Freiberger, Freibergisch Schwarzes Bergbier / Schwarzbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    Freiberger, Freibergisch Schwarzes Bergbier / Schwarzbier

    Freiberger Brauhaus AG, Freiberg/Sachsen
    Freibergisch Schwarzes Bergbier
    alk. 4,9% obj.
    but. 0,5 l (NRW)
    cena 0,55 EUR
    ekstrakt nieznany i informacji tej nie znalazłem również na www.freiberger-brauhaus.de

    Kolor bardzo ciemny, brunatnoczarny. Piana dość obfita, ale nie utrzymuje się zbyt długo. Dość mocno nagazowane. Smak wytrawny z goryczą pochodzącą zarówno od palonego słodu, jak i chmielu. Słodkawe nutki wyczuwalne tylko na początku i to też na drugim planie. W sumie całkiem smakowite - lubię takie niesłodkie ciemniaki, chociaż ten był ciut za bardzo nagazowany.
    Bardzo podoba mi się etykieta i - podobnie jak w koźlaku z Freiberga - dedykowany kapsel.
    Attached Files
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    #2
    Piwo ciemnorubinowe ze sporą, kremową, drobną, dość wysoką i całkiem trwałą pianą.
    Pachnie karmelem, pojawiają się też akcenty winne i suszonych owoców. W smaku lekka, podpalana goryczka i kwaskowatość. Mało treściwe (a może - lekkie?).
    Gaz delikatny, aksamitny. Na etykiecie uśmiechnięty kolo (uśmiech made by Krankenkasse ) z cynowym (?) kuflem. Da się wytrzymać.
    W sumie miły, dość lekki ciemniak, w lato nie odrzuca ani mocą, ani słodyczą.

    Comment

    • kiszot
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2001.08
      • 8108

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
      Na etykiecie uśmiechnięty kolo (uśmiech made by Krankenkasse ) z cynowym (?) kuflem.
      Wygląda mi na górnika.
      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
      So von Natur, Natur in alter Weise,
      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

      Comment

      • Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9787

        #4
        Obecnie eta wygląda tak: http://www.geo.uw.edu.pl/GALERIA/BEE...reiberg011.gif.
        W sumie - może to i górnik, taki bardziej wyelegantowany... Bo w tle to może być wejście/wjazd do sztolni... Historia miasta zdaje się to potwierdzać. Dzięki za wyjaśnienie .

        Comment

        • Aleksandros
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 352

          #5
          Freiberger, Freibergisch Schwarzbier

          Alkohol: 4,9 %
          Ekstrakt nieznany.


          Kolor: W zasadzie czarny, przy nóżce pokala ciemnobrązowy. Pod światło widać, że piwo jest filtrowane. 5
          Piana: Dość obfita przy nalewaniu, średniopęcherzykowa, redukuje się dość szybko do warstewki. Nie lepi się do szkła. 3
          Zapach: Lekki zapach słodowy, trochę palony. Przyjemny, ale niewyraźny. 3
          Smak: Bardzo wytrawne, wręcz kwaśne. Do tego lekko palone. Baza słodowa słabo wyczuwalna. Piwo jest bardzo wodniste. Goryczka w czasie picia delikatna. Finisz nieprzyjemnie gorzki. 2
          Wysycenie: Średnie, w porządku. 4,5
          Opakowanie: Dopracowane, etykieta rysunkowa z górnikiem na beczce. Mi się nie podoba, ale to kwestia gustu. Informacji o piwie mało, za to dużo marketingowego bełkotu. 3,5
          Uwagi: Chyba najsłabszy schwarzbier jaki piłem. W porównaniu z nim Köstritzer to super treściwe, aksamitne piwo. Nie polecam.
          Last edited by sibarh; 2014-06-06, 22:19.

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #6
            Delikatny karmelowo-palono-inkowy aromat jest dobry choć dość ulotny.
            Smak wodnisty, paloność zaznaczona ale zdominowana przez kwasek. Lekka goryczka. Puste.

            Nie oczekuję od szwarca słodowej pełni an treściwości ale tutaj nawet wytrawność jest kompilacją wodnistości i kwasku. Mierne piwo.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X