Aying, Ayinger Bräu-Weisse

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Aying, Ayinger Bräu-Weisse

    zaw. alk. 5,1%, but. 0,5 l.

    Nazwą "Bräu-Weisse" browar Ayinger określa swojego jasnego pszeniczniaka, w odróżnieniu od opisywanego wcześniej Ur-Weisse, czyli pszeniczniaka ciemnego.

    Piwo pochodzi z mojego ulubionego browaru niemieckiego położonego w Aying, nieopodal Monachium. Browar, wykorzystujący atuty swojej typowo wiejskiej lokalizacji, podziwiam za podjęcie (moim zdaniem z sukcesem!) nierównej walki z 6-cioma monachijskimi browarami. Co prawda Aying nie ma prawa wystawiania się podczas Oktoberfest, ale za to prowadzi znakomity lokal w "jaskini lwa" na Am Platzl, w samym sercu Monachium, odbierając klientelę słynnej piwiarni Hofbräuhaus. A piwo leją tam znakomite!

    Co do samego piwa: ostre syknięcie spod kapsla i z daleka wyczuwamy delikatny, drożdżowy zapach. Piwo ma kolor blady, cytrynowy i oczywiście jest naturalnie mętne (z tych "mętniejszych" pszeniczniaków). Piana, owszem, pszenicznie bujna, ale dość szybko opada (jak chwali się producent: na tak kremowej pianie można stworzyć miniaturowe góry przypominające Alpy - nie zdążyłem sprawdzić, bo piana szybko opadła tworząc płaską równinę ).
    Smak równie delikatny jak zapach: drożdżowo-pszeniczny z lekką cytrynową kwaskowością bez szczypania w język. W tle od samego początku wyraźna bananowa nutka, ale ogólnie piwo ma charakter wytrawny. Brak doskonałości w posmaku, za co zdecydowanie odejmuję mu punkty - zamiast oczekiwanej głębi owocowej, tutaj mamy jakieś zatęchłe, płytkie, "papierowe" zakończenie.
    Szkoda, trochę się zawiodłem...
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12568

    #2
    Obecnie stosują nazwę Bräuweisse. Nadal 5,1% alk., 11,8% ekstr.



    Aromat - goździk, łagodny banan, ciut drożdżowego kwasku
    Piana - jak na styl średnia, opada dość szybko do trwalszego kożuszka
    Barwa - zmętniona słomka
    Wysycenie - mocno musujące, podszczypujące
    Smak - cytrynowy kwasek, tony drożdżowe, ciut goździków, śladowe posmaki bananowe
    Treściwość - niższa

    Rześkie, ale trochę puste. Niestety mocno przeciętne. Też się zawiodłem, bo pozostałe piwa z tego browaru mi smakowały.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12568

      #3
      Obecny wygląd:
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X