Huppendorf to niewielka wioska, leżąca jakieś 15 km na wschód od miasta Bamberg. Rodzina Grasser produkuje tutaj piwo od roku 1750. Sam browar jest zapewne jeszcze starszy. Zakład produkuje ok. 5500 hl. piwa, 1500 hl. oranżady, a oprócz tegokilka rodzajów wódki. Wszystko to sprzedawane jest na miejscu, we własnej restauracji, oraz rozwożone w promieniu 25 km. Przybrowarowa knajpa oferuje również noclegi.
Adres:
Brauerei Michael Grasser
Haus Nr.25
96167 Huppendorf
Bock browaru Grasser ma kolor ciemnozłoty, mocną, białą pianę i chmielowy zapach. Smak ma niezbyt słodki, mimo chmielowego zapachu goryczka jest niezbyt mocna. Według mnie jak na piwo tej kategorii jest zbyt neutralny. Powiedziałbym, zwykłe jasne piwo o podwyższonej ilości ekstraktu. Dla mnie nic specjalnego. Bardziej warty skosztowania jest „Vollbier” tego browaru, który można kupić przez cały rok. Jest to bardzo aromatyczne, półciemne piwko. Ma 5% alkoholu i przyjemny, słodkawy, typowy dla piw z tego regionu Bawarii smak.
Adres:
Brauerei Michael Grasser
Haus Nr.25
96167 Huppendorf
Bock browaru Grasser ma kolor ciemnozłoty, mocną, białą pianę i chmielowy zapach. Smak ma niezbyt słodki, mimo chmielowego zapachu goryczka jest niezbyt mocna. Według mnie jak na piwo tej kategorii jest zbyt neutralny. Powiedziałbym, zwykłe jasne piwo o podwyższonej ilości ekstraktu. Dla mnie nic specjalnego. Bardziej warty skosztowania jest „Vollbier” tego browaru, który można kupić przez cały rok. Jest to bardzo aromatyczne, półciemne piwko. Ma 5% alkoholu i przyjemny, słodkawy, typowy dla piw z tego regionu Bawarii smak.
Comment