Jadąc z Bamberg do Bayreuth, jakieś 20 km. za miastem leży miejscowość Würgau, a w niej browar rodziny Hartmann. Posesja posiada już od 1550 roku prawo warzenia oraz wyszynku piwa. Browar produkuje oprócz podstawowych gatunków piwa również piwo specjalne, charakterystyczne dla tego rejonu, tak zwany „Rauchbier”. Nazwa pochodzi od „Räuchern“, czyli wędzić, piwo ma bowiem aromat przypominający wędzone potrawy. Słód, którego używa się do produkcji jest suszony w otwartym dymie, stąd ten Aromat. W okolicach miasta Bamberg istnieje jeszcze z 10 browarów, które warzą ten gatunek piwa, w tym 2 w samym mieście.W zależności od tego, ile procent wędzonego słodu się dodaje, piwa mają aromaty od bardzo łagodnego (jak n. p. Hartmann), do bardzo intensywnych (n.p. Schlenkerla w Bamberg). Piwo w Würgau warzy się 4 – 5 razy w tygodniu i rozprowadza w promieniu 80 km. Przybrowarowa restauracja oprócz posiłków oferuje również noclegi.
Adres:
Hartmann – Bräu
Hauptstr. 31
96110 Würgau
Bock ma kolor ciemnego rubinu, przechodzącego w brąz, piana jest żółtawo – brązowa. Już w zapachu wyczuwa się ciemny słód. W smaku pierwsze wrażenie to również słodkawe aromaty ciemnego słodu, przechodzące w zbyt lekką moim zdaniem goryczkę. Jak na mój smak, brakuje mu charakteru, takiego jak na przykład piwa tego gatunku z Debring, czy Reundorf.
Adres:
Hartmann – Bräu
Hauptstr. 31
96110 Würgau
Bock ma kolor ciemnego rubinu, przechodzącego w brąz, piana jest żółtawo – brązowa. Już w zapachu wyczuwa się ciemny słód. W smaku pierwsze wrażenie to również słodkawe aromaty ciemnego słodu, przechodzące w zbyt lekką moim zdaniem goryczkę. Jak na mój smak, brakuje mu charakteru, takiego jak na przykład piwa tego gatunku z Debring, czy Reundorf.
Comment