Hartmann, Bock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2558

    Hartmann, Bock

    Jadąc z Bamberg do Bayreuth, jakieś 20 km. za miastem leży miejscowość Würgau, a w niej browar rodziny Hartmann. Posesja posiada już od 1550 roku prawo warzenia oraz wyszynku piwa. Browar produkuje oprócz podstawowych gatunków piwa również piwo specjalne, charakterystyczne dla tego rejonu, tak zwany „Rauchbier”. Nazwa pochodzi od „Räuchern“, czyli wędzić, piwo ma bowiem aromat przypominający wędzone potrawy. Słód, którego używa się do produkcji jest suszony w otwartym dymie, stąd ten Aromat. W okolicach miasta Bamberg istnieje jeszcze z 10 browarów, które warzą ten gatunek piwa, w tym 2 w samym mieście.W zależności od tego, ile procent wędzonego słodu się dodaje, piwa mają aromaty od bardzo łagodnego (jak n. p. Hartmann), do bardzo intensywnych (n.p. Schlenkerla w Bamberg). Piwo w Würgau warzy się 4 – 5 razy w tygodniu i rozprowadza w promieniu 80 km. Przybrowarowa restauracja oprócz posiłków oferuje również noclegi.

    Adres:
    Hartmann – Bräu
    Hauptstr. 31
    96110 Würgau

    Bock ma kolor ciemnego rubinu, przechodzącego w brąz, piana jest żółtawo – brązowa. Już w zapachu wyczuwa się ciemny słód. W smaku pierwsze wrażenie to również słodkawe aromaty ciemnego słodu, przechodzące w zbyt lekką moim zdaniem goryczkę. Jak na mój smak, brakuje mu charakteru, takiego jak na przykład piwa tego gatunku z Debring, czy Reundorf.
    Attached Files
    Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-09-19, 14:42.
    Archiwum piwne

    Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #2
    Ciekawy koziołek, choć z pewnymi wadami. Najsłabszym punktem programu jest nasycenie, bardzo słabe. Cała reszta nie jest zła. Intensywnie ciemnosłodowy charakter. Bardzo ładnie ukryty alkohol. Nie udało mi się go organoleptycznie namierzyć. Lekka goryczka. Dominują smaczki karmelowo-garbnikowe w udanej konfiguracji. Główny motyw etykiety (pani + koziołek) ten sam co na zdjęciu Piwowara, tyle że całość na zółtym tle, a nie na białym. Zawartość alkoholu bez zmian - 7,0%. Chętnie spróbowałbym go raz jeszcze w wersji z większym (poprawnym) nasyceniem.
    Last edited by delvish; 2010-11-11, 10:24.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #3
      Dobry, odpowiednio esencjonalny koziołek. Właśnie takich mi brakuje, z wyraźną nutą słodowo-karmelową aż do dna kufla, a nie tylko przy pierwszych łykach. Goryczki nie przypominam sobie (piłem wczoraj, więc oceniam z pamięci), ale w sumie i tak jej nie oczekuję od bocków. Po prostu nie mam porównania na naszej koźlakowej pustyni, co jednak na szczęście może się niedługo zmienić, bo w Rodzince-Bis nastąpił anschluss lady przez piwa niemieckie i ostatnio przyjechała właśnie transza kozłów.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9793

        #4
        Hartmann, Bockbier Dunkel

        Piow ma kolor rubinowobrązowy, herbaciany i 7,0% alko. Piana kremowożółta, dość wysoka, nieliczne duże bąble pękają i zostaje półcentymetrowy kożuszek.
        Pachnie słodowo i karmelowo, minimalne powiewy i podmuchy winne. W smaku palona goryczka podparta lekko słodem, wyczuwalne akcenty orzechowe.
        Gaz, jak na kozła, dość spory. Butelka NRW, kapsel browaru, etykieta w tonacji pomarańczowo-brązowej, powtarza motyw z jasnego (?) kozła, czyli nieokrzesanego rogacza, bodącego kelnerkę niosącą piwo. Niebanalne wzornictwo, zwraca uwagę. Do tego info: "Familienbrauerei seit 1550" robi wrażenie.
        Całkiem smaczny koziołek, przywieziony z Piotrkowa .

        Comment

        • Kolesław
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1130

          #5
          Kozioł atakuje:
          Attached Files

          Comment

          • abernacka
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.12
            • 10862

            #6
            Dobre wspomnienia mamy z tym miejscemhttp://www.browar.biz/galeria.php?id=12136
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment

            • coder
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.10
              • 1347

              #7
              Aromat: słodowy, karmel, palony karmel, lekko kapuściany, wyczuwalny alkohol

              Piana: średnio wysoka, gęsta, mało trwała

              Barwa: mocnej herbaty, klarowne

              Smak: dużo posmaków palonych i ciemnego karmelu które całkowicie dominują smak. Kwaskowe nutki, dużo goryczki, trochę słodkiego karmelu, trochę alkoholu. Końcówka orzechowo goryczkowa.

              Goryczka: wysoka, niezbyt przyjemna, pochodząca od ciemnych słodów, pozostająca, męcząca.

              Odczucie w ustach: pełne, szorstkie, ściągające, miękkie nagazowanie

              Ogólne wrażenie: źle skomponowane piwo, za dużo ciemnego karmelu, jest aż cierpkie od niego. Nie smakowało mi.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Kupione w Zofmarze za 6,30 zł.

                Kolor: W pokalu bardzo ciemny brąz, pod światło piękne rubinowe przebłyski. Jak przystało na ciemnego koźlaka.
                Piana: Średnio wysoka, szybko opada do dziurawej warstwy.
                Zapach: Silny, mocno "ciemny", bo czuć lekką paloność, orzechy, trochę owoców oraz oczywiście karmel. Alkoholu nie wyczuwam, jest za to lekka nuta skóry.
                Smak: Wyraźnie palony, mocno wytrawny. Brakuje mi słodowej głębi, bo same nuty palono-karmelowe, uzupełnione nieznacznie orzechowymi i owocowymi, nie wystarczą w przypadku bocka.
                Opakowanie: Jak na zdjęciu Kolesława. Sympatyczny figlarny koziołek atakujący retro dziewoję, ale sama etykieta jest brzydko złożona, za dużo tu krojów pisma i panuje ogólny bałagan. Firmowy kapsel też niezbyt ciekawy.
                Uwagi: Za mało treści, rzeczywiście piwo jest źle skomponowane.

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Trochę czasu minęło od poprzednich wpisów a wrażenia mam bardzo podobne jak coder i Twilight_Alehouse.
                  Aromat zdominowany przez karmel i owoce. Smak przez cierpkawo-kwaskowate nuty karmelowe i palone. Brak słodowego dopełnienia.
                  Nudny i niezbyt smaczny kozioł.

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12679

                    #10
                    Aromat - karmel, owoce, niestety żelazo, potem trochę czekoladek z alkoholem
                    Piana - wysoka, kremowa, gęsta, umiarkowanie trwała
                    Barwa - ciemny brąz
                    Wysycenie -
                    Smak - na począ obok podstawowego smaku wychodzi żelazo (jest również na skórze), potem już ustępuje w smaku. Jest wyraźny karmel, taki bardziej palony, całkiem sporo kwasku owocowego, troszkę goryczki od palonych słodów, nieco przypominających orzechy, na finiszu minimalnie ziołowa od chmieli
                    Treściwość - koźlakowa wysoka, jak na styl klasyczna

                    Według mnie taki średniak, szkoda że pojawiło się żelazo.

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12679

                      #11
                      Nieco zmieniona grafika:
                      Attached Files

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X