Piana dość drobna i dość trwała, opada, zostawiając efektowną pajęczynkę.
Pachnie mocno chmielowo. Podobnie w smaku, zdecydowanie dominuje goryczka. Spore nagazowanie.
Smukła butelka 0,33, ukryty pod złotkiem kapsel z logo browaru. Charakterystyczna kolorowa etykieta z panią nazywaną "Biergit Kraft", choć ja nie kupuję tej estetyki.
Piwo całkiem smaczne, spotkałem się z tym, że na północy kraju na "E" uznawane jest przez lokalnych smakoszy za "górną półkę".
Co do dostępności, trafiałem na nie w zasadzie prawie wszędzie za Odrą (mam na myśli getrenki), w zupełnie innej cenie, niż onegdaj w Bomi.
Comment
-
Comment